Αν ρωτήσει κανείς δέκα Αθηναίους πού τρώνε τα καλύτερα παϊδάκια στα περίχωρα της Αττικής οι μισοί, μπορεί και περισσότεροι, θα πουν στον Άγιο Μερκούριο. Οι παλιοί θυμούνται την συγκεκριμένη εξοχική ταβέρνα από τη δεκαετία του 1980, τότε που βρισκόταν κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Μερκουρίου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας. Οι νεότεροι την τιμούν στη νέα της τοποθεσία αφού από το 2009 βρίσκεται απέναντι από το Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη.

Μέσα μοιάζει με μεγάλο χωριάτικο σπίτι, το τεράστιο τζάκι δεσπόζει στη μέση του χώρου ενώ οι πέτρινες επενδύσεις στους τοίχους και τα ξύλινα στοιχεία κάνουν την ατμόσφαιρα ζεστή και οικεία. Έξω, στην τεράστια βεράντα, η θέα είναι μαγική αφού βλέπει τις πλαγιές της Πάρνηθας και τους Θρακομακεδόνες από ψηλά, αν και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια λόγω των πυρκαγιών το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά.

Όπως είπαμε ήδη, οι μυημένοι έρχονται εδώ για τα παϊδάκια τα οποία είναι αρνίσια, και φυσικά γάλακτος. Λεπτοκομμένα, ψημένα άψογα, με τρυφερό κρέας και νόστιμο λιπάκι είναι από μόνα τους ένας λόγος ικανός να κάνετε μια βόλτα στη Βαρυμπόμπη ακόμα κι αν μένετε στην άλλη άκρη της Αττικής. Ζουμερή xlarge μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και πληθωρική t-bone, αρνάδα (φιλέτο από αρνίσιο μπούτι) ψημένη στην εντέλεια, χοιρινό κότσι γάστρας που λιώνει στο στόμα, μαλακό μοσχαρίσιο συκώτι, μερακλίδικο χωριάτικο λουκάνικο και μπιφτέκια σκέτος αφρός είναι μόνο μερικά από τα διάσημα πιάτα του μενού που συνδυάζει τις all time classic επιλογές με τις νέες τάσεις στην κρεατοφαγία.

Τα συνοδευτικά λίγα αλλά εκλεκτά συμπληρώνουν κάθε παραγγελία. Οι διάσημες εδώ και 50 χρόνια φρέσκιες τηγανητές πατάτες δεν λείπουν από κανένα τραπέζι, το ίδιο και το περίφημο τυροπιτάρι που είναι ζυμωμένο στο χέρι από ζύμη ψωμιού γεμισμένη με μπόλικη πιπεράτη φέτα. Όσο για τα σαλατικά και τα γύρω γύρω φτιάχνονται από τα εκλεκτότερα των υλικών αφού τα ψάχνουν πολύ κι αυτό είναι φανερό όλες τις εποχές: σαλάτα από τρυφερά μαρουλάκια, χωριάτικη με ντομάτες ολόγλυκες, σταμναγκάθι και χόρτα βρασμένα ιδανικά ώστε να διατηρούν τη ζωντάνια τους, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, πάντα φρέσκα και τηγανισμένα περίφημα.

Όσο για τις αλοιφές είναι αυστηρά χειροποίητες και διαθέτουν όλη τη μπρουταλιτέ που τους αναλογεί: τυροκαυτερή αντάξια του ονόματός της, δυνατό τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα με έντονο κάπνισμα. Στα ποτά, λευκό, κόκκινο, ροζέ και ημίγλυκο κρασί από ασκό Ζίτσα Βορεινός Οίνος, επιλεγμένες ετικέτες ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων, και μπίρες για όλα τα γούστα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το μαγαζί είναι συνεχώς γεμάτο από νωρίς το μεσημέρι, ακόμα και τις καθημερινές. Τα Σαββατοκύριακα βέβαια έχει και ουρά αναμονής, και μάλιστα μεγάλη, γι αυτό αν είστε οικογένεια-παρέα με πολλά άτομα ή δεν θέλετε να περιμένετε η κράτηση είναι απαραίτητη. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Άγιος Μερκούριος αποτελεί μια πρώτης τάξεως επιλογή-λύση για τις γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ.) και γενικότερα για τις ιδιαίτερες μέρες του χρόνου (Τσικνοπέμπτη, Πρωτομαγιά. Δεκαπενταύγουστο κ.ο.κ.) που δεν έχουμε όρεξη για σπιτικά μαγειρέματα αλλά για βόλτα και καλό φαγητό. Ευτυχώς το σέρβις αλλά και η κουζίνα είναι πάντα άψογα συντονισμένα και υπεργρήγορα ώστε να ανταποκρίνονται σωστά σε κάθε συνθήκη.

info
Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής, τηλ: 210 8169 617
Τιμή 20-25 ευρώ, χωρίς κρασί

Φωτογραφίες: facebook.com/AgiosMerkourios