Ξέρατε ότι ο κιμάς, που τον χρησιμοποιούμε σε τόσες και τόσες καθημερινές συνταγές, στην ινδική κουζίνα λέγεται keema (κίιμα) και νοστιμίζει κι εκεί έναν σωρό πιάτα; Αρνίσιος, ζουμερός και πολύ αρωματικός, τρώγεται είτε μόνος του είτε γίνεται γέμιση για ψωμάκια naan (ναάν) και πιτάκια samosas (σαμόσας).

Στην Ελλάδα επιλέγουμε κυρίως τον μοσχαρίσιο, όμως υπάρχουν και συνταγές με ανατολίτικες επιρροές που θέλουν τον κιμά τους να είναι από αρνάκι. Στα κεμπάπ, στα σις κεμπάπ, σε κάποιες κρεατόπιτες, αλλά και στα μπουτάκια της χανούμισσας (κεφτεδάκια από την Πόλη), δεν μπορεί να λείπει.

Εδώ, όμως, ο αρνίσιος κιμάς κάνει ταξίδι υπερανλαντικό. Παντρεύεται με ένα από το πιο χαρακτηριστικό street food της μεξικάνικης κουζίνας, κρατώντας το γευστικό προφίλ της ινδικής γαστρονομίας, και δημιουργεί ένα πιάτο πεντανόστιμο και πολυπολιτισμικό.

Σερβίρεται μέσα σε καλαμποκένια τάκος με πληθώρα αρωματικών και μυρωδικών.

Υλικά για 8 τάκος
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρου, ψιλοκομμένες
1 κομμάτι τζίντζερ, 5 εκατοστών, ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σπόρους
1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο + έξτρα για το σερβίρισμα
2 κουτ. σούπας κόλιανδρο σε σκόνη
1 κουτ, σούπας ινδικό μείγμα μπαχαρικών Garam Masala (Γκαράμ Μασάλα)
1 κουτ. σούπας πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1 φλιτζ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 κιλό αρνίσιο κιμά
Ανθό αλατιού
Χυμό από μισό μοσχολέμονο
1 κουτ. σούπας φύλλα μέντας, ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζ φύλλα κόλιαντρου ψιλοκομμένα + έξτρα φυλλαράκια για το σερβίρισμα

Για το σερβίρισμα
Μικρές τορτίγιες (κατά προτίμηση από καλαμπόκι), ζεστές
Ξινόκρεμα ή σμετάνα ή κεφίρ
Ένα μοσχολέμονο κομμένο σε τέταρτα

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βάθυ τηγάνι (μεσαίου μεγέθους) με καπάκι . Μαγειρεύουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, τη δάφνη, τους σπόρους κύμινου και το κρεμμύδι, ανακατεύοντας μέχρι το κρεμμύδι αρχίσει να αρχίσει να μαλακώνει και να παίρνει περιμετρικά ένα χρυσοκαφέ χρώμα. Προσθέτουμε τον κόλιαντρο, το γκαράμ μασάλα, την πάπρικα, το γαρίφαλο και τον κουρκουμά. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους. Θα χρειαστούμε περίπου 2΄.

Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να πήξει το μείγμα και να αρχίσει να κολλά στον πάτο του σκεύους.

Προσθέτουμε τον κιμά σε δόσεις, και μετά προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Αλατίζουμε.

Βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί και να μαλακώσει για περίπου 20΄.

Προσθέτουμε στον κιμά τον χυμό μοσχολέμονου, τη μέντα, και τον κόλιαντρο.

Φτιάχνουμε τα τάκος βάζοντας στις τορτίγιες τον κιμά, την κρέμα, τα φύλλα κόλιαντρου και το τριμμένο κρεμμύδι που έχουμε κρατήσει. Σερβίρουμε και στύβουμε φρέσκο μοσχολέμονο για την αψάδα.

Συμβουλή: Μπορούμε να φτιάξουμε το μείγμα του κιμά από την προηγούμενη και να τον φυλάξουμε στο ψυγείο, κλεισμένο αεροστεγώς σε ένα μπολ. Τον ζεσταίνουμε λίγο στην κατσαρόλα για να γίνει πάλι λαχταριστός και σερβίρουμε.

Δείτε επίσης:

Τα 6 μεξικάνικα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείς

Τάκος με ψάρι: Ταξίδι στο Μεξικό με ποδήλατο

Τάκο με κουρκούτι μπακαλιάρου, pico de gallo και καπνιστή σάλτσα μαγιονέζας

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr