Ο σεφ Κώστας Τσίγκας στο νέο του εστιατόριο, στην Αρχελάου, προτείνει μια κουζίνα που συγκεντρώνει τις εμπειρίες και τις αγαπημένες του γεύσεις από όλο τον κόσμο.

Στα ινδιάνικα walla walla σημαίνει «τόπος των πολλών υδάτων» και αυτό το όνομα έχει πάρει η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Πολιτείας Ουάσινγκτον, που βρίσκεται στην ένωση δυο ποταμών. Εκεί, τον 19ο αιώνα, έφτασε ο Γάλλος στρατιώτης Peter Pieri φέρνοντας μαζί του ένα γλυκό λευκό κρεμμύδι από την Κορσική. Οι μετανάστες -Ιταλοί- αγρότες το αγάπησαν και του έδωσαν το όνομα της περιοχής. Το walla walla κάποια στιγμή χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη καλλιέργεια και σήμερα θεωρείται το επίσημο λαχανικό της Πολιτείας.

Αυτό είναι το όνομα που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες για το νέο οινοεστιατόριο της Αρχελάου στο Παγκράτι, σε μια γειτονιά που ζει την άνοιξή της έπειτα από δεκαετίες μαρασμού. Δεν ξέρω τι τους ενέπνευσε για το όνομα, πέρα από το ότι είναι εύηχο, εύκολο στην απομνημόνευση, χαριτωμένο και ωραίο στην εικονογράφησή του. Ισως το γεγονός του ταξιδιού του από την μια ήπειρο στην άλλη και η ενσωμάτωσή του σε ένα ξένο περιβάλλον να μεταφράζει την πρόθεση της κουζίνας του Κώστα Τσίγκα. Γιατί το μενού του γνωστού σεφ είναι polyglot, μιλάει πολλές γλώσσες και ιδιώματα, τις οποίες αφήνει να μπλέκονται μεταξύ τους, σε ένα παιχνίδι mix ‘n’ match πιάτων και υλικών.

Η λογική στο «Walla Walla» οφείλω να πω ότι είναι πρωτότυπη από άποψη κάρτας, αφού ο σεφ έχει αποφασίσει να αλλάζει μενού κάθε εβδομάδα, κρατώντας ένα ή δύο πιάτα βάσης σταθερά, αλλά μόνο μέχρι την επόμενη αλλαγή. Αυτό έχει δύο μεταφράσεις. Από τη μια μπορείς να δοκιμάζεις σε κάθε επίσκεψη διαφορετικές γεύσεις χωρίς να βαριέσαι την επανάληψη. Από την άλλη, αυτή η έλλειψη σταθερότητας μπορεί και να ξενίσει το κοινό, που συνήθως επιλέγει δοκιμασμένα πιάτα. Αλλά αυτό θα δείξει σύντομα και ευχόμαστε να έχει επιτυχία.

Η δεύτερη πρωτοτυπία βρίσκεται στη λίστα του κρασιού, που κάθε μήνα είναι θεματική και τον Δεκέμβριο θα προτείνει οίνους από την Αμερική. Σε περίπτωση που καμία επιλογή δεν φαίνεται ενδιαφέρουσα, μπορείτε να επιλέξετε από την κάβα όποια ετικέτα σάς αρέσει και να την απολαύσετε με μια μικρή «αμοιβή φελλού».

Όταν θα πάτε, τα πιάτα που δοκίμασα θα έχουν αλλάξει, όμως οφείλω να πω ότι από τα ορεκτικά το χούμους με τα τραγανά ρεβίθια και το ωραίο κάψιμο ήταν πολύ καλή επιλογή, όπως και η πραγματική ταραμοσαλάτα με γαρίδες τεμπούρα. Στα σουξέ το chevre του Λίγηρα πανέ με αμύγδαλα, αλλά και τα dumplings με udon noodles σε ζωμό. Θα μπορούσε να γίνει καθημερινό στέκι για κρασί με ελαφρύ φαγητό ή για ένα ποτό, με μόνη ένσταση τις τιμές, που ίσως είναι λίγο τσιμπημένες για την περιοχή.

info
Αρχελάου 7, Παγκράτι, τηλ. 210 7230832. Κόστος: €20-25 / άτομο.
Δευτέρα κλειστά.