Με αφορμή τη Μέρα των Νεκρών, μια από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές γιορτές του Μεξικού και εν γένει της Λατινικής Αμερικής, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1 Νοεμβρίου, σας ετοιμάσαμε μια λίστα με εννέα μέρη όπου μπορείτε να γευτείτε tacos, quesadillas, tortillas καθώς και αλλά νόστιμα, καυτερά και μη πιάτα. Και φυσικά πάντα με την συνοδεία μιας Margarita ή απλώς με tequila ή mezcal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Atole (@atoleathens)


Atole
Δεν έχει πολύ καιρό που άνοιξε τις πόρτες του και αυτό το μεξικάνικο εστιατόριο ήδη έχει τραβήξει την προσοχή μας. Όχι για το φολκλόρ της υπόθεσης – δεν έχει καμία σχέση με αυτό – αλλά γιατί προσεγγίζει τη μεξικάνικη κουζίνα με μια διαφορετική ματιά: από αυτή του fine dining. Στο Atole, λοιπόν, σχεδόν τα πάντα ψήνονται στον ξυλόφουρνο, τις tortillas τις φτιάχνουν απ’ το μηδέν, με καλαμπόκι από μικρούς, Μεξικανούς παραγωγούς και το μενού ακολουθεί την εποχικότητα καθώς αλλάζει πολύ τακτικά. Υπεύθυνος για όλα αυτά είναι ο σεφ, Δημήτρης Αφεντάκης, που μέσα από τα πιάτα του δείχνει την μεγάλη του αγάπη για αυτή την κουζίνα. Στα συν βάλτε και την ενδιαφέρουσα λίστα που έχουν από tequila, mezcal και κρασιά από τη Λατινική Αμερική.
Γριβαίων 3, Κολωνάκι, τηλ. 2103614961

Dos Hermanos
Είναι από τα πρώτα μαγαζιά που μας σύστησαν την μεξικάνικη κουζίνα και κοντεύει να κλείσει τα τριάντα χρόνια λειτουργίας. Η ατμόσφαιρα του αγγίζει τα όρια του φολκλόρ χωρίς όμως να γίνεται υπερβολική. Η αυλή του μοιάζει με μεξικάνικη hacienda σε πολύχρωμους τόνους και μια προσωπογραφία της Φρίντα σε περίοπτη θέση. Τι να δοκιμάσετε εδώ; Φυσικά τα τραγανά nachos που τα φτιάχνουν οι ίδιοι, και τα σερβίρουν με guacamole, τις πλούσιες quesadilas, το chili con carne με κιμά, καθώς και τα huevos rancheros, αυγά σε κόκκινη πικάντικη σάλτσα, που οι Μεξικάνοι συνηθίζουν να το τρώνε για πρωινό. Στα «Δύο Αδέρφια», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, μπορείτε να απολαύσετε μαζί με το φαγητό σας και πολλές Margaritas ή να διαλέξετε μια από τις 100 και tequilas, που διαθέτουν στην κάβα τους.
Κυριαζή 24, Κηφισιά, τηλ. 2108087906.

Chilangos
Νεανικό, θορυβώδες, χαρούμενο με πολύχρωμο σκηνικό. Αυτό είναι το Chilangos που όπως φαίνεται ξέρει να φτιάχνει την διάθεση όσων το επισκέπτονται. Εδώ οι μερίδες είναι μεγάλες -αυτά τα nachos a la diabla, ένα βουνό από τραγανά nachos που σκεπάζονται από chili con carne και λιωμένο τυρί cheddar, τις κροκέτες από jalapeños που γεμίζονται με τυρί και συνοδεύονται με σάλτσα pico de gallo και τις flautas, φλογέρες με σιγομαγειρεμένο χοιρινό. Απαραίτητη παρέα για αυτά είναι μια παγωμένοι Margarita ή μια από τις παραλλαγές της που έχει ετοιμάσει ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος ο οποίος επιμελείται την λίστα των ποτών. Τέλος, ζητήστε μια Paloma, ένα κοκτέιλ με τεκίλα και grapefruit soda, και το κλασικό μεξικάνικο επιδόρπιο tres leches flan με σιρόπι καραμέλας.
Μεσογείων 258, Χολαργός, τηλ. 2106536293.


Pueblo Chido
Οι Μεξικανοί όταν θέλουν να πουν ότι κάνει είναι ωραίο, καλό, cool χρησιμοποιούν την έκφραση «¡Que chido es!». Το εν λόγω μαγαζί δανείστηκε αυτή την έκφραση για να χαρακτηρίσει έτσι το σκηνικό του μικρού, όμορφου μεξικάνικου χωριού (pueblo) που έστησε στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Νέα Σμύρνη. Από την κουζίνα του βγαίνουν καλοφτιαγμένα πιάτα όπως το burrito loco, το fajitas Al pastor, χοιρινό με πολύχρωμές πιπεριές και ανανά, καθώς και το Arrachera asada picanha που ψήνεται στη σχάρα. Σερβίρουν και ποτά, κάπως γλυκά αλλά ευκολόπιοτα που μπορεί να συνοδέψουν τις επιλογές σας.
Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 24, Νέα Σμύρνη, τηλ.σ 2109323230.

Amigos
Άνοιξε το 1995 στην Γλυφάδα και μετά από 12 χρόνια απέκτησε και ένα αδερφάκι στη Νέα Σμύρνη. Τα στοιχεία που κάνουν τα εστιατόρια Amigos να ξεχωρίζουν είναι το πολύ φιλικό και χαρούμενο περιβάλλον τους, οι παγωμένες Margaritas που καταναλώνονται με τα λίτρα καθημερινά και το προσεγμένο μενού που πατάει στην Tex-Mex κουζίνα. Σας προτείνω να πάρετε τα nachos με το guacamole και θα διαπιστώσετε πόσο εθιστικά είναι καθώς πίνετε τις Margaritas. Πολύ καλό και το burrito chili con carne αρκετά καυτερό και νόστιμο. Ενδιαφέρον έχουν και τα Albóndigas rojas, μεξικάνικα καφεδάκια που μαγειρεύονται σε αγαύη και σερβίρονται με καυτερή σάλτσα chipotle. Αν πάλι θέλετε να παίξετε με τα αμερικάνικα ορεκτικά προτιμήστε οι παναρισμένες φτερούγες κοτόπουλου, οι τηγανητές ροδέλες κρεμμυδιού και τα μπαστουνάκια μοτσαρέλας.
Κύπρου 65Α, Γλυφάδα, τηλ. 2108983167 & Μεγ. Αλεξάνδρου 70, Ν. Σμύρνη, τηλ. 2109332220. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by El Catrin Cocina Latina (@elcatringr)

Εl Catrin
Για να βρείτε τραπέζι εδώ, είναι απαραίτητο να έχετε κάνει κράτηση από πριν. Πρόκειται για ένα μαζικό, νεανικό, μεξικάνικο εστιατόριο που έχει χαρούμενη ατμόσφαιρα και αξιοπρεπές φαγητό – ίσως αυτοί να είναι οι λόγοι που σχεδόν πάντα είναι γεμάτο. Για να πάρετε μια ιδέα τι κάνουν στην κουζίνα τους, επιλέξτε μια ποικιλία με tacos. Επίσης, το burrito Εl Titan – όνομα και πράγμα- που γεμίζεται με τρία διαφορετικά κρέατα, θα βάλει σε δοκιμασία τις αντοχές σας αν το παραγγείλετε μόνο για σας πράγμα που δεν σας συνιστώ. Προσωπικά βρήκα ενδιαφέρον το fajita με κοτόπουλο και πολύχρωμες πιπεριές. Από τις παγωμένες Margaritas προτείνω εκείνες με το λεμόνι και μάλιστα σε κανάτα των 500ml.
Φοίβης 15, Γλυφάδα, τηλ. 2108945002

Foinikas Cocina y Cocteleria Mexicana
Χωρίς υπερβολές είναι μια υπερπαραγωγή που σας βάζει αμέσως στο κλίμα της μεξικάνικης hacienda. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το σκηνικό κάποιας σειράς ή ταινίας. Το φαγητό που προσφέρει δεν φεύγει πολύ από τα τετριμμένα δηλαδή tacos, burritos, fajitas, quesadillas με κάποια επιπλέον πιάτα καθώς και burgers – γιατί να λείπουν άλλωστε αυτά από ένα μεξικάνικο; Μεγάλη όμως βαρύτητα έχουν δώσει στα κοκτέιλ που όπως φαίνεται δεν είναι λίγοι που τα προτιμούν. Το εν λόγω μαγαζί είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε να βρεθείτε σε ένα instagramικό περιβάλλον, να απολαύσετε κάτι τσιμπιτό, να πιείτε συμπαθητικά ποτά και να ακούσετε δυνατή μουσική.
Ηρώων Πολυτεχνείου 76, Δάσος Χαϊδαρίου, τηλ. 2105823221

 

View this post on Instagram

 

A post shared by COMAL (@comal.athens)


Comal
Ξύλινο, κομψό, με ζεστά, γήινα χρώματα, το Comal δεν θυμίζει σε τίποτα μεξικάνικο εστιατόριο. Και αυτό δεν το λέω για κακό, ίσα σία. Έχουν αποφύγει οτιδήποτε φολκλόρ και ευτυχώς δεν έχουν μια ακόμα Frida Kahlo κρεμασμένη. Το ίδιο έχουν κάνει και στην κουζίνα όπου έχουν αποφύγει την tex mex λογική. Έτσι, εδώ θα βρείτε προσεγμένα πιάτα με πολλές μεξικάνικες αναφορές, ωραίες σάλτσες που καίνε όσο πρέπει. Ζητήστε σίγουρα το guacamole είτε πάτε για φαγητό, είτε πάτε απλά για πότο. Αυτά, τα τελευταία, τα έχει επιμεληθεί η ομάδα του The bar in front of the bar και έχουν για αλκοολική βάση την τεκίλα.
Πλατεία Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, τηλ. 2117508216

Poncho
Είναι η λιλιπούτεια taqueria πίσω από την οποία συναντούμε δύο φίλους τον Έλληνας Φάνης Κλήσσας και ο Μεξικανός Αλφόνσο Αλβάρεζ, που όλοι όμως τον φωνάζουν Poncho. Τη masa de maiz (το ζυμάρι του tacos) τη φτιάχνουν καθημερινά οι ίδιοι από αλεσμένα καλαμπόκια και την ανοίγουν επιτόπου με μια αυτοσχέδια πρέσα. Το μενού τους μπορεί να ξεκίνησε με τριά τέσσερα tacos, όμως πλέον έχει επεκταθεί και διαθέτει πολλές street food επιλογές που μπορείτε να τις κάνετε όσο καυτερές θέλετε. Είναι μια ευχάριστη στάση, αν βρίσκεστε στο κέντρο.
Πλατεία Καρύτση 10, Αθήνα, τηλ. 210 3317538.

Φωτογραφία ανοίγματος: Instagram/@elcatringr