Το τυλιχτό ήταν, είναι και θα είναι η αγαπημένη street food επιλογή των Ελλήνων γι αυτό και η αναζήτηση για καλά σουβλάκια δεν τελειώνει ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη σουβλατζίδικα χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η ποσότητα ταυτίζεται με την ποιότητα. Ειδικά, το ιστορικό κέντρο της πόλης φημίζεται για τις εμβληματικές επιλογές που προσφέρει στο συγκεκριμένο είδος. Πόσο συχνά όμως έχουμε την ευκαιρία, τον χρόνο, τη διάθεση και την παρέα να απολαύσουμε ένα τυλιχτό στο χέρι χαζεύοντας την Ακρόπολη; Δυστυχώς, όχι πολύ συχνά. Γι αυτό κι εμείς ψάξαμε, βρήκαμε και δοκιμάσαμε αξιόλογες περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές, ικανές να προσελκύσουν τους καλοφαγάδες της κάθε γειτονιάς και όχι μόνο.

Το Ελληνικό Σουβλάκι στο Μαρούσι
Θυμάμαι όταν ήμουν στο δημοτικό, πήγαινα σε ένα σουβλατζίδικο στο Μαρούσι και ζητούσα ένα σουβλάκι «μαπόλα», δηλαδή λαδωμένη πίτα ψημένη στα κάρβουνα, χοιρινό καλαμάκι με το λίπος του, ξερό κρεμμύδι με φρέσκο μαϊντανό, τραγανές πατάτες, ζουμερή ντομάτα, τζατζίκι δυνατό, και στο φινίρισμα κόκκινο πιπέρι καπνιστό. Στην ίδια περιοχή, περίπου στον ίδιο δρόμο, ξαναβρήκα έπειτα από χρόνια την ίδια γεύση, στην πιο ποιοτική του εκδοχή. Τους ξεχώρισα γιατί επιλέγουν καλής ποιότητας κρέατα ελληνικής εκτροφής και χρησιμοποιούν με ισορροπία στα καρυκεύματα οπότε δεν σκεπάζεται η γεύση της πρώτης ύλης. Το χοιρινό καλαμάκι είναι νόστιμο, χωρίς υπερβολικό αλάτι και με ελάχιστο λίπος – όσο πρέπει, και το κοτόπουλο, αν και δεν το επιλέγω, παρατηρώ ότι έχει φανατικό κοινό. Στις πιο σύγχρονες εκδοχές τυλιχτών θα βρείτε μπιφτέκι κοτόπουλου, κεμπάπ Πολίτικο, κεμπάπ με τυρί κρέμα, σουτζουκάκι Θεσσαλονίκης και μπιφτέκι μοσχαρίσιο. Από τον κατάλογο έχω ξεχωρίσει τα δικά μου αγαπημένα. Δύο ξεχωριστούς συνδυασμούς που χαίρομαι να απολαμβάνω και ανυπομονώ για την επόμενη φορά. Το τυλιχτό σουβλάκι προβατίνας με κεφαλαία γράμματα για έμφαση και το επικό χειροποίητο, μοσχαρίσιο σουβλάκι γάλακτος χωρίς μπαχάρια, που σε ρωτάνε τι ψήσιμο θέλεις, και πάντα το πετυχαίνουν. Συνήθως παραγγέλνω «μαπόλα» σαν τον παλιό καλό καιρό, εκτός αν έχω ραντεβού οπότε επιλέγω με ή χωρίς κρεμμύδι και πατάτες. Γ. Μπ.
Ελληνικό Σουβλάκι, Διονύσου 19, 15124 Μαρούσι, τηλ. 211 1837 242

Κοντοσούβλι σε πίτα
Το ψητοπωλείο «Ψήνω & έφαγες» άνοιξε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια στην κεντρική πλατεία της Λυκόβρυσης και αμέσως ξεχώρισε για τις σούβλες του. Από ολόκληρο κοτόπουλο και κλασικό κοντοσούβλι χοιρινό μέχρι κοκορέτσι, ακόμα και φριγαδέλι, όλα ψημένα μαεστρικά σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, τα τυλιχτά του είναι ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο που αξίζει αναφοράς αφού είναι πάντα καλοφτιαγμένα και χορταστικότατα. Πέρα από τα κλασικά δηλαδή γύρο και καλαμάκια (χοιρινό και κοτόπουλο), οι μερακλήδες πελάτες του προτιμούν σταθερά το χοιρινό κοντοσούβλι σε πίτα αλλά και το σουβλάκι προβατίνας που έχουν τη δική τους χαρακτηριστική νοστιμιά. Ζ.Π.
Λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 3, Λυκόβρυση, τηλ. 210 2830 030

Φωτογραφίες: Λουκία Χρυσοβιτσάνου

Ορίτζιναλ τυλιχτό κατευθείαν από τα 90’s
Ακόμα και αν δεν καλοθυμάστε -ή δεν έχετε ζήσει- τον εαυτό σας, πίσω στα 90’s η παλαιάς κοπής σουβλακερί του Αποστόλη, που όλα τα ψήνει στα κάρβουνα και τα τυλίγει με ταχύτητα φωτός, στην κλασική λαδόκολλα του τίμιου σουβλατζή, πιστέψτε με, μπορεί να σας μεταφέρει μεμιας στη χρυσή εποχή του καθαρόαιμου ελληνικού τυλιχτού. Τότε που οι επιλογές ήταν λίγες και καλές, η πίτα αφράτη και φρεσκολαδωμένη όπως της αξίζει και ο γύρος, χειροποίητος, καλλιτέχνημα στα επιδέξια χέρια του ορίτζιναλ ψήστη-τυλιχτή. Εδώ, λοιπόν, σε μία από τις ανηφοριές του Ζωγράφου, μακριά από πιάτσες και πολύβουες λεωφόρους, ο Αποστόλης φτιάχνει το ανεπιτήδευτα νόστιμο, παραδοσιακό Greek souvlaki που όλοι κάποτε είχαμε βρει αλλά στην πορεία ίσως κάπου το χάσαμε, με τον δικό του ζουμερό σπιτικό γύρο, μπόλικο τζατζίκι-φωτιά και τραγανές πατατούλες που μόλις έχουν ξεπηδήσει ζεστές-ζεστές από τη φριτέζα. Αυστηρά και μόνο της φιλοσοφίας του take away (δε διαθέτει delivery) και μάλιστα μόνο καθημερινές και Κυριακές, καθότι, παραδόξως, το κατάστημα μένει κλειστό τα Σάββατα. Λ. Χρ.
Γεωργίου Ζωγράφου 64, Ζωγράφου, τηλ. 210 7488 540


Φωτογραφία: facebook.com/oxristaras

Ο χειροποίητος γύρος του Χρηστάρα
Ξακουστός σε όλα τα βόρεια προάστια, και όχι μόνο, «ο Χρηστάρας» έχει δημιουργήσει το φανατικό του κοινό μένοντας σταθερός στην ποιότητά του, από το 2008 που άνοιξε μέχρι σήμερα. Το best seller του ήταν και παραμένει ο πεντανόστιμος χειροποίητος γύρος τον οποίο μαρινάρει με «μυστική συνταγή». Μεγάλο σουξέ βέβαια έχουν και τα καλοψημένα καλαμάκια του αλλά και το τρυφερό κεμπάπ, επίσης χειροποίητα και τα δύο, που μπαίνουν σε πίτα αφράτη με μπόλικο τζατζίκι, ζουμερή γλυκιά ντομάτα και λεπτοκομμένο κρεμμύδι. Στα «απ’ όλα του» πατάτες δε βάζει, εκτός αν το ζητήσετε. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα ολόφρεσκες και καλοτηγανισμένες. Ζ.Π.
Δεξαμενής 57 & Θεοτοκοπούλου, Μεταμόρφωση, τηλ. 210 2828 553


Φωτογραφίες: facebook.com/tognision

Κεμπαπτζίδικον «Το Γνήσιον», στην Καισαριανή
Μη σας παραπλανά το όνομα. «Το Γνήσιον» δε φτιάχνει μόνο κεμπάπ. Ή για να το διατυπώσω σωστότερα, δεν ξέρει να φτιάχνει μόνο καλό χειροποίητο κεμπάπ. Η δική μου γνωριμία με το μαγαζί έγινε κάπως ανορθόδοξα, όταν εκείνο το βράδυ στου Ζωγράφου ήμουν η μόνη από την παρέα που παρήγγειλα τυλιχτό κοτόπουλο, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι ψήφιζαν ομόφωνα κεμπάπ: με φρέσκο κρεμμυδάκι και ντοματούλα, κασερλί, σις ή Άδανα και όλα τα καλά. Όμως εγώ «κόλλησα» με το ζουμερό καλαμάκι από μπούτι κοτόπουλου που έφτασε χωμένο μέσα στην καλοψημένη πιτούλα μαζί με την κόκκινη και ολόφρεσκη πιπεράτη σάλτσα ντομάτας. Και δεν έμεινα μόνο εκεί. Γιατί φυσικά δε μένει και το μαγαζί μόνο εκεί, αλλά σε δελεάζει με συγκεκριμένα πιάτα να σπάσεις τη δίαιτα της Δευτέρας. Κρατήστε σημειώσεις: μπριζολοκάλαμο και σουτζούκ λουκούμ με φέτα σε πίτα, αυγά μάτια με πατάτες και σουτζούκι και καβουρμά βοδινό, έτσι.. για τη λιγούρα. Ε.Τ.
Υμηττού 50, Καισαριανή, τηλ. 210 7227 022

Το σουβλάκι του Κουτρούλη στους Αμπελόκηπους
Άνοιξε πριν λίγα χρόνια σε ένα μικρό στενάκι, αλλά γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την περιοχή. Πρόκειται για το αδερφάκι της ταβέρνας του Κουτρούλη, που βρίσκεται σχετικά κρυμμένη στο ημιυπόγειο μιας πολυκατοικίας λίγο παρακάτω, κι αυτό εγγυάται την επιτυχία του. Το ξεχώρισα για το πολύ καλό χειροποίητο καλαμάκι είτε χοιρινό, είτε κοτόπουλο, που τυλίγεται σε μαλακή και αφράτη πιτούλα. Αυτό που είναι όμως η αδυναμία μου είναι το τυλιχτό με χοιρινό κοντοσούβλι, με μαλακά κομμάτια σκέτο λουκούμι! Πώς το προτιμώ; Με από όλα φυσικά, δηλαδή τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα, πάπρικα και μπόλικες πατάτες τηγανητές κομμένες πάντα στο χέρι. Υπάρχει και κοντοσούβλι κοτόπουλο και γύρος χοιρινός, ενώ στα λίγα τραπέζια του μπορεί κανείς να απολαύσει και μερίδες μπριζολάκια, κεμπάμπ και ότι άλλο καλό ψήνει στις σχάρες και στις σούβλες του. Ε.Σ.
Βαρνακιώτη 4, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6993225


Φωτογραφία: Facebook/ @tognisiosouvlaki

Για μπριζολάκια σε πίτα στο Ν. Ηράκλειο
Στο Νέο Ηράκλειο, πολύ κοντά στον σταθμό του τραίνου θα βρείτε ένα σουβλατζίδικο, ιδανικό τόσο για να κάτσετε να απολαύσετε εκεί το τυλιχτό σας όσο και για να το παραγγείλετε σπίτι και να το φάτε μόνοι σας ή με παρέα. Ονομάζεται «Το γνήσιο σουβλάκι».  Οι επιλογές σε πίτα πολλές, καλύπτουν όλα τα γούστα, από τα πιο κλασικά, μέχρι και τα πιο… παράξενα. Εγώ προσωπικά προτιμώ τα χοιρινά μπριζολάκια, κομμένα σε φέτες και τα φιλετάκια κοτόπουλου αλλά και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Υπάρχουν επιλογές για όσους δεν τρώνε κρέας, είναι vegetarian ή vegan, όπως η πίτα με φέτα ή το μπιφτέκι λαχανικών. Είναι ό,τι πρέπει για να φάτε ένα σουβλάκι μετά το σινεμά μια καθημερινή. Ο χώρος είναι προσεγμένος και το προσωπικό ευγενικό και φιλόξενο. Ν.Κ.
Πευκών 4, Ν. Ηράκλειο, Τηλ 210 2828928


Φωτογραφία: www.facebook.com/Souvlakes

Οι Σουβλάκες
Ανεβαίνοντας την λεωφόρο Δεκελείας στα δεξιά πριν από την κεντρική πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας, βρίσκεται αυτό το σουβλατζίδικο που το άνοιξε μια παρέα φίλων. Δεν μοιάζει με τα κλασικά που γνωρίζουμε, αλλά έχει μια πιο μοντέρνα εμφάνιση. Ετερόκλητα χρώματα και σερβίτσια, ένας τεράστιος μαυροπίνακας όπου αναγράφονται όλα τα καλούδια που σερβίρει, παιχνιδιάρικές λεπτομέρειες και χίπστερ τύποι που μπαίνουν πίσω από την μπάρα και ψήνουν στη σχάρα και σερβίρουν. Αυτοί είναι οι Σουβλάκες. Το καλαμάκι κοτόπουλο είναι ζουμερό και νόστιμο, το γιαουρτλού πληθωρικό, τα μπιφτέκια αφρός και τα φιλετάκια τρυφερά και λαχταριστά. Και όλα τα παραπάνω σε κάνουν παρέα με αφράτες πιτούλες ψημένες στα κάρβουνα και τραγανές, αμαρτωλές τηγανητές πατάτες. Β. Δ.
Λεωφ. Δεκελείας 57, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2511 714


Κεντρική φωτογραφία:
 facebook.com/oxristaras

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Νίκη Κοσκινά, Γιάννα Μπαλαφούτη, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Εύη Τσιροπούλου, Λουκία Χρυσοβιτσάνου.