Διάσημη στην Ιταλία, ιδιαίτερα όμως προσφιλής και στην Ελλάδα, η φοκάτσια με την τραγανή της κρούστα και την αφράτη και μαστιχωτή της ψίχα, φιγουράρει στις βιτρίνες φούρνων, deli shops και μπραντσάδικων, δίνοντας αφορμές για all day χορταστικά τσιμπολογήματα στο δρόμο. Ειδικά στην πρωτεύουσα, οι στάσεις για αυθεντική ιταλική φοκάτσια φαίνεται να πληθαίνουν τελευταία, βάζοντάς μας σε ένα κυνήγι αναζήτησης των πιο εμπνευσμένων και καλογεμισμένων σάντουιτς, σε healthy, vegan αλλά και απόλυτα αμαρτωλές εκτελέσεις, μέχρι να βρούμε τελικά εκείνο που θα φωλιάσει στην καρδιά μας και θα ταιριάξει με τις δικές μας γευστικές προτιμήσεις.

Δείτε παρακάτω 6 μέρη, όπου θα βρείτε λαχταριστά σάντουιτς με φοκάτσια:

Marketta
Σάντουιτς με σπιτική φοκάτσια σε μια μικροσκοπική σάλα στο κέντρο της Αθήνας που αγαπά τις φωτεινές, παστέλ αποχρώσεις και δημιουργεί τις ιδανικές ευκαιρίες για lunch break, καθημερινά, καθώς κινείστε στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Εάν το κρέας ή το ψάρι δεν είναι το στοιχείο σας, τότε θα βρείτε ενδιαφέρουσα την επιλογή ενός Veggies Galore, με πίκλες, παντζάρι και καρότο, ελιές, μυρωδικά, βραστό αυγό, βαρελίσια φέτα και μαγιονέζα με πάπρικα (εναλλακτικά δίνεται και σε σπιτικό brioche). Σε εξίσου light τόνους παίζει και το St.Viateur, I Miss you, με τόνο, πίκλες κρεμμυδιού και φύτρες αλφάλφα, ενώ σε εσάς τους οπαδούς της ζωïκής πρωτεΐνης, το Guilty Pleasure με σνίτσελ κοτόπουλου, μαγιονέζα με κάππαρη και σαλάτα από ραντίτσιο και αντίβ προφανώς και αναμένεται να κάνει γκελ στην όρεξή σας. Μην αποφασίσετε να το επισκεφτείτε για το κυριακάτικό σας brunch, γιατί θα το βρείτε κλειστό. Το ίδιο ισχύει και για τις βραδινές ώρες, καθώς κατεβάζει ρολά νωρίς το απόγευμα.
Λέκκα 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3225388

Subbie
Λίγα βήματα μακριά από την πλατεία Αγίας Ειρήνης, αυτό το σαντουιτσάδικο με τη minimal λευκή σάλα και τις νέον επιγραφές, ξεφουρνίζει καθημερινά τη δική του, χειροποίητη φοκάτσια την οποία γεμίζει μπροστά σας με τυριά και αλλαντικά (τα οποία επίσης κόβονται επί τόπου, την ώρα της παραγγελίας) από τα καλύτερα deli της Αθήνας. Οι επιλογές σε σάντουιτς πολλές! Μη προσπαθήσετε να τις εξαντλήσετε όλες σε μερικές βόλτες. Θα χρειαστεί να επιστρέψετε για να δοκιμάσετε – αν όχι στον πρώτο, στον δεύτερο γύρο– το Pastramanca με παστράμι, manchego, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου και πίκλα αγγουριού, το Brunchy Egg, με αυγά scrambled, provolone, κρέμα αβοκάντο και πούδρα prosciutto ή το Vegan Twist με portobello, κολοκύθι, κρέμα αβοκάντο, πράσινη σαλάτα και vinaigrette εσπεριδοειδών. Και μιας και το subbie φημίζεται και για τα Signature Cocktails του με τις πρωτότυπες συσκευασίες, πάρτε και ένα κουτάκι Gin and J για τον δρόμο με gin, αγγούρι, πράσινο μήλο και γιασεμί.
Αθηναΐδος 3, Αθήνα (Κέντρο), τηλ. 210 3218371

Bottega di Rino
Φρεσκοψημμένα panini από φοκάτσια, ενισχυμένα με αλμυρές λιχουδιές που ταξιδεύουν από τις πόλεις της κεντρικής Ιταλίας στη σάλα ενός gourmet τοσκανέζικου delicatessen, το οποίο το πρωί σερβίρει espresso και το βράδυ κρασί μετά μουσικής. Ανάμεσα στις πλεξούδες με τα σκόρδα, τις γιρλάντες από λιαστές ντομάτες και στα παλαιωμένα αλλαντικά και μυρωδικά που κρέμονται πάνω από το μπαρ, απολαμβάνετε αυθεντική ιταλική φοκάτσια με προσούτο, τρούφα, πεκορίνο και άλλες πασίγνωστες -made in Italy- πρώτες ύλες που, όπως και να το κάνουμε, δίνουν το στίγμα τους σε αυτά τα μοσχοβολιστά Pan-Focaccia. Αν σας αρέσουν οι αγκινάρες, μη διστάσετε με δεύτερες σκέψεις μπροστά σε μια λιμπιστή φοκάτσια Cortona, με prosciutto cotto a vapore, καπνιστό τυρί scamorzone και ψητές αγκινάρες, ενώ αν ανήκετε στο fun club των πιο κλασικών γεύσεων, η φοκάτσια Firenze με σαλάμι finocchiona, τυρί parmigiano reggiano, ψητή μελιτζάνα και ρόκα είναι μάλλον η ιδανική για εσάς επιλογή.
Αμερικής 16Α, Κολωνάκι, τηλ. 2130461511

Flake
Σε αυτόν τον νέας γενιάς φούρνο στην Κυψέλη θα σας οδηγήσουν τα βήματά σας ( ή οι πληροφορίες που έχετε πάρει από τους καλοφαγάδες φίλους σας) για τα λαχταριστά προζυμένια ψωμιά του με άλευρα ολικής άλεσης και πίτουρο αλλά και για τις προζυμένιες φοκάτσιες του. Αυτές μάλιστα μπορείτε όχι απλά να τις προμηθευτείτε για το σπίτι -εάν η έμπνευση σάς επιτάσσει κάτι τέτοιο- αλλά και να τις ευχαριστηθείτε επί τόπου στο μαγαζί, στο brunch μενού που σερβίρεται ακριβώς πάνω στον πεζόδρομο. Μη χάσετε τη φοκάτσια με τη λαδένια, τραγανή υφή που ενώνει στη ζύμη της φέτα και ντοματίνια και μη ξεχάσετε να ρωτήσετε και για τη φοκάτσια της ημέρας. Για ακόμα περισσότερες επιλογές σε brunch και για specialty καφέ μετακινηθείτε δίπλα, στο μεγαλύτερο «αδελφάκι» του, το Kick με χαλαρή διάθεση και στοιχείο έκπληξη το mini clothing shop που κρύβει στα ενδότερα.
Σποράδων 24, Κυψέλη

Caprus
Φρέσκο και νεοαφιχθέν στέκι για τους οπαδούς των σάντουιτς με φοκάτσια (αλλά και των brioche γλυκοπατάτας ή sandos) στην αναγεννημένη γειτονιά της Κυψέλης και στο σημείο όπου η οδός Σπετσών συναντά την οδό Παξών. Τα δεκαπέντε, στο σύνολο, σάντουιτς του Caprus -αναμένεται σύντομα να αυξηθούν- φτιάχνονται ακριβώς τη στιγμή που τα παραγγέλνετε, με πολύ καλές πρώτες ύλες που ποντάρουν στην ελληνική εντοπιότητα και με βασικό τους ατού την καλοδουλεμένη προζυμένια φοκάτσια. Το Prosciutto Προβατίνας με μαρμελάδα σύκο, ρόκα, prosciutto προβατίνας και τυρί Σαν Μιχάλη, η πορκέτα με ψητή πανσέτα, πίκλα λάχανο, καρότο, ρόκα και μουστάρδα όπως και η κόπα (χοιρινό αλλαντικό που παραπέμπει σε prosciutto) με κρέμα παρμεζάνας, ρόκα και λιαστή ντομάτα είναι μερικές μόνο από τις best selling επιλογές που δομούν το μενού του. Ανάλογα, πάντα, με την ώρα και τη διάθεση, συνοδεύστε τις με φρεσκοαλεσμένο καφέ (Loud Bean), μπίρα ή απλά με κρασί που σερβίρεται στο ποτήρι.
Σπετσών 49, Κυψέλη, τηλ. 211 4089029

Fika
Μπορεί να το έχετε ξεχωρίσει για τις βαθιά νόστιμες, βουτυρένιες σφολιάτες του (τα κρουασάν του είναι από τα πιο πολυσυζητημένα στην Αθήνα), αλλά και για τον specialty καφέ του (Kudu), όμως οι εκπλήξεις του δεν σταματούν εκεί. Από νωρίς το πρωί ξεφουρνίζει αχνιστές -τραγανές έξω και αφράτες μέσα-  φοκάτσιες τις οποίες και γεμίζει μεταξύ άλλων είτε με αβοκάντο, κρεμμύδι τουρσί, ραπανάκι, κόλιανδρο και σπόρους σουσαμιού είτε με πιο κλασικούς και «ιταλόφωνους» συνδυασμούς όπως Μορταδέλα, burrata και φιστίκι. Αν δεν βρείτε ελεύθερο χώρο για να καθίσετε μέσα, μην απογοητευτείτε. Πάρτε στο χέρι τη φοκάτσια και τον καφέ σας και ξεκινήστε την ανάβασή σας προς την Ακρόπολη (είναι άλλωστε τόσο κοντά). Αν θέλετε οπωσδήποτε και γλυκό πριν φύγετε, υποκύψτε στον πειρασμό ενός βάσκικου cheesecake το οποίο σερβίρεται με ένα κομμάτι κηρύθρας στην κορυφή του.
Βούρβαχη 6, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9226010

Φωτογραφία ανοίγματος: Bottega di Rino