Η αλήθεια είναι ότι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές των γιορτών είναι τα γλυκά. Ειδικά τα μελομακάρονα έχουν ατελείωτους θαυμαστές που ξεκινούν την αναζήτηση και τις αγορές τους από πολύ νωρίς. Κάποτε σχεδόν σε όλα τα σπίτια η παρασκευή παραδοσιακών γλυκών ήταν κανόνας απαράβατος και κάθε οικογένεια είχε τη δική της μυστική συνταγή την οποία φυσικά κάποιοι ακολουθούν μέχρι σήμερα μαζί με το έθιμο των χειροποίητων σπιτικών γλυκών. Ευτυχώς όμως για όσους δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν να μπουν στην κουζίνα τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι της πόλης φτιάχνουν λαχταριστά μελομακάρονα με εκλεκτά υλικά και πατροπαράδοτες συνταγές. Τραγανά εξωτερικά και ζουμερά μέσα, κλασικά σε μέγεθος ή μπουκιές, γεμιστά με καρύδια και βουτηγμένα στη σοκολάτα, όποια κι αν είναι τα αγαπημένα μας θα τα βρούμε σε κάθε γωνιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ρεμούνδος
Εδώ και επτά δεκαετίες αυτός ο φούρνος φτιάχνει υπέροχα μελομακάρονα, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς συνταγή. Ζουμερά, φτιαγμένα με θυμαρίσιο μέλι, μοσχοβολάνε κανέλα και γαρίφαλο. Αυτές τις ημέρες σχηματίζονται ουρές από νωρίς έξω από την πόρτα του. Ζ.Π.
Τήνου και Κυψέλης, Κυψέλη, τηλ. 210 8215 808

Pavlov’s Lab
Είναι μυρωδάτα και πασπαλίζονται γενναιόδωρα με μπόλικο τριμμένο καρύδι. Μικρά σε μέγεθος και δεν είναι υπερβολικά σιροπιαστά καθώς δεν περιέχουν καθόλου σιμιγδάλι. Καρυκεύονται με γαρίφαλο και κανέλα, ενώ δεν τους λείπει η πορτοκαλένια νότα μιας και έχουν και ξύσμα, αλλά και χυμό από πορτοκάλι. Β.Δ.
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 211 01024 691

Choc O Rock
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βούτυρο γάλακτος και ελληνικό ανθόμελο, αυτά είναι τα μυστικά της επιτυχίας σε αυτή την περίπτωση. Τα σμυρναίικα μελομακάρονα της Ρένας Οροκλού είναι πραγματικά μοναδικά γι’ αυτό έχουν φανατικούς θαυμαστές που τα τιμούν απαρεγκλίτως κάθε χρόνο. Ζ.Π.
Βουτσινά 105, Χολαργός, τηλ.: 211 0122 512

Αφοί Ασημακόπουλοι
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εδώ σχηματίζονται ουρές για τα μελομακάρονα και όχι μόνο. Κλασικά σε μέγεθος και σε γεύση, φτιάχνονται με παραδοσιακή συνταγή και εκλεκτά υλικά, όπως όλα τα γλυκά του ιστορικού αυτού ζαχαροπλαστείου. Λουσμένα στο μέλι, με διακριτική την παρουσία του καρυδιού, είναι τόσο λαχταριστά που τρώγονται δύο-δύο. Γ. Μπ.
Τρικούπη Χαριλάου 82, Εξάρχεια, τηλ. 210 3641846

Παπαπαρασκευάς
Φημίζεται, και όχι άδικα, για τις χορταστικές του καριόκες, αυτές που έκαναν όλη τη βόρειο Ελλάδα να πηγαίνει μέχρι την πόλη της Ξάνθης και να σχηματίζει ουρές. Βέβαια, και τα μελομακάρονα (τύπου ισλί) που ετοιμάζουν τώρα τα Χριστούγεννα είναι σκέτος πειρασμός. Τα φτιάχνουν σε μικρό σχετικά μέγεθος (γίνονται δύο μπουκιές) είναι γεμιστά με ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα καρύδια και έχουν βουτηχτεί σε σιρόπι μελιού τόσο όσο ώστε να παραμένουν τραγανά αλλά με ζουμερό εσωτερικό. Β.Δ.
Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8980 220

Sweet shop
Αρκετά πορτοκαλένια και σιροπιασμένα όσο πρέπει αυτά τα μελομακάρονα μοσχοβολάνε ελαιόλαδο. Τα αρώματα των μπαχαρικών είναι ανάλαφρα και το καρύδι φρέσκο και μπόλικο. Θα τα βρείτε πάντα φρέσκα αφού φουρνίζονται καθημερινά. Ζ.Π.
Βασ. Σοφίας 21, Μαρούσι, τηλ. 210 6123 888

Παύλου
Ένα οικογενειακό ζαχαροπλαστείο, όπου φτιάχνουν γλυκά με μεράκι εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ θα βρείτε πολύ νόστιμα κλασικά μελομακάρονα, με μπόλικα μυρωδικά και καρύδια. Αν είστε φα αλλά αν σας αρέσει το καρύδι, αξίζει να δοκιμάσετε τα γεμιστά, με έξτρα καρύδι. Πέρα από τα μελομακάρονα, στον Παύλου θα βρείτε και πολύ λαχταριστές δίπλες! Ν.Κ. 
 Παπαδιαμαντοπούλο 24, Αθήνα, τηλ. 21 0777 4012. 

La Maison- Fine Pastry
Τα μελομακάρονα που φτιάχνει ο Θανάσης Τσαγκλιώτης τρώγονται όχι δύο-δύο αλλά πέντε -πέντε. Είναι μικρά, πλακέ σε μέγεθος μιας μπουκιάς. Μοσχοβολούν κανέλα, πορτοκάλι και γαρίφαλο (τους βάζει και λίγο μοσχοκάρυδο), είναι τραγάνα αλλά και ταυτόχρονα ωραία σιροπιασμένα που δίνουν μια μαστιχωτή υφή. Β.Δ.
Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ. 216 7006 518

Άρτιστον
Κάθε χρόνο εδώ στον φούρνο που μετρά πάνω από έναν αιώνα ιστορίας (από το 1910) φτιάχνουν κλασικά μακρόστενα μελομακάρονα με ισορροπία στο σιρόπι. Παράλληλα, φτιάχνουν και μια άλλη εκδοχή τους σε στρογγυλό σχήμα και με γέμιση τριμμένου καρυδιού. Με το που κρυώσει ο καιρός θα έχουν και μια τρίτη επιλογή με επικάλυψη σοκολάτας. Όποια κι αν επιλέξετε το σίγουρο είναι ότι έχει φτιαχτεί με αγνά υλικά και μεράκι. Ε.Σ.
Σπ. Τρικούπη 61 και Μετσόβου, Εξάρχεια, τηλ. 210 8211029

Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Γιάννης Μανδαλάς
Σε ένα καλά κρυμμένο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στο Μοσχάτο, ανακαλύψαμε παραδοσιακά μελομακάρονα, που μοιάζουν πολύ σε γεύση και σε αρώματα σαν αυτά που όλοι έχουμε δοκιμάσει από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας! Αν ο δρόμος σάς βγάλει στο Μοσχάτο, αξίζει να το βρείτε για να τα δοκιμάσετε. Εδώ επίσης θα βρείτε πεντανόστιμα λαχταριστά τουλουμπάκια, που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα! Ν.Κ.
Ελ. Βενιζέλου 88, Μοσχάτο, τηλ. 210 9428 737

Yum guilt free
Τα γλυκά της Λίζας Βαβούρη είναι ιδιαίτερα. Ωμοφαγικά, βασίζονται στους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα, δεν περιέχουν ζάχαρη, ούτε αλεύρι. Έτσι τα μελομακάρονά της είναι φτιαγμένα από χουρμάδες και βρώμη, έχουν ζάχαρη καρύδας, κανελογαρίφαλο, πορτοκάλι και σιροπιάζονται με μέλι ή με σφένδαμο (η vegan εκδοχή τους). Και τα δύο θα βρείτε και με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας. Φέτος για πρώτη φορά ετοιμάζουν και «ψημένα» μελομακάρονα τα οποία έχουν αλεύρι χωρίς γλουτένη, κονιάκ, τα γνωστά μπαχαρικά, πορτοκάλι και ζάχαρη καρύδας. Β.Δ.
Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, τηλ. 210 9613 374

Θεσσαλονίκη 

Blé
Δεκαέξι διαφορετικές γεύσεις μελομακάρονου που υμνούν τους Έλληνες παραγωγούς. Στο Blé τα παραδοσιακά μελομακάρονα προσφέρονται με 5 διαφορετικές επιλογές από το honey bar για έξτρα απόλαυση. Επίσης, θα βρείτε εναλλακτικές προτάσεις με σουσάμι μέσα και έξω, με καβουρντισμένο φουντούκι, πολύσπορο με λιναρόσπορο και ηλιόσπορο, φιστίκι κελυφωτό καθώς και τις εκδοχές με επικαλύψεις bitter, γάλακτος και λευκής σοκολάτας. Δοκιμάστε επίσης το μελομακάρονο με τη λευκή σοκολάτα και το ροζ πιπέρι ή με τον κρόκο Κοζάνης και αν είστε τυχεροί ίσως προλάβατε και την εκδοχή με ελληνικό και espresso καφέ από το δικό τους roastery. Στα highlights, οι πολύχρωμες εκδοχές με τα παιχνιδιάρικα ζαχαρωτά που είναι αφιερωμένες στα παιδιά. Γ. Μπ.
Αγιάς Σοφίας 19, τηλ.: 2310 220 008

Πορφυρίδης
Η πιο γνωστή εκδοχή του μελομακάρονου, πέρα από την παραδοσιακή, είναι τα ισλί. Η οικογένεια Πορφυρίδη έχει μεγάλη παράδοση στα μικρασιάτικα ισλί. Μελωμένα, με μπόλικο καρύδι στο κέντρο, κανέλα, και φυσικά «κεντημένα» στο χέρι, είναι απολαυστικότατα. Δοκιμάστε επίσης την ενδιαφέρουσα παραλλαγή με την κουβερτούρα. Ζ.Π.
Αγίας Σοφίας 56, τηλ.: 2310 229 677

Μίλτος
Εδώ δεν έρχεται κανείς μόνο για τα κλασικά μελομακάρονα τα οποία βέβαια είναι πολύ ωραία. Η ευφάνταστη παραλλαγή με το κάστανο όμως ξεχωρίσει κάθε χρόνο γι αυτό και γίνεται το best seller του συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου. Λαχταριστά και αυτά που είναι βουτηγμένα στη μαύρη σοκολάτα. Ζ.Π.
Τσιμισκή 82, τηλ.: 2310 222 120

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Νίκη- Μαρία Κοσκινά, Γιάννα Μπαλαφούτη, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη