Η πολύβουη αλλά όμορφη Αθήνα έχει πάντα πολλές και διαφορετικές επιλογές για φαγητό για όλα τα γούστα. Από το κέντρο της πρωτεύουσας και το Κουκάκι, μέχρι το Παγκράτι και το Μοσχάτο εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς 14 επιλεγμένες ταβέρνες για κρέας αλλά και ψάρι, για να απολαύσετε την Αθήνα στα καλύτερά της.

Τα Κανάρια
Είδος: ταβέρνα ψαροφαγίας
Ιστορία: Το σκηνικό θυμίζει ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’50, τότε δηλαδή που η οικογένεια Αργυρόπουλου αποφάσισε να κάνει αυτή την αυλή εστιατόριο. Από τότε σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει εκτός από τις γενιές της οικογένειας (αισίως, είναι η τρίτη) και τα παλιά βαρέλια στο εσωτερικό που αναδίδουν άρωμα παλιάς Αθήνας και αυθεντικής κρασοταβέρνας.

Σερβίρει: Οι γαρίδες Πλαταμώνα είναι το σήμα κατατεθέν. Μικρά και λίγο μεγαλύτερα ψαράκια τηγανίζονται ή ψήνονται ανάλογα με τη μέρα – έτσι κι αλλιώς, δεν θα μπερδευτείτε με τα μόλις πέντε πιάτα ημερησίως που προσφέρονται. Κρασί λευκό ή ροζέ είναι δικής τους παραγωγής, να το προτιμήσετε. Λ .Τ.

Τιμή: € €
Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ. 210 9422119

Ταβέρνα του Βαρδή
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο κ. Βαρδής Μπουρδάκης ήρθε από την Κρήτη στον Υμηττό το 1919. Εκεί αποφάσισε μαζί με τη δουλειά του στο τραμ να προσφέρει ένα κονάκι με κρητικούς μεζέδες στους κυνηγούς, καθώς τότε η περιοχή ήταν ακόμα δάσος. Ο γιος του Αντώνης έφερε τα τεράστια βαρέλια που θα δείτε στο υπόγειο από τα Ανάκτορα του Τατοΐου για να φτιάχνει το δικό του κρασί. Η παραγωγή συνεχίζεται τρεις γενιές μετά ακάθεκτη.

Σερβίρει: Τα καλτσούνια με το μέλι είναι το κατάλληλο καλωσόρισμα μαζί με τη ρακή ή το κρασί μέχρι να έρθουν τα κυρίως. Τσιγαριστό κατσικάκι, αμπελοφάσουλα και τηγανιά να προτιμήσετε, αλλά και τους λαχανοντολμάδες με ένα βελούδινο αυγολέμονο που θα ζήλευαν και Γάλλοι σεφ. Λ .Τ.

Τιμή: €
Καισαρείας 9, Υμηττός, τηλ. 210 7629972

Tsiftis
Είδος: γαστροκουτούκι
Ιστορία: Εδώ οι «τσίφτηδες» είναι τρεις. Ο Σήφης Μανουσέλης, ο Βάιος Κορομηλάς και ο Μπάμπης Καζανάς έστησαν σε μια αυλή στα Ιλίσια την επιτομή του «φασαίικου κουτουκιού». Ήρθε για να μείνει και έχει ήδη την αποδοχή που του αξίζει.

Σερβίρει: Μικρός κατάλογος που δεν ξεπερνά τα 15 πιάτα, που έχουν τη λογική να μοιράζονται στη μέση. Ψάρι και κρέας μαζί με ενδιαφέροντα ορεκτικά σίγουρα δίνουν μια νέα πρόταση που αξίζει να ανακαλύψετε. Β.Δ.

Τιμή: €€ €
Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας 6, Ιλίσια, τηλ. 210 7754246

Μαύρος Γάτος
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Στα μετόπισθεν της ανερχόμενης πλατείας Προσκόπων, η οικογενειακή ταβέρνα έχει την πρωτοκαθεδρία του τετραγώνου, καθώς δίπλα ο Καραβίτης καραδοκεί. Με ελληνικές και παραδοσιακές καταβολές, η Hπειρος ενώθηκε με την Αρκαδία σε μια σάλα με κλασικά καρό τραπεζομάντιλα και στοιχισμένα ξύλινα τραπέζια που εδώ και 20 χρόνια σερβίρει σταθερά νόστιμο και τίμιο φαγητό κλασικής ταβέρνας.

Σερβίρει: Τα παϊδάκια είναι αυταπόδεικτα οι μεγάλοι σταρ του μαγαζιού. Αλλά το λεμονάτο με την πηχτή του σάλτσα και οι ηπειρώτικες πίτες με το μοναδικό, λεπτό και τραγανό φύλλο είναι το συμπλήρωμα της τέλειας παραγγελίας. Η χωριάτικη μεγάλη και ιδανική για βουτιές με το καψαλισμένο ψωμί. Λ.Τ.

Τιμή: €
Πολέμωνος 4, Παγκράτι, τηλ. 210 7236903

Το Κουτούκι του Μαραθωνίτη
Είδος: κουτούκι
Ιστορία: Υπόγειο κουτούκι κρυμμένο σε κάθοδο της τρέντι οδού Υμηττού. Χρειάζεστε κάτι παραπάνω; Από τη δεκαετία του ’70 φτιάχνει το δικό του κρασί και τα βαρέλια στέκουν ακόμα και χαρίζουν ιδανικό φόντο. Το κρασί είναι το κέντρο του μαγαζιού και το μαγαζί είναι πλέον κλασικό.

Σερβίρει: Μπακαλιάρος σωστός, γίγαντες που λιώνουν στο στόμα, λουκάνικο ψημένο όπως πρέπει, παϊδάκια εννοείται και αν έχει προβατίνα να την προτιμήσετε. Λ.Τ.

Τιμή: € €
Βίνκελμαν 3, Αθήνα, τηλ. 210 7017404

Λελούδας
Είδος: ταβέρνα – οινομαγειρείο

Ιστορία: Από το 1928 που ο Δημήτρης Λελούδας ήρθε στο κλεινόν άστυ για δουλειά το ντεκόρ και η φιλοσοφία παραμένουν ίδια. Αυθεντικότητα και καθαρές γεύσεις. Τρεις γενιές μετά, ο Λελούδας τζούνιορ συνεχίζει την παράδοση και κάνει εμφιαλώσεις κρασιών, καθότι είναι μάστορας οινολογίας, παραμένοντας από τις λίγες ταβέρνες που ακόμα φτιάχνουν το δικό τους κρασί.

Σερβίρει: Κεφτεδάκια όλο κιμά, πατάτες τηγανητές από τη Νάξο με κιμά και μυζήθρα, βακαλάο μετά ήπιας σκορδαλιάς και ρεβίθια φούρνου με ρέγγα που λιώνουν στο στόμα. Τους θερινούς μήνες κερνάνε και κρέμα καραμελέ. Λ.Τ.

Τιμή: €
Σαλαμινίας 8-10, Αθήνα, τηλ. 210 3464167

Αξώτης
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο κυρ Νίκος ήρθε από τη Νάξο για ένα καλύτερο μέλλον στο κλεινόν άστυ. Στα τότε Τουρκοβούνια έφτιαχνε και πούλαγε το κρασί του και μετά ήρθε μια μικρή ταβέρνα, που έγινε σύμβολο της περιοχής. Το ντεκόρ είναι θαυμάσιο και παραμένει ίδιο: βαρέλια, μαχαίρια, ρεμπέτες και φωτογραφίες συγγενών.

Σερβίρει: Τα παϊδάκια είναι το πουλέν του μαγαζιού. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είνα μούρλια, όπως και οι μπριζόλες του. Πατάτες όνειρο και για κλείσιμο… χαλβάς του μπακάλη, όπως παλιά. Λ.Τ.

Τιμή: €
Παπαρσένη 15, Αθήνα, τηλ. 210 6459130

Κουτρούλης
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ακόμα κι αν σου πουν τη διεύθυνση για να το βάλεις στον χάρτη, εύκολα το προσπερνάς, γιατί δεν έχει ούτε ταμπέλα ούτε νούμερο. Βρίσκεται στο ημιυπόγειο μιας πολυκατοικίας. Κατεβαίνεις πέντε σκαλιά και βρίσκεσαι σε μια μεγάλη αίθουσα με πέτρα, ξύλο και τζάκι σε ρουστίκ στυλ.

Σερβίρει: Κυρίως ψητά της ώρας, που αναλαμβάνει να φτιάξει ο ίδιος ο κ. Κουτρούλης (ναι, έτσι λένε τον ιδιοκτήτη!), αλλά και καλοφτιαγμένα μαγειρευτά που φτιάχνει η γυναίκα του. Από καλοψημένα παϊδάκια και μπριζόλες μέχρι τραγανά κολοκυθάκια τηγανητά, αλλά και πιάτα ημέρας όπως παστίτσιο, μουσακά και άλλα, ανάλογα και με την εποχή. Λίγο παρακάτω είναι το σουβλατζίδικο του Κουτρούλη, όπου εκεί το σουβλάκι είναι όπως πρέπει να είναι: με χειροποίητα, ζουμερά καλαμάκια, γύρο, αλλά και κοντοσούβλι χοιρινό ή κοτόπουλο για τις επιλογές σε τυλιχτό. Τα συνοδεύει όλα με τραγανές πατάτες τηγανητές, κομμένες στο χέρι. Λ.Τ.

Τιμή: €
Βαρίκα 8, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6913542

Κούβελος
Είδος: ταβερνα
Ιστορία: Άσπρο χαλίκι, μίνιμαλ αισθητική και μια δροσερή αυλή ιδανική για να σχεδιάσετε διακοπές. Αυτές που έγιναν και όσες ονειρεύεστε να γίνουν.
Σερβίρει: Της ώρας, μαγειρευτά και γεύσεις ελληνικής κουζίνας. Χουνκιάρ άριστο, κόκορας αλανιάρης και μεγάλη επιλογή σε ορεκτικά. Λ.Τ.

Τιμή: € €
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Αθήνα, τηλ. 211 4052418

Ο Πλάτανος
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Στον ίσκιο της Ακρόπολης, αυτή η ιστορική ταβέρνα άνοιξε τις πόρτες της το 1933 από την οικογένεια Καρυανού. Ύστερα ο Τάκης Καρυανός έδωσε τα σκήπτρα στους τρεις σερβιτόρους του, που ακόμα συνεχίζουν την παράδοση της ταβέρνας.

Σερβίρει: Χορταστικά πιάτα ελληνικής κουζίνας. Λαδερά, αρκετές επιλογές σε μαγειρευτά, κοκκινιστό με χονδρό μακαρόνι και κατσικάκι με πατάτες φούρνου και ωραιότατα μπιφτέκια. Λ.Τ.

Τιμή: €
Διογένους 4, Αθήνα, τηλ. 210 3220666

Καραβίτης
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Μια ανάσα πριν τα 100, η ταβέρνα του Καραβίτη δεν περίμενε την πλατεία Προσκόπων, που είναι δίπλα της, να γίνει τρέντι για να έχει κόσμο. Μάλλον έγινε ακριβώς το αντίθετο. Ο Μάνος Χατζιδάκις τιμούσε συχνά την αυλή της και έτρωγε αυστηρά κεφτέδες με χόρτα.

Σερβίρει: Κεφτέδες, όχι κεφτεδάκια. Παϊδάκια, μπριζόλες, χοντροκομμένες πατάτες και φρέσκες σαλάτες. Λ.Τ.

Τιμή: €
Παυσανίου 4, Αθήνα, τηλ. 210 7215155

Βυρίνης
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο Κωνσταντίνος Βυρίνης έφτιαξε την ταβέρνα του το 1930 στο Μεταξουργείο και το 1940 τη μετακόμισε στο Παγκράτι. Εκεί στέκει ακόμη, ακμαιότατη. Είτε βρεθείτε στην καλογυαλισμένη ξύλινη σάλα του τον χειμώνα, είτε στη δροσερή αυλή του το καλοκαίρι, θα ευχαριστηθείτε μια ταβέρνα με σταθερή πορεία στο κέντρο της πόλης και άρωμα αστικής Αθήνας.

Σερβίρει: Πιάτα με προσεγμένες πρώτες ύλες και χύμα κρασί. Μερίδες χορταστικές, με επιλογές ανάμεσα σε μαγειρευτά και της ώρας. Τα κεφτεδάκια, το αρνάκι λαδορίγανη και οι λαχανοντολμάδες είναι στα υπέρ. Λ.Τ.

Τιμή: €
Αρχιμήδους 11, Αθήνα, τηλ. 210 7012153

Φίτα
Είδος: γαστροταβέρνα
Ιστορία: Πριν ακόμα αρχίσει η μόδα της γαστροταβέρνας να επεκτείνεται στην Αθήνα οι σεφ Φώτης Φωτεινόγλου και Θοδωρής Κασσαβέτης άνοιξαν μία στον Νέο Κόσμο, ανάμεσα στις εργατικές κατοικίες. Έφτιαξαν έναν urban χώρο με ανοιχτή κουζίνα, λιτή διακόσμηση και έβγαλαν πολλά τραπέζια στην μπροστινή αυλή κάτω από τις τέντες με θέα στα τραμ που περνούν.

Σερβίρει: Δεν έχει συγκεκριμένο μενού, αφού αυτό αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με το τι φρέσκο βρίσκουν και τι τους φέρνουν οι προμηθευτές. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά. Έτσι, οι σαρδέλες μπαίνουν σε αμπελόφυλλα, τα φασόλια συνοδεύονται με καπνιστό ξιφία, η ντάσκα (είδος μικρού τόνου) σερβίρεται με χόρτα και μουστάρδα ντιζόν, το θράψαλο γίνεται σουβλάκι, ενώ το λαβράκι γίνεται ceviche με guacamole. Β.Δ.

Τιμή: €€
Ντούρμ 1, Νέος Κόσμος, τηλ. 211 4148624

Ο Σαντορινιός
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Γνωστός πια ως Ο Σαντορινιός των Πετραλώνων, είναι μια εμπειρία από την είσοδο. Η ασβεστωμένη αυλή και η διακόσμηση θυμίζουν διακοπές στο Αιγαίο.

Σερβίρει: Συνταγές από τη Σαντορίνη. Φάβα και ντοματοκεφτέδες σε πρώτο πλάνο, πίτες και μεζεδάκια και η διάσημη ποικιλία που ικανοποιεί όλο το τραπέζι. Λ.Τ.

Τιμή: €
Δωριέων 8, Αθήνα, τηλ. 210 3451629

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Λευτέρης Τρίγκας

Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€