Τα Επτάνησα εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους αλλά και με την πλούσια γαστρονομική τους παράδοση με επιρροές τόσο από την ελληνική όσο και την ιταλική κουζίνα.

Κρεατόπιτα στην Κεφαλονιά, μπιάνκο και παστιτσάδα στην Κέρκυρα, σκορπίνα μπουρδέτο στους Παξούς, σαβόρο στη Λευκάδα, κόκορας κοκκινιστός στα Κύθηρα, κουνέλι γεμιστό στη Ζάκυνθο και κοτόπουλο τσερέπα στην Ιθάκη. Εμείς επιλέγουμε για εσάς 13 ταβέρνες όπου μπορείτε να γευθείτε αυθεντικά πιάτα της επτανησιακής κουζίνας με εκλεκτά ντόπια υλικά.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Τα Κανιορία
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Πρόκειται για μια οικογενειακή ταβέρνα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παραλία της Λυγιάς. Το όνομά της το έχει πάρει από τη σχέση των ιδιοκτητών με το ψάρεμα του γοφού, καθώς στην τοπική διάλεκτο κανιόρια λένε τα μικρά γοφάρια.

Σερβίρει: Πρωταγωνιστούν οι λευκαδίτικες συνταγές και τα ψάρια που έρχονται ολόφρεσκα από τους ψαράδες του χωριού. Πριν την παραγγελία σας ρωτήστε τι έχουν. Από τα μαγειρευτά, επιλέξτε το μπουρδέτο και το σαβόρο, καθώς επίσης το μοσχαράκι στιφάδο και τη μακαρονάδα με τον κόκορα. Ανοίγουν επίσης φύλλο για πίτες και ψήνουν το δικό τους ψωμί καθημερινά. Β.Δ.

Τιμή: €€
Λυγιά, Λευκάδα, τηλ. 26450 72229

Ο Σκούπλας
Είδος: καφενείο-ταβερνα
Ιστορία: Από τα κρυφά διαμαντάκια του νησιού που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν καλά. Βρίσκεται στο ορεινό χωριό Μανάση και παρότι είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο, φαγητό σερβίρει μόνο τις Τετάρτες και τις Κυριακές. Έτσι, καλό θα ήταν πριν πάρετε τον δρόμο για εκεί να τηλεφωνήσετε.

Σερβίρει: Πολλά-πολλά δεν έχει, αλλά ό,τι φτιάχνουν γίνεται από ντόπια προϊόντα και αρκετά από αυτά έρχονται από τον κήπο τους. Οι τηγανητές πατάτες είναι χοντροκομμένες και σκέτη γλύκα, το τυρί φρέσκο και χειροποίητο, η χωριάτικη με λαχανικά από το μποστάνι πληθωρική και δεν της λείπει το λάδι. Για μεζέδες, επιλέξτε ανάμεσα σε κοκορέτσι, κοντοσούβλι, φρυγαδέλι και σπληνάντερο. Β.Δ.

Τιμή: €
Μανασή, Λευκάδα, τηλ. 26450 33050

Κυανή Ακτή
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο Ανδρόνικος Λαζαράτος είναι τρίτης γενιάς ταβερνιάρης και το 1997 αναλαμβάνει να διευθύνει τη δική του ταβέρνα, εκεί όπου παλιά βρισκόταν η γνωστή στους ντόπιους Ταβέρνα του Μεμά.

Σερβίρει: Στον κατάλογό του κυριαρχούν τα τα παραδοσιακά μαγειρευτά: κεφαλονίτικη κρεατόπιτα όπως την έκαναν οι παλιοί με κρέας ζυγούρι, κοκκινιστό κόκορα με χοντρά μακαρόνια, κολοκυθοκεφτέδες, χέλι καπνιστό, μοναδική στριφτή τυρόπιτα και κατσικάκι στον φούρνο. Δεν λείπουν τα φρέσκα ψάρια, που άλλα γίνονται ψητά, άλλα φρικασέ, άλλα γιουβέτσι και άλλα σερβίρονται ωμά (ταρτάρ και ceviche). Τέλος, από τον κατάλογο δεν λείπουν και τα θαλασσινά. Γ.Π .

Τιμή: €€€
Παραλιακή Αργοστολίου, Αργοστόλι, Kεφαλονιά, τηλ. 26710 26680

Τάκα Τάκα
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Μια από τις πιο παλιές ταβέρνες, που βρίσκεται στο κέντρο του Γαΐου, με περιποιημένη, αυλή με λεμονιές, μπουκαμβίλιες και γεράνια.

Σερβίρει: Προσφέρει κυρίως κρέατα στη σούβλα, πολλά μεζεδάκια, όπως κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες τηγανητές, ταραμοσαλάτα, τυροκαυτερή, αλλά και μαγειρευτά· δοκιμάστε το λεμονάτο χοιρινό. Όμως, το πιάτο που έχει κάνει αυτή την ταβέρνα διάσημη είναι η σκορπίνα μπουρδέτο. Βράζουν τη σκορπίνα σε μια ελαφριά καυτερή σάλτσα ντομάτας με κοκκινοπίπερο και τη σερβίρουν με σπαγγέτι. Αν επιθυμείτε το συγκεκριμένο πιάτο, καλό είναι να τηλεφωνήσετε πρώτα ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχουν σκορπίνα. Β.Δ.

Τιμή: €€
Γάιος, Παξοί, τηλ. 2662032329

Σκάνδεια
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Το 1975 η οικογένεια Πρωτοψάλτη αποφάσισε να στήσει μια γραφική ταβέρνα στη θέση ενός παλιού αμπελώνα. Από τότε ξεκίνησε και η ιστορία του Σκάνδεια, που βρίσκεται στη μέση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Σκάνδειας, περιτριγυρισμένος από λεύκες και με θέα την παρθένα παραλία που ανοίγεται μπροστά.

Σερβίρει: Η κυρία Ευανθία μαγειρεύει με ντόπια προϊόντα, πολλά έρχονται από το μποστάνι που διατηρούν, μαγειρευτά και λαδερά. Το στιφάδο, ο κοκκινιστός κόκορας και το αρνάκι στον φούρνο είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ της μαζί με τις πίτες που ανοίγει η ίδια. Και όταν έρχονται τα φρέσκια ψάρια από τις βάρκες του Αβλέμονα, μπαίνουν και αυτά στην κουζίνα και αφήνονται στα μαγικά της χέρια. Β.Δ.

Τιμή: €€
Παλαιόπολη, Κύθηρα, τηλ. 27360 33700

Avithos Preview
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο Πάνος Σαρρής, αφού σπούδασε λογιστικά και εργάστηκε σε εστιατόρια στην Αθήνα, το 2001 επιστρέφει μόνιμα στο νησί, όπου ξεκινά το Preview, ένα καφέ-μπαρ. Τρία χρόνια αργότερα το μεταφέρει στην παραλία της Αβύθου όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα ως εστιατόριο με την ονομασία Avithos Preview.

Σερβίρει: Την κουζίνα έχει αναλάβει η μητέρα του Πάνου, όπου ετοιμάζει πιάτα που βασίζονται στην τοπική κουζίνα του νησιού. Κεφτεδάκια κοκκινιστά, χειροποίητη κεφαλονίτικη κρεατόπιτα με τρία είδη κρέατος, αρνί στον φούρνο με λευκό κρασί, μπακαλιάρο αλιάδα και μιντζιβιά – χοντρά μακαρόνια με σπιτική σάλτσα ντομάτας. Γ.Π .

Τιμή: €€
Παραλία Άβυθος, Κεφαλονιά, τηλ. 2671042135

Οινομαγειρείον Μαλάνος
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Από τις πιο παλιές ταβέρνες στη Χώρα της Ζακύνθου. Βρίσκεται στην περιοχή των Κήπων και στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο που χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι το στέκι όσων ξεχειμωνιάζουν στο νησί, ενώ τα καλοκαίρια γεμίζει από τουρίστες, Έλληνες και ξένους.

Σερβίρει: Στο μενού θα βρείτε 30 συνταγές, που όλες είναι από το νησί της Ζακύνθου. Έτσι θα γευτείτε κοκκινιστά κεφτεδάκια, κουνέλι γεμιστό, αγριογούρουνο και κοτόπουλο χωριάτικο στον φούρνο, μελιτζάνες σκορδοστούμπι, κόκορα κρασάτο και κρεατικά της ώρας – ιδιαίτερα νόστιμο είναι το ντόπιο λουκάνικο. Β.Δ.

Τιμή: €
Αγ. Αθανασίου 28, Ζάκυνθος, τηλ. 2695 045936

Η ταβέρνα του Τρύπα
Είδος: μπακαλοταβέρνα
Ιστορία: Δημιουργήθηκε από τον μπαρμπα-Σπύρο Υφαντή, έναν από τους μεγαλύτερους μύθους της ελληνικής ταβέρνας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 ένα μικρό μπακάλικο στους Κυνοπιάστες πούλαγε ντόπια τυριά. Ο Σπύρος δούλευε τα πρωινά στην Ηλεκτρική της Κέρκυρας και το βράδυ σέρβιρε στους θαμώνες του μπακάλικου μαγειρευτά σπιτικά πιάτα και κρασί, που παρασκευάζονταν από διπλανά νοικοκυριά. Το μπακάλικο εξελίχθηκε σιγά σιγά σε ταβέρνα, που λόγω μεγέθους ονομάστηκε Τρύπα και ο ιδιοκτήτης «Τρύπας».

Σερβίρει: Ένας μεγάλος δίσκος φτάνει σε κάθε τραπέζι γεμάτος με κερκυραϊκά εδέσματα: σαλάτες εποχής, ποικιλία αλλαντικών και τυριών, λουκάνικα, στιφάδο, σοφρίτο, παστιτσάδα, αληθινές πατάτες στο τηγάνι με τυράκι τριμμένο, ψητό χοιρινό και ψητό αρνάκι, ενώ για γλυκά, προσφέρεται γιαούρτι με μέλι ή κουμκουάτ. Γ.Π .

Τιμή: €€
Κυνοπιάστες, Κέρκυρα, τηλ. 2661 056333

Κληματαριά
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορικό: Η Κληματαριά είναι μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση του Νίκου και της Λίλυς Μπέλλου που άνοιξε τον Φεβρουάριο του 1997 στο γραφικό ψαροχώρι Μπενίτσες της Κέρκυρας, όταν η οικογένεια Μπέλλου μετέτρεψε το κουκλίστικο κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής σπιτάκι της σε ταβέρνα που λειτουργεί από Φεβρουάριο έως Νοέμβριο μόνο τα βράδια.

Σερβίρει: Η ειδικότητα της Κληματαριάς είναι τα κερκυραϊκά φαγητά και ειδικά τα θαλασσινά (από κρέας υπάρχει μόνο η παστιτσάδα). Δηλαδή φαγητά που γίνονται στο τηγάνι, στην κατσαρόλα και στον φούρνο. Από τα εδέσματα αυτά πρωταγωνιστούν το κοκκινιστό χταπόδι, το καυτερό μπουρδέτο, το ευγενές μπιάνκο και το ψάρι στην κατσαρόλα με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, σέλινο, πατάτες. Γ.Π .

Τιμή: €€
Μπενίτσες, Κέρκυρα, τηλ. 26610 71201

Τρεχαντήρι
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Αυτή η παραδοσιακή ταβέρνα μετράει πάνω από 40 χρόνια ζωής. Είναι σημείο αναφοράς για το χωριό Βαθύ και αποτελεί το στέκι των κατοίκων, αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται το νησί.

Σερβίρει: Τα μαγειρευτά είναι το μεγάλο της ατού, καθώς και τα κρέατα, τα οποία εκτρέφει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Το κατσικάκι στη γάστρα είναι μια σκέτη νοστιμιά όπως και η χειροποίητη κρεμμυδόπιτα με την πληθωρική της γέμιση. Στον κατάλογο, επίσης, θα βρείτε φρικασέ, κόκορα κρασάτο, σουτζουκάκια, χοιρινό που γίνεται ριγανάτο, σαβόρο (με τη θιακιά συνταγή), γαύρο μαρινάτο και σαρδέλες στη σχάρα. Β.Δ.

Τιμή: €
Βαθύ, Ιθάκη, τηλ. 26740 33444

Μυρτιά
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Βρίσκεται έξω από το χωριό του Σταυρού, κοντά στη σχολή Ομήρου, στεγάζεται σε ένα όμορφο πέτρινο κτίριο και διαθέτει μια φοβερή βεράντα με θέα στον κόλπο των Αφαλών. Αν και άνοιξε μόλις πέρυσι, έγινε αμέσως διάσημο και το να κλείσει τραπέζι κανείς εκεί είναι δύσκολη υπόθεση.

Σερβίρει: Η παραδοσιακή κουζίνα έχει εδώ την τιμητική της, η οποία όμως παρουσιάζεται με πιο σύγχρονη και προσεγμένη μορφή. Θα βρείτε αρκετές επιλογές σε γάστρα από τις οποίες ξεχωρίζει το καλοφτιαγμένο κοτόπουλο τσερέπα (ντόπια σπεσιαλιτέ σε πήλινο σκεύος), καθώς και η προβατίνα στον ξυλόφουρνο, και η κρεατόπιτα με τράγιο. Β.Δ.

Τιμή: €€
Σταυρός, Ιθάκη, τηλ. 6984 308067

Το Ταβερνάκι της Μαρίνας
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Στη συνοικία της Σπηλιάς, χαμένο μέσα στα στενά καντούνια της «οβριακής» συνοικίας της πόλης της Κέρκυρας βρίσκεται η εν λόγω ταβέρνα που λειτουργεί μεσημέρι – βράδυ.

Σερβίρει: Στον περιποιημένο κατάλογό του θα βρείτε κατά το πλείστον κερκυραϊκές συνταγές (παστιτσάδα, σοφρίτο, μπουρδέτο, μπιάνκο κ.ά.), ηπειρώτικες πίτες (ένεκα καταγωγής της Μαρίνας) καθώς και άλλους μεζέδες με εξειδίκευση στα μανιτάρια. Μην παραλείψετε να κλείσετε το γεύμα σας με ένα γιαουρτένιο γλυκό με ξύσμα λεμονιού και γλυκό μανιτάρι από πάνω. Γ.Π .

Τιμή: €€
Βελισσαρίου 35, Κέρκυρα, τηλ. 26610 42071

Αμπελόστρατες
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Βρίσκεται μέσα σε ένα αγρόκτημα με αμπελώνες και μια φάρμα με πολλά ζώα. Στεγάζεται σε πέτρινο, γραφικό σπίτι που έχει ανακαινιστεί πλήρως και διαθέτει μια όμορφη καταπράσινη βεράντα.

Σερβίρει: όλα φτιάχνονται με ντόπια υλικά και φυσικά έχουν βάση τη ζακυνθινή κουζίνα. μπορείτε να δοκιμάσετε τα χειροποίητα τυροπιτάκια και τσιγαριδοπιτάκια, τη σαλάτα με το τριμμένο κολοκύθι και τη σος τζατζικιού, αλλά και το κρασάτο χοιρινό, τη γεμιστή σπλήνα (ντόπια συνταγή) ή κάποιο άλλο μαγειρευτό που θα έχουν φτιάξει εκείνη την ημέρα. το κρασί που προσφέρουν είναι από τον δικό τους παρακείμενο αμπελώνα που μπορείτε να επισκεφτείτε. Β.Δ.

Τιμή: €
Κοιλιωμένος, Ζάκυνθος, τηλ. 6946 958790

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Γιώργος Πίτας

Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€