Το εντυπωσιακό διετές φεστιβάλ τυριού που διοργανώνεται από τη «Slow Food», πραγματοποιείται στην περιοχή Μπρα του Πιεμόντε της Ιταλίας από 15 έως 18 Σεπτεμβρίου ενώ η φετινή διοργάνωση έχει επετειακό χαρακτήρα δεδομένου ότι ολοκληρώνει δύο δεκαετίες παρουσίας στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο απολογισμός της προηγούμενης έκδοσης επιβεβαίωσε το διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης δεδομένου ότι προσέλκυσε περίπου 270.000 επισκέπτες φιλοξενώντας περισσότερους από 300 εκθέτες από 23 χώρες. Το εν λόγω φεστιβάλ όμως δεν είναι απλά μια διοργάνωση που απευθύνεται στους λάτρεις του είδους αλλά με μια ουσιαστική προσέγγιση είναι εύλογο ότι έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα είδος επιδραστικής πλατφόρμας που μεταδίδει πολύ σημαντικά μηνύματα με κινήσεις όπως η συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την κατάργηση του γάλακτος σε σκόνη που πραγματοποιήθηκε το 2015, στην οποία ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 150.000 άτομα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αισιόδοξη εξέλιξη για την πορεία της εγχώριας -και μη- ποιοτικής γαστρονομικής παραγωγής αφού η κεντρική φιλοσοφία του κινήματος «Slow Food» στηρίζεται στην αμέριστη υποστήριξη και προστασία της βιοποικιλότητας προωθώντας σθεναρά το σεβασμό στη γη και τα προϊόντα της επισημαίνοντας επίσης τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτεί η παραγωγική διαδικασία της πρώτης ύλης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_8097-L

Η φετινή έκδοση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, διατηρεί την ισχυρή δέσμευσή τους με ένα θέμα που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της εκδήλωσης: τα παράγωγα απαστερίωτου γάλακτος. Ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο και φέτος εστιάζουν είναι η «φυσικότητα» των προϊόντων, δηλαδή τυριά στην παραγωγή των οποίων δεν χρησιμοποιείται βιομηχανική μαγιά, όμως η θεματική επεκτείνεται και σε προϊόντα όπως τα αλλαντικά χωρίς νιτρικά άλατα, το κρασί χωρίς θειώδη κ.ά που θα συζητηθούν σε συνέδρια και θεματικά σεμινάρια. Επίσης, όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση αποτελεί ένα ζωντανό μανιφέστο της χειροποίητης γαστρονομικής παραγωγής παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές της.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MCMP4336-L

Το Slow Food φέρνει επίσης στο προσκήνιο τυριά παραγωγών από τις βαλκανικές χώρες ενώ στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται επίσης εργαστήριο με γαλακτοκομική παραγωγή από περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό στο κέντρο της Ιταλίας.

MCMP4333-L

Όσο για την περίφημη «μεγάλη σάλα» του τυριού (Gran Sala dei Formaggi), θα φιλοξενήσει εκατοντάδες είδη τυριών απ’ όλο τον κόσμο που θα ταιριάξουν με περισσότερες από 600 ετικέτες στην Enoteca, το μέρος που συγκεντρώνει τους λάτρεις του καλού κρασιού.

Δείτε επίσης

Η ιταλική γαστρονομική κουλτούρα

Massimo Bottura: Ο «νοβελίστας» της ιταλικής κουζίνας