Η Ρόδος είναι ένα πανέμορφο νησί που ενδείκνυται για καλοκαιρινές διακοπές, καθώς έχει και όμορφες παραλίες αλλά και πολλά μέρη να επισκεφθείτε. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου μήνα, έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της, έτοιμη να προσφέρει τη φιλοξενία της στους επισκέπτες.

Όπου κι αν αποφασίσετε να μείνετε στη Ρόδο, σίγουρα το σημείο αναφοράς σας θα είναι το λιμάνι. Εκεί λειτουργεί και πάλι τα τελευταία χρόνια το Ακταίον, ένα ιστορικό μαγαζί που έχει περάσει από… 40 κύματα, μέχρι να καταλήξει τελικά στην ιδιοκτησία του Κωνσταντίνου Αποστολίδη, που ανακαίνισε τον χώρο και τον άνοιξε στο κοινό.

Οι Τούρκοι, οι Ιταλοί, το νυφοπάζαρο και η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων

Μεταφερόμαστε στην Οθωμανική αυτοκρατορία όπου οι Τούρκοι έφτιαξαν το κτίριο που λειτουργούσε τότε ως λέσχη αξιωματικών. Όταν οι Ιταλοί έδιωξαν τους Οθωμανούς από τα Δωδεκάνησα, τον Μάιο του 1912, για να θεμελιώσουν την κυριαρχία τους στο νησί, άλλαξαν όνομα στο Ακταίον, που συνέχισε ωστόσο να λειτουργεί ως λέσχη Αξιωματικών. Αποκαλείται έκτοτε Circolo d’ Italia, ενώ αποτελεί το επίκεντρο όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων του νησιού. Παρελάσεις, μεγάλα πολιτικά, αθλητικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά γεγονότα πραγματοποιούνταν στον χώρο του Μανδρακιού, δίπλα ακριβώς από τη Λέσχη των Ιταλών. Μάλιστα κάθε κυριακή απόγευμα εδώ γινόταν και το… Νυφοπάζαρο της Ρόδου! Νέοι και νέες περνούσαν από εδώ φορώντας τα καλά τους και τρώγοντας μαλλί της γριάς…

Το ιστορικό και κεντρικό αυτό σημείο ήταν και ο χώρος όπου γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948 και τότε πήρε το όνομα Ακταίον, που σημαίνει «ωραία ακτή προς τη θάλασσα». Έκτοτε αποτέλεσε πόλο έλξης για πολιτικούς αλλά και άλλες διασημότητες της εποχής, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού.

Ένας εντυπωσιακός σε μέγεθος φίκος που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της αυλής του μαγαζιού, έχει και αυτό ιστορική αξία καθώς φυτεύτηκε από τον πρώτο Έλληνα αιρετό Δήμαρχο Ρόδου, τον Γαβριήλ Χαρίτο, στις 31 Μαρτίου 1947, ημέρα παράδοσης της διοίκησης της Δωδεκανήσου από την Βρετανία στην Ελλάδα.

Κάποια στιγμή, ωστόσο, το μέρος άρχισε να εγκαταλείπεται και να χάνει την παλιά αίγλη του. Προτού το αναλάβει ο σημερινός ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Αποστολίδης ήταν κλειστό για περίπου 7 χρόνια… Έτσι το 2021 ανοίγει και πάλι στο κοινό ένα all day εστιατόριο, με στόχο να ξαναγίνει και πάλι το επίκεντρο των γεγονότων του νησιού.

Η αναβίωση της παλιάς Αίγλης

Θα λέγαμε ότι το μαγαζί κινείται σε 3 επίπεδα: είναι ο εξωτερικός χώρος, με σκιά και πράσινο, ιδανικός για πρωινό ή απογευματινό καφέ, ο εσωτερικός που κλιματίζεται -και είναι κυρίως για τον χειμώνα- και η ταράτσα με την όμορφη διακόσμηση και τη θέα, τέλεια για βραδινό γεύμα ή ποτό. Στον εξωτερικό χώρο δεσπόζει ακόμα ο φίκος μπένζαμιν, σήμα-κατατεθέν του χώρου.

Μας υποδέχτηκε ο general manager και συνέταιρος του Κωνσταντίνου Αποστολίδη, Μιχάλης Ίσκας, που είναι και η ψυχή του όλου project. Ό,τι ώρα και αν βρεθήκαμε στο Ακταίον ήταν εκεί, να ελέγχει, να παρατηρεί, να δίνει εντολές στο προσωπικό… Μέλημά του να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιοτική εμπειρία στον επισκέπτη, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει ένα all day εστιατόριο.

Πρωινό- Brunch

Πλούσιο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές επιλογές. Θα βρείτε κλασικά και αγαπημένα πιάτα σε χορταστικές ποσότητες, που μπορείτε άνετα να μοιραστείτε με τους φίλους σας. Ακόμα και για το απλό τοστ είναι πολύ χορταστικό και δεν σερβίρεται στο κλασικό ψωμί που έχουμε συνηθίσει. Αντί για απλό τοστ, θα σας πρότεινα το Croque Madame, με τις χορταστικές διπλές φέτες ψωμιού και τον κρόκο του αυγού να ρέει όπως το κόβεις, κάνοντας το πρωινό πιο λαχταριστό και πλούσιο. Το αβοκάντο τοστ κινείται στην ίδια λογική, με το ψωμί που χρησιμοποιείται στο τοστ και πάντα σε ποσότητες που μοιράζονται.

Στις γλυκές επιλογές, αξίζουν αρκετά τα pancakes σοκολάτας που αλλά σίγουρα αυτό που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η βάφλα με μηλόπιτα και ξηρούς καρπούς. Πλούσια, χορταστική, πρωτότυπη, μοιάζει περισσότερο με γλυκό, παρά με βάφλα. Όσο για τις θερμίδες, μια φορά αξίζει η παρασπονδία! Επειδή και εδώ οι μερίδα είναι γενναιόδωρη, μπορείτε να μοιραστείτε με την παρέα σας τη γλυκιά αμαρτία!

Βραδινό

Βράδια καλοκαιριού στην ταράτσα του Ακταίον: αξία ανεκτίμητη! Η θέα στο λιμάνι και η ατμόσφαιρα πολύ ιδιαίτερη! Ωραία τραπέζια, μες στο ημίφως, ιδανικό για ζευγαράκια αλλά και όχι μόνο! Εδώ οι επιλογές είναι πολλές, με έμφαση στην εποχικότητα και την εντοπιότητα.
Η κουζίνα χαρακτηρίζεται ως ιταλική-μεσογειακή. Στο τιμόνι για δεύτερη χρονιά ο σεφ Κωνσταντίνος Χαλιμούρδας, με καταγωγή από την Κοζάνη, που έχει, ωστόσο μεγαλώσει στο νησί.

Αξίζει να δοκιμάσετε τη φοκάτσιά του, που μπορεί να την επιλέξετε αντί για ψωμί. Τραγανή, αρωματική και πολύ νόστιμη, συνοδεύει τέλεια τα πιάτα και τις σαλάτες!

Από τα πρώτα πιάτα, δοκιμάσαμε την πράσινη σαλάτα, που ήταν πολύ δροσερή και ενδιαφέρουσα -με ντόπια κάππαρη, την μπουράτα με τα ντοματίνια αλλά και τη δροσερή και καλοκαιρινή η σαλάτα με τον σολωμό και το τα ροδάκινα. Το καρπάτσιο είναι μια πολύ ωραία επιλογή για ορεκτικό, αλλά και τα αραντσίνι.

Υπάρχουν πολλές επιλογές σε ζυμαρικά. Δοκιμάσαμε τα fetuccini ratatouille, με λαχανικά εποχής. Ωστόσο, ο σεφ μάς μίλησε με υπερηφάνεια για την καρμπονάρα του -με αυθεντική ιταλική συνταγή και πρώτη ύλη από Ιταλία- που δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε.

Στα κυρίως, το rib-eye και η μοσχαρίσια γάλακτος ήταν πολύ νόστιμα και ωραία ψημένα. Μας τόνισαν άλλωστε ότι δίνουν μεγάλη σημασία στην πρώτη ύλη, ενώ συνεργάζονται με 2 ντόπιους κρεοπώλες. Το ψάρι -τσιπούρα- φρέσκο και όχι ιχθυοτροφείου, με λιτό σερβίρισμα (πατάτες και χόρτα), ήταν πολύ νόστιμο και σωστά ψημένο.

Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα για τους vegetarian και τους vegan της παρέας. Προτείνουμε τη vegan πίτσα που ξετρέλανε όλους τους μη vegan της παρέας.

Στον κατάλογο υπάρχει μια καλή λίστα κρασιών του ελληνικού αμπελώνα ενώ θα βρείτε και επιλογές από τον διεθνή.

Ο χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, χειμώνα και καλοκαίρι ενώ διοργανώνονται και live εκδηλώσεις, με συγκεκριμένο προγραμματισμό, που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του.

info
Ακταίον, Πλατεία Ελευθερίας, Ρόδος, Τηλ. 6942058181, www.aktaionrodos.com