Ανήκω στην κατηγορία πελατών που τους αρέσει να ακολουθούν τα νέα βήματα των σεφ που ξεχώρισαν κάποια στιγμή.

Τον Δήμο Μπαλόπουλο τον είχα προσέξει τότε που έκανε ακόμα την πρακτική του δίπλα στον Χριστόφορο Πέσκια στο PBox και αργότερα όταν ήταν sous chef του Σωτήρη Κοντιζά στο Nolan. Χρειάστηκε, όμως, να τον δω και ως σεφ στο Frater & Soror και το ΦΒΚ, για να επιβεβαιώσω πως υπήρχε στ’ αλήθεια εκείνο το απροσδιόριστο κάτι που με τράβηξε στην κουζίνα του. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που τον αναζήτησα, από τις πρώτες του εβδομάδες, στο κολωνακιώτικο Forte, όπου υπογράφει το μενού με σεφ κουζίνας τον Κωστή Γουλόπουλο, σταθερό του συνεργάτη τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρότι το εστιατόριο αυτοπροσδιορίζεται ως party restaurant –και δεν πολυταιριάζει με τα προσωπικά μου γούστα–, τίποτα δεν με εμπόδισε να χαρώ το ελληνοκεντρικό μενού του με τις ανατολίτικες πινελιές του. Εξάλλου, ο dj κρατά χαμηλά τα ντεσιμπέλ και το πάρτυ αρχίζει, όπως πληροφορήθηκα, αφού κλείσει η κουζίνα.

Η λογική του μενού είναι παρεΐστικη, οι αλοιφές έρχονται σε ποσότητα για να μπουν στη μέση, οι τιμές για τις κοπές του βοδινού και τα αρνίσια παϊδάκια υπολογίζονται με το κιλό και τα πιάτα έχουν σχεδιαστεί για να τα μοιράζεται όλη η παρέα – σύμφωνα με τη νέα μόδα.

Δοκίμασα χούμους με μοσχαρίσιο κιμά, κουκουνάρι και μαϊντανό, με ευχάριστες λεμονάτες νότες από σουμάκ και ζεστά μπαχαρικά, ελαφρά καυτερό, έτσι που να εξισορροπεί τις γήινες γεύσεις των ρεβιθιών και του ταχινιού. Το συνόδεψα με τις καλοφτιαγμένες αφράτες πίτες του (flat bread).

Από τα πιάτα ημέρας διάλεξα μια στριφτή σπανακόπιτα, που παρά τα εξαιρετικά αρωματικά της χόρτα και το τραγανό της φύλλο με απογοήτευσε το ψήσιμο της∙ «αρπαγμένη» στις άκρες της και άψητη εσωτερικά σε μερικά σημεία – αρχή είναι, σκέφτηκα, ακόμα θα μαθαίνουν τον φούρνο τους. Τα ντολμαδάκια από ελληνική μοσχίδα, με καπνιστό λάχανο, κουκουνάρι και αυγολέμονο, παρότι το ρύζι τους πιο al dente απ’ όσο χρειάζεται, θα μπορούσαν να είναι η αιτία για να ξαναπάω στο Forte. Τα αρωματικά της γέμισής τους μοσχομύριζαν και το ελαφρύ κάπνισμα του λάχανου ήταν μια ευχάριστη παραξενιά σ’ ένα φαγητό αναφοράς της ελληνικής κουζίνας.

Το κύριο πιάτο μου ήταν μια ασφαλής επιλογή, ένα κοντοσούβλι μαύρου χοίρου
με ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης και λεμονάτες πατάτες φούρνου με ρίγανη ως συνοδευτικό. Αν και αρκετά καυτερό, ήταν γευστικότατο. Εκτίμησα και τις κυδωνάτα κομμένες και καλά μελωμένες πατάτες που το συνόδευαν, γιατί κατάφεραν να εξισορροπούν με το άμυλο και το λεμόνι τους την κάψα της πιπεριάς. Το χοιρινό καλούσε για ένα εκφραστικό ροζέ κρασί και η λίστα απαντούσε με αρκετές ετικέτες σε λογικές, θα έλεγα, τιμές και έδινε και δυνατότητα επιλογών σε ποτήρι. Οι πληθωρικές μερίδες δεν μου άφησαν
περιθώρια για επιδόρπιο. Την επόμενη φορά.

info
Χάρητος 43, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7227771, τιμές: €35-€45 το άτομο

 

Δείτε επίσης:
Στις Μικρές Κυκλάδες της Κηφισιάς για ψάρι, πήγε η Θάλεια Τσιχλάκη και περιγράφει

Αξίζει το Cerdo Negro τη διάκριση Michelin; Η Νανά Δαρειώτη απαντά

Ο σεφ Τάσος Μαντής ανοίγει δικό του εστιατόριο, το Soil στο Παγκράτι

Το άρθρο της εβδομάδας