Είναι ένα πιάτο που στις χώρες της Μέσης Ανατολής το αγαπούν πολύ. Πρόκειται για κοτόπουλο, που μαρινάρεται για μια ολόκληρη νύχτα σε γιαούρτι και μίγμα μπαχαρικών, το γνωστό και ως tandoori masala και που αποτελείται συνήθως από σκόρδο, τζίντζερ, garam masala, κρεμμύδι και πιπέρι καγιέν. Συνήθως στο μίγμα προσθέτουν πάπρικα και κουρκουμά, για να εμπλουτίσουν τη γεύση του και να δώσουν περισσότερο χρώμα. Στη συνέχεια, μπαίνει σε σούβλα και ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία σε κυλινδρικό φούρνο από άργιλο, τον λεγόμενο tandoor. Ο φούρνος θερμαίνεται με κάρβουνο ή ξύλο για να αποκτήσει το φαγητό καπνιστή γεύση.

pizza1

Το μαγείρεμα με αυτόν τον τρόπο καθιερώθηκε στην περιοχή Panjap του Πακιστάν το 1947, ενώ ο πρώτος που το μαγείρεψε είναι ο Kundan Lal Gujral, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Πακιστάν, που αργότερα μετεγκαταστάθηκε στην Ινδία. Σήμερα, το κοτόπουλο tandoori τρώγεται ως ορεκτικό, ως κυρίως πιάτο με ψωμί naan, αλλά και ως βάση σε πιάτα με κάρι. Στην Ινδία μάλιστα γίνεται και πίτσα και σερβίρεται με μαγιονέζα!

gajrella

Gajar ka halwa ή gajrela, αλλιώς «γλυκό καρότο»
Με ιστορία που ξεκινά από την περιοχή Punjab γύρω στα 1500, το «γλυκό καρότο» είναι από τα πιο απλά παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνουν στη Βόρεια Ινδία αλλά και το Πακιστάν. Ουσιαστικά είναι ένας τύπος χαλβά με διαδικασία παρασκευής παρόμοια με αυτή του σιμιγδαλένιου χαλβά μιας και στην κατσαρόλα εκτός από τα καρότα προστίθενται συγκεκριμένες ποσότητες νερού, γάλακτος, ζάχαρης και βουτύρου ghee. Σερβίρεται συνήθως με αμύγδαλα ή φιστίκια σοταρισμένα σε βούτυρο γκι. Το εν λόγω γλυκό τρώγεται στην παραδοσιακή του εκδοχή ζεστό κυρίως σε τοπικά φεστιβάλ το χειμώνα, όμως είναι γνωστές και αρκετές παραλλαγές του με παντζάρι, μωβ καρότα και τυρί ρικότα, khoya (τύπος φρέσκου τυριού όπως το ρικότα), παπάγια κ.ά.