Αν ταξιδέψετε στην όμορφη Πρέβεζα για να περιπλανηθείτε στο λιμάνι και στους παραθαλάσσιους δρόμους της μην παραλείψετε να γνωρίσετε τη γαστρονομική της παράδοση.

Κάντε μια στάση για νόστιμο φαγητό στις ταβέρνες της πόλης και δοκιμάστε όλα τα καλά του Αμβρακικού στο πιάτο σας: τηγανητό γαύρο και μπακαλιάρο, κουτσομούρα στα κάρβουνα και φυσικά αυγοτάραχο και τις διάσημες γαρίδες Αμβρακικού. Αλλά και εάν ανήκετε στους κρεατοφάγους οι επιλογές είναι ποιοτικές και άκρως γευστικές με κρεατοταβέρνες και μαγειρεία που προσφέρουν από ψητό ζυγούρι και προβατίνα μέχρι σούπα με μοσχαρίσιο πόδι και μοσχαροκεφαλή. Δείτε παρακάτω τα 6 μαγαζιά που συγκεντρώσαμε για εσάς και διαλέξτε -αν είναι εύκολο!- το καλύτερο.

Παρακάτω οι επιλογές μας:

Σαϊτάν Παζάρ
Είδος: Νεοταβέρνα με έμφαση στο ψάρι
Ιστορία: Ο Στάθης Γουρνάρης έστησε το μαγαζί ως μεζεδοπωλείο το 1997 και το κράτησε έτσι μέχρι το 2008 που το μετέτρεψε σε ταβέρνα. Το δουλεύει μαζί με τη γυναίκα του Μαρία Λάλα.

Σερβίρει: Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά ο Στάθης τα προμηθεύεται από τους παλιούς φίλους του πατέρα του που ήταν ψαράς και που τον έμαθε να μαγειρεύει και αρκετά ψαράδικα πιάτα. Πολύ νόστιμη και τολμηρή συνταγή η σαρδέλα παντρεμένη στον φούρνο (αφαιρεί το κόκαλο, γεμίζει τη σαρδέλα με κατσικίσιο τυρί και αρωματικά βότανα, και την ψήνει στον φούρνο με λεμόνι), οι σουπιές με το μελάνι τους με ρύζι σαν ριζότο, η μακαρονάδα με αυγοτάραχο Αμβρακικού, οι γαρίδες Αμβρακικού με κολοκυθάκια, πατάτες και ντομάτα.

Τιμή: €€-€€€
Σαϊτάν Παζάρ, Παλιά Πόλη, Πρέβεζα, τηλ. 26820 60863

Αμβρόσιος
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορικό: Από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες στην Πρέβεζα, ξεκίνησε το 1935 από τον παππού Αμβρόσιο Τσανό. Ακολούθησε ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, ο μπαρμπα-Πάνος που είχε και δικά του κρασιά σε βαρέλια μέχρι το 1978, και σήμερα το έχει ο εγγονός, ο Σπύρος-Αμβρόσιος Τσανός.

Σερβίρει: Θαλασσινά, μικρόψαρα (γαύρο, σαρδέλα, κουτσομούρα Αμβρακικού), βεβαίως γαρίδα Αμβρακικού, κέφαλο πετάλι, όλα στα κάρβουνα. Στο τηγάνι καλοφτιάχνουν γαύρο, σαρδέλα, μαρίδα, μπακαλιαράκια, κουτσομουρίτσες, ανάλογα με την εποχή και τον καιρό. Πολλά ορεκτικά, κολοκυθοκεφτέδες, παντζάρια, χόρτα, τυροσαλάτα, σκορδαλιά, κολοκυθάκια θαυμάσια σαν τσιπς κ.λπ.

Τιμή: €€-€€€
Πρέβεζα, Παλιά Πόλη, Γρηγορίου Ε΄ 9, τηλ. 26820 27192

Αλατοπίπερο
Είδος: κρεατοταβέρνα
Ιστορικό: Μερακλίδικη οικογενειακή ψησταριά από το 1989 με πρωτομάστορα τον Παντελή Αντωνίου που συνεχίζει να ψήνει μαζί με τον γιο του Τάσο, ενώ η μητέρα Ελένη Αντωνίου μαγειρεύει κλασικά ελληνικά πιάτα κυρίως για τους ξένους επισκέπτες.

Σερβίρει: Είναι από τους ελάχιστους χώρους εστίασης στην Πρέβεζα που προσφέρουν αποκλειστικά κρέας. Ψήνουν στα κάρβουνα, στη σχάρα και στη σούβλα, βάζουν χοντρό κρέας (ζυγούρι, προβατίνα), φτιάχνουν φρυγαδέλια, κοκορέτσι και πολύ καλό κοντοσούβλι –και από πρόβατο– και τα συνοδεύουν με τα κλασικά ορεκτικά και χειροποίητες τηγανητές πατάτες. Από μαγειρευτά θα βρείτε γίγαντες, σουτζουκάκια, ιμάμ, σπετζοφάι κ.λπ.

Τιμή: €€-€€€
Νίκης 11, Πρέβεζα, τηλ. 26820 25392

Αλάτι (Alati Sea Food & More)
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Ο Δημήτρης Κατσάνος άνοιξε το μαγαζί το 2017 έχοντας εξοικείωση με τη θάλασσα από μικρός, αφού ο θείος του από τη μεριά της μητέρας του ήταν ψαράς.

Σερβίρει: Ξεχωρίζουν η μους λευκού ταραμά με τρίμμα αυγοτάραχου, το φιλέτο ψαριού με χόρτα αρτυμένο με λεμόνι, η ροφομακαρονάδα με «κιμά» φρέσκιας γαρίδας και pasta, το κριθαρότο με φρέσκια γαρίδα Αμβρακικού, ο ροφός bianco επιρροή από την Κέρκυρα, το ταρτάρ πελαγίσιας τσιπούρας με αβοκάντο. Για το τέλος, ραβανί με παγωτό καϊμάκι και τάρτα λεμόνι. Ψάρια, θαλασσινά, σουπιές, γαρίδες, αστακοί, κολοχτύπες ανάλογα με την εποχή και τον καιρό. Wine list με επιλεγμένους οίνους από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα.

Τιμή: €€€+
Ελευθερίου Βενιζέλου 31, Παλιά Πόλη, Πρέβεζα, τηλ. 26820 27145

Τρελή Γαρίδα
Είδος: ψαρομεζεδοπωλείο
Ιστορία: Φημισμένο μαγαζί που έστησε ο Ζώης Οικονόμου το 1992, αφού πρώτα είχε αποκτήσει τη σχετική πείρα δουλεύοντας δέκα χρόνια στον χώρο της εστίασης. Μια «τρυπούλα» 30 τ.μ. που αγαπήθηκε και έκανε όνομα κυρίως για τις γαρίδες και τις μεγάλες μερίδες του. Το 2014 το μαγαζί ανακαινίστηκε και μεγάλωσε βγάζοντας πια τραπεζάκια με θέα στη θάλασσα.

Σερβίρει: Γαρίδες ψητές, τηγανητές και σαγανάκι, γαριδομακαρονάδα, μικρόψαρα στο τηγάνι, κέφαλο πετάλι. Ακόμα, σουπιά στη σχάρα και κρασάτη, μύδια αχνιστά και τηγανητά, φρέσκο χταπόδι και μια μεγάλη ποικιλία από κλασικά ορεκτικά. Τσίπουρο ντόπιο χύμα και εμφιαλωμένο από όλη την Ελλάδα συν κρασί χύμα.

Τιμή: €€-€€€
Αδριανουπόλεως 7, Παλιά Πόλη, Πρεβεζα, τηλ. 26820 25691

Εστιατόριο Δημήτρης Ράπτης
Είδος: μαγέρικο
Ιστορία: H ιστορία του οικογενειακού μαγέρικου άρχισε το 1933 από τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη, του πανύψηλου μάγειρα Δημήτρη Ράπτη. Παλεύει με τις κατσαρόλες από 20 χρόνων, είναι αφοσιωμένος στην ελληνική κουζίνα και απλώνει στη βιτρίνα τα μαγειρευτά του όπως παλιά.

Σερβίρει: Κορυφαίο και δυσεύρετο πιάτο η απίστευτα νόστιμη σούπα του με μοσχαρίσιο πόδι και μοσχαροκεφαλή που την έχει έτοιμη στις 5.30 το πρωί. Άλλο δυσεύρετο πιάτο η μοσχαρίσια γλώσσα σούπα αυγολέμονο και γενικά τα πιάτα με βραστά κρεατικά και βεβαίως πατσάς. Φτιάχνει όμως και ψαρόσουπα και τσιπούρες με σέλινο αυγολέμονο, τοπική συνταγή. Στη βιτρίνα εναλλάσσονται όλα τα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας: λαδερά, γίγαντες, γεμιστά, κοτόπουλο με πατάτες, αρνί καπαμά λευκό, σουτζουκάκια, φρικασέ, αγριογούρουνο στιφάδο, σουπιές με σπανάκι, σαρδέλα και γαύρος στον φούρνο, κέφαλος με πατάτες και κρεμμύδια στον φούρνο, μπακαλιάρος σκορδαλιά και μπακαλιάρος στον φούρνο με σταφίδες, πράσα, καρότα και λεμόνι, όλα ανάλογα με την εποχή, πάντα με φρέσκα τοπικά υλικά. Απέξω το μαγαζί θα σας αφήσει αδιάφορους. Όλη η ιστορία διαδραματίζεται μέσα και στις καπνισμένες μαρμίτες.

Τιμή: €€
Παναγή Τσαλδάρη 51, Πρέβεζα, τηλ. 26820 25782