Γνωρίζουμε ότι η Γαλλία είναι ηγέτιδα σε ό,τι αφορά το κομμάτι της κουζίνας ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα η Ιταλία κρατά τα ηνία στην «εξαγωγή» της τοπικής γαστρονομίας.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιιήθηκε από τον Joel Waldfogel, οικονομολόγο στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ο οποίος χρησιμοποίησε δεδομένα το το Trip Advisor και την εταιρεία ερευνών Euromonitor. Η έρευνα δεν σχετίζεται με τις πρώτες ύλες που εξάγονται αλλά ουσιαστικά με τον τρόπο που η γαστρονομική κουλτούρα της κάθε χώρας προωθείται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. Στο ερώτημα λοιπόν «η κουζίνα ποιας χώρας έχει μεγαλύτερη επίδραση παγκοσμίως αυτή τη στιγμή;», η απάντηση οδηγεί σε ιταλικό έδαφος.

Η χώρα λοιπόν της πίτσας και των ζυμαρικών έρχεται στην κορυφή της λίστας με τις Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Γαλλία και Μεξικό να ακολουθούν στην κορυφαία εξάδα. Στις 17 χώρες, για τις οποίες ο Waldfogel κατάφερε να συγκεντρώσει έγκριτες πληροφορίες, το ιταλικό φαγητό ήταν πρώτο στις προτιμήσεις με εξαίρεση την Κορέα όπου ήταν τέταρτο.