Με θέση πάνω στο κύμα, προσφέρει απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και χαλαρή ατμόσφαιρα, συνοδεία γεύματος με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.

Η εμβληματική Σαντορίνη έχει αποκτήσει διεθνή φήμη τα τελευταία χρόνια για τα fine dining εστιατόρια που φιλοξενούνται στο νησί. Δίπλα τους όμως συνεχίζει να στέκεται μια σειρά από άκρως αξιόλογες ταβέρνες που εντυπωσιάζουν με την απλότητα και τη νοστιμιά των γεύσεων τους καθώς και τη φρεσκάδα των πρώτων τους υλών. Χτισμένες οι περισσότερες πάνω στο κύμα, αποτελούν άξιους πρεσβευτές της ανεμελιάς και της ανεκτίμητης χαλάρωσης που χαρίζουν τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι.

Στο Αμμούδι, το γραφικό λιμανάκι που βρίσκεται κάτω από τη γοητευτική Οία, έχει ρίξει άγκυρα εδώ και 10 χρόνια μια από αυτές τις ταβέρνες. Ιδρυτές της είναι τα μέλη της οικογένειας Καραμάνου που, θέλοντας να τιμήσουν το μικρό λιμάνι, έδωσαν στην ταβέρνα τους το όνομα Αμμούδι. Χτισμένη σε τρία επίπεδα πάνω σε βράχο, η ταβέρνα προσφέρει καταπληκτική θέα στη Θηρασιά και το απέραντο Αιγαίο.

 

«Στην ταβέρνα μας τον πρώτο λόγο έχουν τα ολόφρεσκα ψάρια και τα θαλασσινά, χωρίς όμως να αφήνουμε τους λάτρεις των κρεατικών παραπονεμένους», μου λέει χαμογελώντας ο Αποστόλης Καραμάνος. Πέρα από ψάρια και θαλασσινά σε ωμές, τηγανητές και ψητές παρασκευές, Στο μενού φιγουράρουν πιάτα για όλες τις διατροφικές προτιμήσεις, ανάμεσά τους πληθώρα από δροσερές σαλάτες, λαχταριστά ορεκτικά, ανάλαφρες αλοιφές, πληθωρικές μακαρονάδες και όμορφα χυλωμένα ριζότο. Άξια δοκιμής η φάβα Σαντορίνης με σταφίδες και κρεμμύδι εσαλότ, το χούμους με κουκουνάρι και ζεστά τραγανά πιτάκια, οι κολοκυθοανθοί με τριμμένη παρμεζάνα και σάλτσα από ντοματίνια, το μιλφέιγ μελιτζάνας με μους φέτας, η σαλάτα με κίτρινα και κόκκινα παντζάρια, γιαούρτι και καραμελωμένα καρύδι, καθώς και το παιχνιδιάρικο ριζότο καρπούζι που δένει με φρέσκο χυμό καρπούζι, φέτα και λάιμ.

 


«Συνεργαζόμαστε με καϊκια από το νησί καθώς και από τη Νάξο και την Ίο. Έτσι η ψαριέρα μας γεμίζει καθημερίνα με σκορπίνες, στείρες, ροφούς, μπαρμπούνια, αστακούς, κολοχτύπες, γαρίδες και πολλά άλλα καλούδια», μου λέει ο Αποστόλης ενώ βγάζει από τη βιτρίνα έναν δίκιλο αστακό που θα αποτελέσει τη βάση για μια πληθωρική γιουβετσάδα με πάστα τρούφας και πολύχρωμα λαχανικά. Οι μαέστροι του ψησίματος χειρίζονται με δεξιοτεχνία τα κάρβουνα, τα οποία χαρίζουν στα ψάρια εξαίσια αρώματα και λεπτή καπνιστή γεύση. Το τηγάνι στο Αμμούδι είναι ιδιαιτέρως ελαφρύ και μας καλεί να απολαύσουμε, ανάμεσα σε πολλές άλλες επιλογές, χρυσαφένια καλαμαράκια με αγιολί και πιπεριά jalapenos καθώς και τραγανή καραβιδόψιχα με μαγιονέζα σουσαμιού. Όσοι δε, αγαπάνε τα ωμά πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν το καρπάτσιο τόνου με μανιτάρια ενόκι, φινόκιο και τσίλι, που χαρίζουν στο πιάτο γήινες και καυτερές νότες, καθώς και το δροσερό σασίμι σολομού με πίκλα τζίντζερ, μαύρο σουσάμι και σάλτσα ponzu με φρούτα του δάσους.


Με προσεγμένο φαγητό, πανέμορφη θέα και φιλικό service, το Αμμούδι αποτελεί εξαιρετική επιλογή για γεύμα παρά θίν’ αλός στη βόρεια πλευρά του νησιού.

info
Αμμούδι, Σαντορίνη, τηλ. 22860 72298, Instagram: ammoudi_santorini

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα