Από φιλέτο Wellington και κόκορα με σάλτσα βύσσινο μέχρι γαρίδες πρασοσέλινο και γεμιστά tortellini, όλα μπορούν να βρουν μια θέση στο φετινό εορταστικό τραπέζι.

Artisanal, Παναγιώτης Σιαφάκας

Γαρίδες πρασοσέλινο

Για οκτώ συνεχόμενα χρόνια η κουζίνα του Artisanal είχε τον ίδιο μάγειρα. Φέτος είπε να ανανεωθεί, χωρίς όμως να ξεφύγει και να χάσει την ελληνική της ταυτότητα και φιλοσοφία. Για τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου, Φώτη Σεργουλόπουλο και Βαγγέλη Γερασίμου, ήταν μια πρόσκληση, που δεν φοβήθηκαν να την αντιμετωπίσουν. Έτσι, πλέον τα ηνία της κουζίνας έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Σιαφάκας, γνωστός μας από τη νομαδική κολεκτίβα που γυρίζει την Ελλάδα και στήνει φωτιές και κουζίνες στην ύπαιθρο, τους Nomade et Sauvage. Στην αστική, ζεστή σάλα του εστιατορίου της Κηφισιάς, λοιπόν, τα ρουστίκ πιάτα του Παναγιώτη έρχονται σε ωραία αντίθεση εκπλήσσοντάς μας με τη νοστιμιά τους. Όπως, για παράδειγμα, η πρωτότυπη πρότασή του για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: γαρίδες πρασοσέλινο. Μια εύκολη, γρήγορη συνταγή που αντικαθιστά το παραδοσιακό χοιρινό με τις γαρίδες.
Ζηρινη 2, Κηφισια, τηλ. 210 8086111

Esthio, Έλβι-Δημήτρης Ζύμπα

Ψητή γαλοπούλα με ψωμί καλαμποκιού

Στο πολύβουο Κουκάκι βρήκε στέγη το εν λόγω διαβαλκανικό εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα. Ο ίδιος εμπνέεται από παραδοσιακά πιάτα των γειτονικών βαλκανικών χωρών και τα παρουσιάζει σε μια πιο σύγχρονη και comfort εκδοχή τους. Έτσι ανάμεσα στα πολλά πιάτα που κοσμούν τον κατάλογό του, θα βρείτε αλβανικής καταγωγής γιαουρτοταβά, τσεβαπί, το γνωστό κεμπάπ με τόνο από τη Σερβία, καθώς και τη σαλάτα σόπσκα, που μοιάζει πολύ με τη δική μας χωριάτικη και κατάγεται από τη Βουλγαρία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρότασή του, γαλοπούλα που σερβίρεται με τριμμένο παραδοσιακό καλαμποκόψωμο και γέμιση.
Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι, τηλ. 213 0452865

Lost Athens, Ελένη Σαράντη

Μοσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά & αποξηραμένα φρούτα

Η Ελένη Σαράντη είναι μια δυναμική, νεαρή μαγείρισσα που αγαπά την ελληνική κουζίνα και το δείχνει μέσα από τα πιάτα που ετοιμάζει στο Lost Athens. Πιάτα που βασίζονται πάνω στην παραδοσιακή συνταγή, όμως εξελίσσονται μέσα από τη δημιουργική οπτική ματιά της σεφ. Σαν τους λαχανοντολμάδες που είχα δοκιμάσει: φτιάχνονται από λάχανο και μπόλια και γεμίζονται με μεγάλα κομμάτια από χοιρινό κότσι και πανσέτα. Και δεν είναι το μόνα που θα βρείτε στον κατάλογο του παγκρατιώτικου εστιατορίου. Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας στον φούρνο, γίγαντες ραγού με κύμινο και καραβίδες και κατσικάκι στη λαδόκολλα με παλαιωμένη γραβιέρα, θυμάρι και δενδρολίβανο είναι μερικές επιλογές. Και στα ίδια «παραδοσιακά» μονοπάτια κινείται και το πιάτο που μας προτείνει για τα Χριστούγεννα: μοσχαρίσια μάγουλα με ζεστά μπαχαρικά, που θυμίζουν γιορτές, και μπόλικα αποξηραμένα φρούτα.
Αρχελάου 7, Παγκράτι, τηλ. 210 7230832

Cookoovaya, Περικλής Κοσκινάς

Φιλέτο Wellington

Η Cookoovaya, το καθαρόαιμο αυτό αστικό εστιατόριο, συζητήθηκε όσο κανένα άλλο. Πέρασε από πολλές φάσεις μέχρι που εδώ και δύο περίπου χρόνια τα ηνία του έχει αναλάβει ο σεφ Περικλής Κοσκινάς. Ένας λάτρης της θάλασσας που ξέρει να διαχειρίζεται με μαεστρία όλους τους γευστικούς θησαυρούς που βγάζει. Όπως καταλαβαίνετε, η κουζίνα του βασίζεται κατά κύριο λόγο στα ψάρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν και τα κρέατα. Οι επιρροές από την πατρίδα του σεφ, την Κέρκυρα, είναι παρούσες σχεδόν σε κάθε πιάτο, δίνοντάς τους μια ιδιαίτερη και γευστική πινελιά. Βέβαια, το φιλέτο wellington που μας ετοίμασε (τυλίγει το φιλέτο τόσο σε μια κρέπα όσο και σε φύλλο) για τις γιορτές μπορεί να ανταγωνιστεί άξια τις ψαροκαταστάσεις που ετοιμάζει ο Περικλής στο εστιατόριό του.
Χατζηγιάννη Μέξη 2α, Ιλίσια, τηλ. 210 7235005

Sole Giaguaro Athens, Giovanni Scaraggi

Tortellini in brodo

Η πρώτη φορά που δοκίμασα τα πιάτα του Giovanni ήταν στο απομακρυσμένο χωριό Λαχανιά, στη νότια Ρόδο. Μου είχε αρέσει η comfort αισθητική που παρουσίαζε την κουζίνα της χώρας του χωρίς φολκλορικά στοιχεία. Στην αθηναϊκή εκδοχή του Γιαγκουάρου του, τα πράγματα δεν αλλάζουν και πολύ. Η φιλοσοφία της κουζίνας παραμένει ίδια και ο Ιταλός μάγειρας συνεχίζει να δημιουργεί νόστιμα πιάτα σε ένα πιο εστιατορικό περιβάλλον. Η δική του πρόταση είναι ένα πιάτο που συνηθίζουν να φτιάχνουν οι νοικοκυρές στην Μπολόνια την ημέρα των Χριστουγέννων. Ζυμαρικά tortellini, γεμιστά με κιμά σε νόστιμο ζωμό από κρέατα.
Τρώων 66, Πετράλωνα, τηλ. 210 3478008

Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Γιώργος Γκάτσος

Κόκορας Με Σάλτσα Βύσσινο

Ο Γιώργος Γκάτσος είναι ένας σεμνός μάγειρας που αφήνει τα πιάτα του να μιλήσουν για αυτόν. Στην γαστροταβέρνα, που έχει στήσει στο Κουκάκι, μπλέκει στα πιάτα του μνήμες, εμπειρίες αλλά και αναμνήσεις. Η ελληνική παράδοση συνδυάζεται με την κουζίνα του Αγίου Όρους αλλά και τις βαλκανικές τους επιρροές. Δίνει μεγάλη σημασία στην πρώτη ύλη και φυσικά στην εποχικότητα. Το πιάτο που μας προτείνει, κόκορας με σάλτσα βύσσινο, είναι μια χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη συνταγή από τη Σερβία, που σερβίρεται με πατάτες φούρνου.
Αναστασίου Ζίννη 34, Κουκάκι, τηλ .210 9246354

Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη