Ζούμε στην εποχή που το brunch έχει εξελιχθεί από ανερχόμενη τάση σε πολυαγαπημένη συνήθεια αφού κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην καθημερινότητά μας. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο τα καλά μπραντσάδικα έχουν γίνει πλέον στέκια στα οποία με κάθε ευκαιρία πηγαίνουμε, με τις παρέες μας ή ακόμα και μόνοι, ξανά και ξανά. Παράλληλα, η πόλη μας προσφέρει συνεχώς καινούργιες επιλογές οι οποίες συναγωνίζονται η μία την άλλη σε ποιότητα, νοστιμιά, ποικιλία αλλά και πρωτοτυπία τοποθετώντας τον συνολικό πήχη ολοένα και πιο ψηλά. Σε κάθε περίπτωση η απόλαυση ξεκινά αργά το πρωί, δηλαδή κατά τις 12, και συνεχίζει σε χαλαρούς ρυθμούς ως το μεσημέρι-απόγευμα προσφέροντάς μας εμπειρίες αληθινά ξεχωριστές που περιλαμβάνουν από εκλεκτούς καφέδες και ροφήματα-βόμβες ενέργειας μέχρι κάθε λογής πιάτα με αβγά, βάφλες και pancakes σε δεκάδες παραλλαγές κ.ο.κ. Ιδού μερικά από τα μέρη στην Αθήνα που τιμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο μας γαστρονομικό κόλλημα:

Good Hood
Τώρα πια που ο καιρός έχει ανοίξει για τα καλά και τα μυαλά μας έχουν πάρει «αέρα» για all day τσάρκες στην πόλη, δεν υπάρχει πιο δελεαστική πρόταση εξόδου από το να κανονίζουμε να βγαίνουμε έξω, για brunch με την παρέα, χαλαρά κάτω από τον ήλιο, με καλό καφέ και μπόλικο κουβεντολόι. Και που μπορώ να βρω και νόστιμο brunch και καλό καφέ για να πω με περισσή αυτοπεποίθηση ότι η μέρα μου θα πάει εξαιρετικά; Στο Good Hood στου Ζωγράφου που αν και άνοιξε μόλις πριν από μερικούς μήνες έχει ήδη καταφέρει να με κακομάθει: Με specialty καφέδες από τους Hand Pickers, μυρωδάτα carrot cakes, αχνιστά γλυκά buns που μόλις έχουν βγει από το φούρνο παρέα με μερικά cookies αλλά και με ομελέτες, sandos και sandwiches που μιλούν απ’ ευθείας στην καρδιά μου. Λ. Χρ.
Γεωργίου Παπανδρέου 33, Ζωγράφου, τηλ. 21 1210 9000

Φωτογραφία: facebook.com/marleyalldaybarrestaurant

Marley
Αυτό το all day μαγαζί στο Μαρούσι τα συνδυάζει όλα: εκλεκτό καφέ, λαχταριστό brunch, cosy ατμόσφαιρα και φιλόξενους ανθρώπους. Τηγανητά αυγά σε αφράτο μπριός με μαρμελάδα μπέικον, avocando smash με φρέσκια ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης και κατίκι Δομοκού και croque madame με λαχταριστό ψητό χοιρομέρι και πλούσια σάλτσα μορνέ είναι μόνο μερικές από τις πεντανόστιμες επιλογές που φτιάχνονται με εξαιρετικά υλικά. Στα highlights το πρωτότυπο κλαμπ σάντουιτς που φτιάχνεται με αφράτη φοκάτσια και έχει μέσα ζουμερό κοτόπουλο, βελούδινη αυγοσαλάτα και προβολόνε. Όσο για τα γλυκά, τα pancakes έχουν την τιμητική τους αφού σερβίρονται ολόφρεσκες σε έξι διαφορετικές εκδοχές με πιο ξεχωριστή αυτή την καραμέλα βουτύρου, τα καραμελωμένα φιστίκια και τη σοκολάτα. Ζ.Π.
Αγίου Κωνσταντίνου 59-61, Μαρούσι, τηλ.: 210 6147 229

This is Loco
Σε αυτό το όλο τζαμαρία μαγαζί το brunch που θα δοκιμάσετε έχει λατινοαμερικάνικο αέρα. Και αυτό το οφείλει στον chef, ο Ηλίας Καρακατσάνης, που έχει ρίζες από την Ονδούρα. Έτσι λοιπόν, στον κατάλογο δεν θα βρείτε τα τυπικά του brunch που ξέρετε, αλλά διαφορετικά προτάσεις, οι οποίες έχουν όλες κάτι από την Λατινική Αμερική. Θα δοκιμάσετε, για παράδειγμα chilaquiles. Ένα πληθωρικό πιάτο που συνηθίζεται να τρώνε οι Μεξικάνοι το πρωί και περιέχει τσιπς από tortilla καλαμποκιού, τηγανητό αυγό, φέτα, ξινή κρέμα και μια ελαφρώς πικάντική σάλτσα τομάτας. Ή ακόμα τις pupusas από την Ονδούρα. Παραδοσιακές πίτες από καλαμπόκι που γεμίζονται με χοιρινή πανσέτα και μοτσαρέλα μαζί με καυτερή σάλτσα από ντομάτα και διάφορα λαχανικά. Υπάρχει ακόμα το burrito που γεμίζεται με τσορίθο, αυγά, κρέμα αβοκάντο και sour cream, καθώς και το chicken mole sando το οποίο φτιάχνεται με κοτόπουλο, μια νόστιμη ελαφρώς καυτερή σάλτσα mole και πίκλες από κρεμμύδι. Τελευταία μάλιστα πρόσθεσε και τρία διαφορετικά tacos που έρχονται ανά τριάδες: ένα με ψάρι, ένα με κοτόπουλο και ένα με σιγομαγειρεμένο χοιρινό. Στα συν βάλτε και τον ωραίο καφέ που σερβίρουν, είναι από την ελληνική εταιρία Samba Coffee Roasters, αλλά και τα πληθωρικά γλυκά με πρωταγωνιστές τα χορταστικά κέικ. Β.Δ.
Φαλήρου 47, Κουκάκι, τηλ. 210 9245 654


Φωτογραφία: facebook.com/Branch.Athens

Branch
Αυτό το all day μαγαζί άνοιξε πριν περίπου 3 χρόνια σε κάθετο της Πανόρμου, κοντά στο σταθμό του μετρό και έχει γίνει στέκι για brunch και όχι μόνο. Σε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο με όμορφα λουλούδια και κομψά σερβίτσια στα τραπέζια μπορεί κανείς να απολαύσει καλό καφέ μαζί με ένα σωρό επιλογές σε αλμυρά αλλά και γλυκά σνακ. Εντυπωσιακό σε εμφάνιση και γεύση το millefeuille τορτίγιας με κοτόπουλο, guacamole και πράσινη σαλάτα το οποίο πραγματικά λάτρεψα. Και όπως είναι αναμενόμενο εδώ φτιάχνουν και πολλές επιλογές με αυγά από μάτια και ποσέ μέχρι πάνω σε pancakes, αλλά και ομελέτα ή croque madame. Κι αν είστε από εκείνους που προτιμούν τα γλυκά για να συνοδεύσουν το ρόφημά τους υπάρχει γκάμα από αφράτα pancakes. Ε.Σ.
Καρύστου 3, Πανόρμου, Αθήνα, τηλ. 210 6923333


Φωτογραφίες: Facebook @brujacoffeeshop

Bruja
Αν σας αρέσει να απολαμβάνετε τον καφέ σας με «πράσινη» θέα, παρέα με χορταστικά bagel και γλυκάκια, κανονίστε η επόμενη έξοδος για brunch να γίνει στο Bruja. H «μάγισσα» (η ελληνική μετάφραση της ισπανικής λέξης Bruja) των Μελισσίων στήνει από τις 7 το πρωί τα κομψά τραπεζάκια της στον εξωτερικό χώρο και ετοιμάζει specialty coffee (Taf) στα πράσινα φλιτζάνια της. Καθίστε στον μέσα χώρο, με τη μοντέρνα αισθητική και τις λιτές γραμμές, που λούζεται με φως από τη μεγάλη τζαμαρία για να απολαύσετε bagel με χαλούμι, μαρμελάδα σύκου, ρόκα και vinaigrette εσπεριδοειδών ή το Bagel Salmon με καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα, flakes αγγουριού, ξύσμα λεμόνι και φύλλα από baby σπανάκι (το αγάπησα από την πρώτη στιγμή). Και αν αγαπάτε το αυγό, θα ξετρελαθείτε με το Greek Garden Scramble, που δεν είναι παρά τα δικά μας αυγά στραπατσάδα με χωριάτικο λουκάνικο πάνω σε ψωμί αργής ωρίμανσης, φέτα, sriracha και baby ρόκα. Και αν δεν χορτάσατε ακόμα αρκετά ή εάν λιγουρεύεστε τις γλυκές επιλογές του καταλόγου, δοκιμάστε το τραγανό french toast με κρέμα τυρί και μαρμελάδα μούρων που πολλοί θαμώνες τιμούν ιδιαίτερα. Ε.Τσ.
Αλ. Ζαΐμη 1, Μελίσσια, τηλ. 21 0804 7564


Φωτογραφίες: Instagram/ @jerrysathens

Jerry’s
Brunch μετά μουσικής; Και μάλιστα jazz; Και όμως γίνεται! Ένα καφέ στην Πλατεία Ελευθερίας στου Παπάγου που συνδυάζει πολλά. Καφές, πρωινό ή brunch ενίοτε μετά μουσικής, είτε έξω στην αυλή, μέσα στα δέντρα, είτε μέσα σε έναν καλαίσθητο χώρο με minimal διακόσμηση. Κάθερ Κυριακή έχει live jazz, αλλά για να μπορέσετε να απολαύσετε το συγκρότημα πρέπει είτε να πάτε νωρίς είτε να κλείσετε θέση, διότι δεν ακούγεται καλά παντού, ειδικά όταν κάθεστε πιο κοντά στην πλατεία. Πολύ ωραίος καφές τους -είναι Ηouse Blend. Για brunch, υπάρχουν πολλές επιλογές με αυγά -βιολογικά: scrambled eggs με μπέικον ή με σολομό, Αυγό Ποσέ Bio με Sauce Hollandaise με Ταχίνι και Ελαιόλαδο. Στις γλυκές επιλογές, υπάρχουν τόσο οι πιο healthy pancakes με γιαούρτι αλλά και οι πιο δελεαστικές με πραλίνα φουντουκιού, φράουλες και σος καραμέλα με κάρδαμο. Μια πολύ νόστιμη επιλογή σε γλυκό είναι και η vegan πάστα φλόρα, που τη βρίσκετε όλες τις ώρες! Αν έχετε παιδί, είναι και το ιδανικό μέρος για να πιείτε καφέ, ενώ το παιδί θα παίζει στην πλατεία! N.K.
Εθνικής Αμύνης 27, Παπάγου, τηλ. 2106538084

Minu
Μπαίνοντας θα νομίζεται ότι πρόκειται για κάποιο ανθοπωλείο ή κατάστημα που πουλά διακοσμητικά αντικείμενα και έπιπλα, πράγμα που το κάνει. Όμως, το Minu είναι ένα concept shop που σερβίρει καφέ και φυσικά brunch. Είτε επιλέξετε να καθίσετε στην εσωτερική του αυλή, είτε στα instagraμικά δωμάτια του ισογείου ή του πρώτο ορόφου, αυτά που θα γευτείτε έχουν healthy προσανατολισμό. Ωραία είναι η white omelette που φτιάχνεται από ασπράδια αυγού, σπανάκι, φέτα και πολλά μυρωδικά, το caprese sandwich με ντομάτα, μοτσαρέλα και λάδι από θυμάρι καθώς επίσης και το chicken BLT wrap στο οποίο η μαγιονέζα με κάρι και μέλι σε συνδυασμό με το αβοκάντο του δίνουν ένα ωραίο, γευστικό ενδιαφέρον. Και μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε ώστε και μια πιρουνιά από το peanut butter brownie. Β.Δ.
Σαρρή 50, Ψυρρή, τηλ. 210 3232 022

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Νίκη Κοσκινά, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Εύη Τσιροπούλου, Λουκία Χρυσοβιτσάνου