Οι παιδικές μνήμες του Αλέξανδρου Καρακατσάνη στη Σύρο, απ’ όπου κατάγεται, είναι συνδεδεμένες με τη φωτιά. «Θυμάμαι πάντα τον ξυλόφουρνο αναμμένο και τον πατέρα να μαγειρεύει σε αυτόν», λέει χαρακτηριστικά.

Έτσι, όταν αποφάσισε να ανοίξει το δικό του εστιατόριο στο Σαν Μιχάλη, το 2016, η φωτιά ήταν πρωταγωνίστρια. Βέβαια, τότε δεν την είχε μάθει τόσο καλά όσο τώρα που τον βρίσκουμε στο Monk’s beard, στον Νέο Κόσμο, να παίζει με αυτή άφοβα και με αγάπη. «Είναι έρωτας. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θέλει να τον προσέξεις, να τον αγαπήσεις», αναφέρει. Για να φτάσει όμως σε αυτό το σημείο τη μελέτησε, δοκιμάστηκε μαζί της και στο τέλος απ’ ό,τι φαίνεται έχουν έρθει πολύ κοντά.

Έτσι, στο νέο του εστιατόριο, εδώ στην Αθήνα, είναι η βασική πρωταγωνίστριά του. Μου λέει ότι δεν είναι δύσκολο να τη διαχειριστεί κανείς, αρκεί να την ξέρει καλά. «Σίγουρα ένας ηλεκτρικός φούρνος είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος, όμως δεν σου δίνει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν ξυλόφουρνο. Για παράδειγμα, τη ρεβιθάδα που δοκίμασες δεν θα μπορούσα να την κάνω έτσι αν δεν είχα ξυλόφουρνο, να την αφήσω μέσα για ώρες να μαγειρευτεί αργά, να πάρει τον χρόνο της και να χυλώσει».

Αυτός ο αργός ρυθμός ψησίματος είναι που κάνει τα κρέατα επίσης να κρατούν τους ζωμούς τους, τα λαχανικά να γίνονται τραγανά απέξω και από μέσα ζουμερά. «Έτσι απλά, με τη φωτιά. Και μη νομίζεις ότι το απλό είναι και πάντα εύκολο», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας ο Αλέξανδρος μού λέει ότι κάθε φορά που πήγαινε στο εξωτερικό διάλεγε να επισκεφτεί εστιατόρια που είχαν τη φωτιά για βάση τους. «Εκτός συνόρων την προτιμούν πολύ τη φωτιά. Χρόνια τώρα. Εμείς εδώ τώρα την κάνουμε μόδα, που όμως ελπίζω να μην περάσει», αναφέρει και συμπληρώνει: «Όταν πήγαινα στο Λονδίνο, δεν έφευγα αν δεν έτρωγα στο Pitt Cue Co. Ήταν ένα από τα αγαπημένα μου εστιατόρια, αλλά δυστυχώς έκλεισε. Φανταστικό comfort food και εξαιρετική διαχείριση της φωτιάς». Τον πληροφορώ ότι έχει ανοίξει ξανά και του δείχνω το Instagram του εστιατορίου. Το σημειώνει. «Την επόμενη φορά που βρεθώ εκεί, θα πάω», λέει και αμέσως σκάει ένα χαμόγελο.

info
Δίπλα 2, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9588266