Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το φαγητό-σήμα κατατεθέν της 25ης Μαρτίου, ωστόσο όσοι τον αγαπούν ιδιαίτερα τον αναζητούν περισσότερες από μία φορές τον χρόνο. Ανεξαρτήτως εθνικής εορτής πάντως πρόκειται για ένα πραγματικά πεντανόστιμο πιάτο που άλλοτε μας αρέσει να το απολαμβάνουμε σπιτικό σε οικογενειακό κλίμα και άλλοτε προτιμούμε να το συνδυάζουμε με μια ωραία βόλτα με φίλους.

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία προετοιμασίας και μαγειρέματός του (ξαλμύρισμα, σωστό τηγάνισμα, μυρωδιές στην κουζίνα, μαεστρία στο ανακάτεμα της σκορδαλιάς κ.ο.κ.) είναι κάπως μπελαλίδικη και χρειάζεται να ακολουθηθεί πιστά για να προκύψει το τέλειο αποτέλεσμα. Τα καλά νέα, για όσους δεν έχουν διάθεση και χρόνο για όλα αυτά, είναι ότι την ημέρα του Ευαγγελισμού τα αγαπημένα μας ψαρομάγαζα, εντός και εκτός Αθηνών, φτιάχνουν και σερβίρουν υπέροχο μπακαλιάρο σκορδαλιά όχι μόνο την ημέρα του Ευαγγελισμού αλλά και ολό τον υπόλοιπο χρόνο.

Αξώτης
Παϊδάκια όνειρο και επική βαρελίσια ρετσίνα τον έχουν κάνει γνωστό σε όλη την Αθήνα και όχι μόνο. Παρά ταύτα, αξίζει να φτάσει κανείς μέχρι τα Τουρκοβούνια προκειμένου να απολαύσει τον μπακαλιάρο σκορδαλιά του ο οποίος είναι άπαιχτος από όλες τις απόψεις. Στα συν, το θαυμάσιο ντεκόρ που παραμένει απαράλλαχτο εδώ και δεκαετίες: βαρέλια, μαχαίρια, ρεμπέτες και φωτογραφίες συγγενών.
Παπαρσένη 15, Αθήνα, τηλ. 210 6459 130

Ατλαντικός
Σε αυτό το κρυμμένο ψαροταβερνάκι της Ερμού ο υπέροχος μπακαλιάρος σερβίρεται ολοχρονίς. Έρχεται στη λαδόκολλα, χρυσός, τραγανός απ’ έξω και ζουμερός μέσα, όπως πρέπει. Η σκορδαλιά είναι λίγο πιο ήπια σε αψάδα από ότι ίσως θα την ήθελαν οι μερακλήδες του είδους αλλά είναι καλοφτιαγμένη οπότε αξίζει να τη δοκιμάσετε. Ωστόσο, η ιδανική συνοδεία του μπακαλιάρου στην προκειμένη περίπτωση είναι οι στρογγυλές τηγανητές πατάτες, σαν τσιπς, που φτιάχνουν εδώ και ομολογουμένως του πάνε πολύ.
Αυλητών 7, Ψυρρή, τηλ.: 2130 330 850

Ζάχος
Κάποιοι λένε ότι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι η σπεσιαλιτέ του, κάποιοι άλλοι ότι απλώς τον φτιάχνει εξίσου καλά με όλα τα υπόλοιπα, απλά αλλά εξαιρετικής νοστιμιάς, μεζεδάκια του. Ό,τι από τα δύο και να αληθεύει, ένα είναι το σίγουρο: στο καπηλειό του Ζάχου θα απολαύσετε υποδειγματικό μπακαλιάρο σκορδαλιά σε πραγματικά τίμια τιμή. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα πιάτα, από σαρδέλες και ταραμοσαλάτα μέχρι μπιφτέκια και τζατζίκι, που έρχονται σε γενναίες μερίδες. Στα plus, το φιλόξενο σκηνικό παραδοσιακής ταβέρνας με τη ρετρό διακόσμηση και τη ζωντάνια των πιστών θαμώνων.
Κομοτηνής 37, Καμίνια, τηλ. 210 4813 325

Γάκιας
Ατμoσφαιρικό ταβερνάκι με αυθεντικούς μεζέδες, σε κλασσικές και σύγχρονες εκδοχές. Η φρεσκάδα των υλικών και η ποιότητα είναι βασικές προϋποθέσεις για κάθε πιάτο, και φυσικά για τον μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά που φτιάχνουν κάθε χρόνο την ανάλογη ημέρα. Σκορδαλιά, σκέτο βελούδο, δυνατή αλλά ισορροπημένη και ψάρι ελαφροτηγανισμένο, αφράτο και νόστιμο, γίνονται ανάρπαστα. Φάβα, κολοκυθοκεφτέδες, κροκέτες τυριού, χταπόδι ξιδάτο και καλαμάρι ψητό είναι μόνο μερικές από τις υπόλοιπες επιλογές του καταλόγου που διεκδικούν μια θέση σε κάθε τραπέζι.
Ευαγγελιστρίας 16 & Κρήνης, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 6203 934

Ο Κάβος
Στο ιστορικό αυτό ψαρομάγαζο, μια ανάσα από την Αθήνα, κατέχουν πάρα πολύ καλά την τέχνη τους αφού εδώ και έξι δεκαετίες ψήνουν και τηγανίζουν, αποκλειστικά και μόνο ψάρια. Με αυτό το δεδομένο δεν θα μπορούσαν να μην κάνουν έναν από τους καλύτερους μπακαλιάρους που μπορείτε να απολαύσετε. Θα τον βρείτε στην πιο κλασική εκδοχή του, πλάι σε εξίσου κλασική σκορδαλιά. Μια χωριάτικη σαλάτα και μια παγωμένη μπίρα αρκούν για συμπληρώσουν το σύνολο. Κατά τα λοιπά, οι επιλογές σε ψάρια και θαλασσινά είναι πολλές και διάφορες, ανάλογα με την εποχή, και πάντα ολόφρεσκες.
Ίσθμια, τηλ.: 27410 37 906

Όραμα
Στην είσοδο της παραλίας στο Λευκαντί, ακριβώς πάνω στο κύμα, βρίσκεται ένα ταβερνάκι που εκτός από ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον προσφέρει και εξαιρετικούς μεζέδες. Ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά του είναι μούρλια γι αυτό και βρίσκομται στον κατάλογο όλες τις εποχές. Κλασικά και τα δύο, το ψάρι έχει ωραία τραγανή κρούστα γύρω γύρω και την απαραίτητη υγρασία εσωτερικά ενώ η σκορδαλιά είναι αφράτη και νόστιμη. Απολαύστε τα μαζί με βραστά χόρτα και παντζάρια, λευκό σαγανάκι γαρίδες και μύδια που τα κάνουν εξίσου περίφημα.
Ιτιάς 2, Βασιλικό, Λευκαντί, τηλ.: 2221 055 504  

Σκοτάδης
Αν βρεθείτε στην Αίγινα για τριήμερη εξόρμηση, σαββατοκύριακο ή ακόμα και αυθημερόν το φαγητό στον Σκοτάδη είναι μονόδρομος, ειδικά ανήμερα της 25ης Μαρτίου που ο παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του. Απολαύστε τον με κλασική παρέα όπως αραχνοΰφαντα τηγανητά κολοκυθάκια, φρέσκιες πατάτες, μύδια και χόρτα ή συνδυάστε τον με πιο γκράντε πιάτα όπως μια φίνα αχινοσαλάτα ή μια περιποιημένη γαριδομακαρονάδα.
Λεωφ. Δημοκρατίας 46, παραλία Αίγινας, τηλ.: 22970 24 014