Street food δεν είναι μόνο τα burgers, η πίτσα, τα σουβλάκια και τα φαλάφελ. Στην ίδια κατηγορία και με την ίδια, εξίσου, ευστοχία και ευκολία, μπορούν να βρουν τη θέση που τους αξίζει, και οι σούπες. Σούπες αχνιστές, βάλσαμο στις παγωμένες βόλτες στην Αθήνα, με έθνικ χαρακτήρα και spicy ιδιότητες, με υλικά που δε συναντά κανείς εύκολα στις ελληνικές κουζίνες και με μια γαστρονομικά ταξιδιάρικη διάθεση αρκετή για να μας παρασύρει από τη μία γωνιά του πλανήτη, στην άλλη και μάλιστα με μοναδικά μέσα, ένα βαθύ μπολ και ένα κουτάλι( ή έστω ένα ζευγάρι chopsticks). Αυτά είναι τα αθηναϊκά στέκια που μας κάνουν να ρουφάμε με τα μανίας τις «πολύγλωσσες» σούπες τους επιτρέποντάς μας να βυθιζόμαστε ζεστά και νωχελικά στις διαφορετικές τοπικές κουλτούρες της κατσαρόλας τους.

So so so Ramen
Ωδή στις σούπες Ramen με ατμόσφαιρα αυθεντικού ασιατικού στριτφουντάδικου! Στην καρδιά της πιο έθνικ γειτονιάς της πόλης, στην οδό Απόλλωνος, το So so so Ramen (διαθέτει και δύο ακόμα καταστήματα, ένα στο Μοναστηράκι και ένα στο Νέο Ψυχικό) σερβίρει κατ’ αποκλειστικότητα το πασίγνωστο ανά τον κόσμο, ιαπωνικό πιάτο και μάλιστα σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές, όλες τόσο ιντριγκαδόρικες και συγχρόνως τόσο διαφορετικές μεταξύ τους: Με χοιρινό, μπαμπού, αυγό, φρέσκο κρεμμυδάκι και ζωμό χοιρινού (το κλασσικό Tonkotsu), με μοσχαρίσιο κιμά, αυγό, καβουρδισμένο καλαμπόκι, μπαμπού και ζωμό βοδινού ( Spicy Beef), με κοτόπουλο, πράσο, μανιτάρια, μπαμπού, αυγό, πάπρικα και ζωμό κοτόπουλου (Tori Paitan) και τέλος – η veggie εκδοχή- με μπαμπού, φρέσκο κρεμμυδάκι, μανιτάρια, καβουρδισμένο καλαμπόκι, φύκια, σπαράγγια και ζωμό λαχανικών.
Απόλλωνος 1-5, Σύνταγμα, τηλ. 210 6729076


Ekiben
Ανάμεσα σε premium deli ιαπωνικά προϊόντα και μία αξιοζήλευτη κάβα που χωρά σπάνιες ετικέτες ιαπωνικών ουίσκι, ο Άρης Βεζενές επιμελείται στην κουζίνα του Ekiben, μεταξύ άλλων (όπως sandos, gyoza και ασιατικών bowls) και μίας σειράς γευστικότατων ramen που σερβίρονται ζεστά ζεστά στα λιγοστά τραπεζάκια του αριθμού 15 της οδού Σκούφου. Για τους λάτρεις των κλασσικών ramen, το Mushroom, με φρέσκα μανιτάρια, ζωμό shitake, φρέσκο κρεμμύδι και καλαμπόκι, μπαίνει με ευκολία στη λίστα με τις τοπ επιλογές τους, ενώ για τους πιο τολμηρούς, το Wagyu Cecina Ramen, με ζωμό από πεπόνι, αγγούρι και πράσινο σίσο, ραπανάκια και ηλιόσπορους ίσως γίνει η αφορμή για να επιστρέφουν ξανά και ξανά στα τραπέζια του Ekiban. Τη λίστα συμπληρώνουν, το Wagyu Brisket, με καπνιστό brisket, ραπανάκια και soy egg σε μοσχαρίσιο ζωμό, το Ramen Ondori με κόκορα ελευθέρας βοσκής, ραπανάκια και soy egg σε ζωμό από τον κόκορα αλλά και το Wagyu Γιουβαρλάκια με γιουβαρλάκια από Ikigai blend, καλαμπόκι, soy egg και φρέσκο κρεμμύδι σε καπνιστό ζωμό από βοδινό και κοτόπουλο.
Σκούφου 15, Σύνταγμα, τηλ. 210 32 50 535


Φωτογραφία: Facebook bulacan.halohalo

Bulacan halo halo
Οι Φιλιππινέζοι αγαπούν ιδιαίτερα τις σούπες και το Bulacan halo halo, ως γνήσιο αθηναϊκό στέκι της φιλιππινέζικης κοινότητας (η μοναδική εξαίρεση αυτής της λίστας καθώς δεν είναι street food) φροντίζει να συγκεντρώνει στα τραπέζια του όλους εκείνους που θέλουν να φέρνουν ξανά και ξανά στη γαστρονομική τους μνήμη, γεύσεις, συνταγές και αρώματα της πατρίδας τους. Η χαμογελαστή του μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια Marinela Bayting φροντίζει γι’ αυτό με τις πεντανόστιμες σούπες που ετοιμάζει καθημερινά (εκτός Δευτέρας) στην κουζίνα του Bulacan και οι οποίες μοσχοβολούν σπιτικό μεράκι: Όπως η σούπα Mami με noodles, κοτόπουλο, αυγό, κινέζικο λάχανο, τηγανιτό σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι σε ζωμό από κοτόπουλο, η Sotanghon με noodles φιδέ από φασόλια και με κοτόπουλο ή γαρίδα ή η Bulalo beef bone marrow soup, με κομμάτια από σιγομαγειρεμένο βοδινό και κότσι, κινέζικο λάχανο, λάχανο λευκό και καλαμπόκι.
Μιχαλακοπούλου 105, Αθήνα, τηλ. 215 5601678


Φωτογραφία: Facebook feyrouz.athens

Feyrouz
Αν και οι περισσότεροι επισκέπτονται την μπάρα του Feyrouz στο στενό της Καρόρη στο κέντρο της Αθήνας για να γευτούν τα χορταστικά λαχματζούν, και τα χειροποίητα πεινιρλί του, δεν είναι λίγοι εκείνου που επιλέγουν να κάνουν μία στάση εδώ και για τις παραδοσιακές λιβανο-αρμένικες σούπες του που σερβίρονται αχνιστές και μοσχοβολιστές σε βαθύ χάρτινο μπολ στο χέρι. Σταθερή απήχηση απολαμβάνει η Μαχλούτα (Κόκκινη φακή με μαραθόριζα, κολοκύθα, ζωμό κοτόπουλου παραγωγής μας και φρεσκοκαβουρντισμένο αγριοκύμινο), ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν η Γιαϋλά (Γιαουρτόσουπα µε ρύζι, σπιτικό ζωµό κοτόπουλου και τσιγαρισµένο δυόσµο) καθώς και οι vegan Συριάνα (Συριανό κολοκύθι µε αγριοθύµαρο Συρίας, µαγειρεµένο µε λιαστή ντοµάτα και φινόκιο), Μπορντούρα ( Πιπεράτη παντζαρόσουπα με ξινόµηλο, καρότο, τζίντζερ και πορτοκάλι) και Ισπαχάν (Σπανάκι, σέσκουλα, ρεβύθι,κινόα, φακές και νεράτζι).
Καρόρη 23 και Αγάθωνος 1, τηλ. 2130318060


Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα

Tanpopo
Το λιτό και παρεϊστικο ραμενάδικο του σεφ Σωτήρη Κοντιζά που έχει ήδη καταφέρει να γίνει viral στις ασιατικές down town γειτονιές του αθηναϊκού Κέντρου. Ερχόμαστε από νωρίς για να πιάσουμε θέση στους χαμηλούς πάγκους γύρω από την ανοιχτή κουζίνα απολαμβάνοντας τους μάγειρες στα ενδότερα σε αμείωτη δράση. Εδώ εκτός από τον μικρό και περιεκτικό κατάλογο σε αυθεντικά ιαπωνικά ράμεν, μπορούμε να δοκιμάσουμε και κάποιες επιλογές σε gyoza αν και το κοινό έρχεται για να μυηθεί κυρίως στην τέχνη της αυθεντικής ιαπωνικής σούπας. Παίρνουμε, λοιπόν, ανά χείρας τα κουτάλια και βουτάμε στο Torikotsu Ramen (με chashu, αυγό, λεντινούλα και nori) ή στο Shoyu Ramen (με chashu, αυγό, enoki και λάπαθο) και δε ξεχνάμε να στριμώξουμε στον πάγκο μας και τα αναγκαία σε κάθε ιαπωνικό τραπέζι, νταμπλινγκς ( gyoza).
Αριστείδου 1, Αθήνα, τηλ. 2107000252

Hanoi
Σε αυτό το φιλικό και ανεπιτήδευτο μαγαζάκι του Κέντρου μαθαίνουμε με τον πιο νόστιμο τρόπο, τί εστί αυθεντική ζεστή βιετναμέζικη σούπα. H “Pho”, σιγομαγειρεμένη, αρχικά, για τουλάχιστον δώδεκα ώρες, έως ότου προκύψει ο ζωμός από τα μοσχαρίσια κόκκαλα, ενισχύεται από ρυζομακάρονα, λεπτοκομμένες λωρίδες κρέατος, φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο, κόλιανδρο και διάφορα άλλα καρικεύματα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως η απόλυτη comfort εθνικ νοστιμιά. Σερβίρεται και με κοτόπουλο, εναλλακτικά, αν το προτιμάμε σε σχέση με το μοσχάρι, ενώ βγαίνει και σε χορτοφαγική εκδοχή, χωρίς κρέας. Εν τω μεταξύ, είναι θέμα γούστου αν θέλουμε να προσθέσουμε στο μπολ μας και λίγο τσίλι ή αν θέλουμε να δώσουμε έναν τόνο εξωτικής δροσιάς με μερικές σταγόνες lime.
 Πετράκη 12, Αθήνα, τηλ. 213 451379

Microolee
Τίμιο Κινέζικο street food στέκι, περιορισμένων διαστάσεων (το λέει άλλωστε και το όνομά του!), στην καρδιά των Εξαρχείων με προσανατολισμό στα noodles στα κλασικά γλυκόξινα πιάτα της τοπικής κουζίνας αλλά και στις σούπες (όλα σε value for money τιμές). Στον περιεκτικό κατάλογο με τις σούπες, πρωταγωνίστριες είναι η Σούπα Βελουτέ με Καλαμπόκι, άρωμα τζίντζερ, κάρυ και γάλα καρύδας, η κλασική και πικάντικη Hot and Sour Soup με bamboo, νεροκάστανα, baby corn και μανιτάρια αλλά και μία Ράμεν, η Beef Ramen με noodles, μοσχάρι, μανιτάρια shitake και κόλιανδρο, ότι πρέπει για τις κρύες βραδιές λίγο πριν τις εξόδους στα μπαράκια των Εξαρχείων.
Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, τηλ. 2103800672


Φωτογραφία: Facebook Tuk Tuk Thai Street Food

Tuk Tuk
Σε αυτή την πολύχρωμη Ταϊλανδέζικη γωνιά στο Κουκάκι απολαμβάνουμε γλυκόξινες γεύσεις και κρεμώδεις σούπες με εξωτικά, άγνωστα στη ελληνική κουζίνα, υλικά και με αυθεντικές συνταγές που μας κάνουν να θέλουμε να ετοιμάσουμε τις βαλίτσες μας για Ταϊλάνδη, τώρα! Οι επιλογές σε σούπες είναι μόλις δύο αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες και αρκετές για να τραβήξουν το βλέμμα μας στον κατάλογο: Η Tom Yam, για εμάς που δηλώνουμε δυνατοί παίκτες στα καυτερά, (πρόκειται για μία πικάντικη, αρωματική σούπα με γαρίδες και πάστα chili, λεμονόχορτο, φρέσκα φύλλα galangal, κόλιανδρο και μανιτάρια) και η πιο ήπια Tom Ka Khai που συνδυάζει το κοτόπουλο με το γάλα καρύδας, το τρυφερό καλαμπόκι και τα μανιτάρια.
Βεΐκου 40, Κουκάκι, τηλ. 211 4051947

Κεντρική φωτογραφία: Facebook So so so Ramen