Το Oktober Fest είναι η πιο ξεχωριστή γιορτή μπίρας, το μεγαλύτερο παγκοσμίως λαικό πανηγύρι, που ξεκίνησε να γιορτάζεται πριν από πάνω από 200 χρόνια, το 1810.  H μεγάλη αυτή γιορτή ακυρώθηκε φέτος, λόγω της πανδημίας, αλλά σε πολλά γερμανικά εστιατόρια γιορτάστηκε ανεπίσημα με μαγειρέματα, μουσικές και πολλή πολλή μπίρα! Ωστόσο, οι απίστευτα οργανωμένοι Γερμανοί έχουν ήδη προγραμματίσει τις ημερομηνίες για το 2022 (21 Σεπτεμβρίου- 3 Οκτωβρίου),  covid επιτρέποντος πάντα! Επειδή μας αρέσει και η μπίρα και οι μεζέδες, θέλουμε να σας μεταφέρουμε στο κλίμα αυτής της γιορτής μέσα από καθαρά γερμανικές συνταγές!

Τα πιο κλασικά σνακ που απολαμβάνουμε συνήθως στο OktoberFest είναι τα λουκάνικα, που συνοδεύονται με τηγανητές πατάτες, ξινολάχανο και μαύρο ψωμί. Ενώ παντού θα βρούμε και  πρέτσελ. Ωστόσο, εμείς θα σας πάμε ένα βήμα πιο μακριά, στα… άδυτα της γερμανικής κουζίνας.

 Παρακάτω μπορείτε να ανακαλύψετε κλασικά πιάτα της κουζίνας τους που έχουν αρκετά κοινά με τη δική μας:

Σνίτσελ κοτόπουλου
Μια ωραία ιδέα να φτιάξετε στο σπίτι, τόσο για χαλαρή βραδιά με φίλους -συνοδεία μπίρας ή κρασιού- αλλά είναι σίγουρα μια συνταγή που θα λατρέψουν και τα παιδιά σας. Η γερμανική συνταγή δεν έχει κάποια διαφορά από το σνίτσελ που φτιάχνουμε και εμείς. Απλώς πανάρουμε το κοτόπουλο και το τηγανίζουμε. Ταιριάζει τέλεια με άλλα γερμανικά ορεκτικά, όπως η πατατοσαλατα που θα δούμε παρακάτω. Δείτε εδώ και μια συνταγή.

Semmelknödel (Ζέμελκνέντελ): Dumplings ψωμιού ή αλλιώς σκορδόψωμα α λα γερμανικά
Ένα τέλειο γερμανικό ορεκτικό είναι τα dumplings ψωμιού, με καταγωγή από τη Βαυαρία! Μοιάζουν στην όψη με λευκά κεφτεδάκια. Ως βασικό υλικό τους είναι το ψωμί (κάποιων ημερών), το σκόρδο, ο μαϊντανός, γάλα, βούτυρο, γάλα ενώ συχνά βάζουν και τριμμένο μοσχοκάρυδο! Αξίζει να το δοκιμάσετε ως ένα διαφορετικό μεζέ για να συνοδεύσετε το ποτό σας.

Spaetzle (Σπέτσλε) ή αλλιώς τα γερμανικά noodles
Είναι χειροποίητα γερμανικά ζυμαρικά, που οι μπορούν να ετοιμαστούν και στο σπίτι με αυγά, γάλα, αλεύρι. Για να πετύχουν το σχήμα αυτό οι Γερμανοί έχουν ένα ειδικό μαγειρικό σκεύος, αλλά μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε και τις τρύπες από το σουρωτήρι σας. Αν θέλετε να βρείτε λεπτομέρειες για τις ποσότητες των υλικών και τη διαδικασία παρασκευής, αρκεί να γκουγκλάρετε τη λέξη στο ΄Ιντερνετ.

Μοσχαράκι γκούλας
Μια συνταγή που ξεκινούν να φτιάχνουν οι Γερμανοί όταν αρχίζουν τα κρύα. Οπότε ταιριάζει τέλεια σε ένα φθινοπωρινό κυριακάτικο ή καθημερινό τραπέζι. Το βασικό της υλικό είναι το μοσχάρι, που το παντρεύουν τέλεια με μπόλικο σέλινο και άλλα λαχανικά. Συνήθως συνοδεύεται με τα γερμανικά noodles, τα Spaetzle (Σπέτσλε). Μπορείτε να δείτε εδώ τη συνταγή.

Γερμανική Πατατοσαλάτα
Το ιδιαίτερο με τη γερμανική πατατοσαλάτα είναι ότι την παρασκευάζουν λίγο πιο πικάντικη και λίγο πιο θερμιδογόνα από ό,τι εμείς. Ιδανικά χρησιμοποιούν τις κόκκινες πατάτες, που τις βρίσκουμε και στην Ελλάδα αλλά με πολύ ψάξιμο. Αυτό που τη διαφοροποιεί είναι η προσθήκη μπέικον που δίνει μια πιο ενδιαφέρουσα γεύση ενώ ταιριάζει πολύ αρμονικά με τις πατάτες. Είναι μια εύκολη συνταγή που δεν θέλει πολύ ώρα στην προετοιμασία και την παρασκευή. Επιλέγουν μικρές πατάτες που βράζουν με τη φλούδα. Στη συνέχεια ενώ είναι ακόμη ζεστές τις ανακατέυουν με ψιλοκομμένο μπέικον και μια σος vinaigrette. Ταιριάζει με όλα τα φαγητά και τα δικά τους αλλά και τα δικά μας! Δείτε εδώ μια συνταγή που ταιριάζει στη γερμανική αλλά και μια πιο… ελληνική εκδοχή του πιάτου, χωρίς μπέικον, με μαïντανό!

Bratkartoffeln (Μπρατκαρτόφελν): Γερμανικές Τηγανητές πατάτες
Οι τηγανητές πατάτες των Γερμανών θέλουν μπέικον και πράσινα κρεμμυδάκια! Δεν είναι τόσο γρήγορη συνταγή, αφού για να πετύχετε το τέλειο crispy αποτέλεσμα, χρειάζεται να βράσετε λίγο τις πατάτες, να τις βάλετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή στην κατάψυξη για 30-45 λεπτά. Τηγανίζετε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν. Σε ξεχωριστό τηγάνι σοτάρετε το μπέικον και τα κρεμμύδια. Ενώνετε στο τέλος όλα τα υλικά. Εννοείτε ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε το μπέικον με άλλα υλικά (όπως πχ η κάππαρη που φαίνεται στην εικόνα), για να γίνει πιο ελαφριά η συνταγή.

Rouladen (Γουλάντεν): Ρολά χοιρινού με μπέικον
Μια συνταγή που δεν είναι να καταναλώνεται καθημερινώς καθώς περιέχει και χοιρινό αλλά και μπέικον στο εσωτερικό του. Νόστιμος κρεατομεζές που ταιριάζει πολύ και με κρασί ενώ μπορεί να σταθεί και σε κυριακάτικο αλλά και γιορτινό τραπέζι. Τα βασικά υλικά της συνταγής, πέρα από το χοιρινό, είναι μπέικον, μουστάρδα, sour cream, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, πίκλες αγγουριού, βούτυρο, πάστα ντομάτας, δάφνη, ζωμός κοτόπουλου, κόκκινο κρασί, ε.π. ελαιόλαδο. Τα υλικά ρολάρονται μέσα στο χοιρινό και στη συνέχεια ψήνονται σε ζεστό τηγάνι. Σερβίρονται με κόκκινη σάλτσα. Εμείς συνήθως στα τραπέζια δεν φτιάχνουμε ατομικά ρολάκια κρέατος αλλά ένα μεγάλο οικογενειακό ρολό, σε χοιρινό ή μοσχάρι που το χωρίζουμε στη συνέχεια σε μερίδες. Το πιο συνηθισμένο δε στα τραπέζια στις γιορτές είναι το ρολό κιμά.

Και μερικές γλυκές παρασκευές για επιδόρπια!

Γερμανικές κρέπες
Εν αντιθέσει με τις κλασικές γαλλικές κρέπες που είναι λεπτές, οι γερμανικές είναι λίγο πιο χοντρές, καθώς έχουν περισσότερο βούτυρο και αυγά. Θέλουν 4 αυγά, 1 φλιτζάνι βούτυρο, ένα φλιτζάνι αλεύρι και ένα κουτ. σούπας ζάχαρη.

Μπισκότα μπαχαρικών ή αλλιώς Pfeffernusse (πφέφερνούσε)
Είναι μπισκότα που τρώνε οι Γερμανοί κυρίως τα Χριστούγεννα αλλά στο εξωτερικό ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που ξεκινούν να στολίζουν. Οπότε τα μπισκότα αυτά ταιριάζουν με το Oktoberfest.Tα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν συνήθως είναι το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και το γαρύφαλο αλλά και φυσικά το πιπέρι. Κάποιες παραλλαγές της συνταγής έχουν μπαχάρι, κακουλέ ή γλυκάνισο. Εμείς δεν φτιάχνουμε συνήθως μπισκότα με τόσα μπαχαρικά, ωστόσο σε παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιούμε συχνά την κανέλα και το γαρύφαλλο και δευτερευόντως το τζίντζερ.

Το γερμανικό Black Forrest ή Kirschtorte (Κιρστόρτε)
Αυτή η γερμανική εκδοχή του Black Forest έχει ως βασικά υλικά το κακάο, τα βύσσινα και τη σαντιγί.

Δείτε επίσης:
Comfort food: Ποιο είναι το «φαγητό της παρηγοριάς» σε 20 διαφορετικές χώρες;

Στη Γερμανία ξεφύτρωσαν αυτόματοι πωλητές λουκάνικων και πατατοσαλάτας!

Ποτάμι… σοκολάτας πλημμύρισε δρόμο στη Γερμανία!

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr