«Πάμε στα Μπαλαντάγια» έλεγαν οι κάτοικοι της Μυκόνου πριν κάμποσα χρόνια, αναφερόμενοι στις νότιες περιοχές του νησιού. Σήμερα σε μια από αυτές, την περίφημη παραλία Paradise – Καλαμοπόδι, όπως ακόμη την αποκαλούν οι παλιοί κάτοικοι της Μυκόνου – βρίσκεται το Baladaya, ένα νέο, καλαίσθητο εστιατόριο με σύγχρονη ελληνική κουζίνα που υπογράφει ο βραβευμένος και ιδιαίτερα γνωστός στην εστιατορική σκηνή του νησιού σεφ και restaurateur Γιώργος Στυλιανουδάκης (Comus, Sibá, Kalopsía).

Τμήμα του κομψού ξενοδοχείου Tropicana, το Baladaya είναι χτισμένο από πέτρα και φυσικό ξύλο και δένει όμορφα με το γύρω περιβάλλον. Η θέση του πάνω στην αμμουδιά, τα καλαίσθητα φυτά που το κοσμούν και τα ξύλινα τραπέζια όπου γύρω τους στήνονται αναπαυτικές καρέκλες από ξύλο και ύφασμα καθώς και οι ανοιχτοί του χώροι, σκεπασμένοι με καλαμωτή που σκορπίζει δροσιά, δημιουργούν μια όμορφη, χαλαρή ατμόσφαιρα, συνυφασμένη με τις καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά. Η δε θέα του στα νερά του Αιγαίου και το επιβλητικό τοπίο της Μυκόνου προκαλεί δέος και συνάμα επιφέρει γαλήνη και ηρεμία.

Η ευχάριστη διάθεση κορυφώνεται με τις γεύσεις που έχει προσεκτικά σχεδιάσει ο ταλαντούχος σεφ. Η κουζίνα του Στυλιανουδάκη είναι απέριττη και διακριτικά δημιουργική. Χαρακτηρίζεται από αρμονικό συνδυασμό γεύσεων, με αγαπημένες του την οξύτητα και την αλατότητα, χρήση άριστων, κυρίως εγχώριων, εποχιακών πρώτων υλών και έμφαση στις μαγειρικές λεπτομέρειες. Η εμφάνιση ξένων προϊόντων στα πιάτα του περιορίζεται στα υλικά τα οποία δεν διαθέτει η Ελλάδα. «Το Baladaya είναι μια μοντέρνα εκδοχή της ελληνικής ταβέρνας. Το μενού μας τιμά τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα και στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους Έλληνες καλεσμένους μας οικίες γεύσεις, δοσμένες μέσα από μια νέα οπτική, και να δημιουργήσουμε στους ξένους επισκέπτες μας ευχάριστες γευστικές αναμνήσεις που θα συνδυάζουν με τη χώρα μας», μου λέει ο Γιώργος.

Με επιλογές σε πιάτα με ψάρια, θαλασσινά, κρέας και λαχανικά, η κουζίνα του Baladaya ικανοποιεί όλες τις γευστικές προτιμήσεις. Η έναρξη του δικού μου γεύματος έγινε με φρέσκο χειροποίητο ψωμί και ιδιαιτέρως δημιουργικές αλοιφές, όπως το δροσερό τζατζίκι εμπλουτισμένο με αβοκάντο και το πληθωρικό χούμους με κόλιανδρο. Οι κόκκινες γαρίδες Κοιλάδος με αρωματικά, μαλακό τυρί και gazpacho χωριάτικης ξεχώριζαν για τα φρέσκα αρώματά τους ενώ το καρπάτσιο ημίπαστου μπακαλιάρου με σαλικόρνια, ντοματίνια, νεκταρίνια και κρεμμύδι χάριζε μια όμορφες εντάσεις και ελαφρά όξινη γεύση.

Σε αγαπημένο μου πιάτο αναδείχθηκε το εξαιρετικά χυλωμένο τραχανότο με αρτιστικά ψημένες καραβίδες, gremolata κρεμμυδιού που άφηνε μια γλυκιά επίγευση και bouillon από όστρακα, η οποία ενίσχυε περαιτέρω το γευστικό βάθος. Πολλά ακόμα νόστιμα και άρτια εκτελεσμένα πιάτα πέρασαν από το τραπέζι μου, ανάμεσά τους βρίσκονταν και η σαλάτα με κινόα, φακές και ψητό καλαμάρι, το μπριάμ, η σφυρίδα α λα πολίτα και το κοντοσούβλι από wagyu Α3. Καθόλα εντυπωσιακή ήταν και η εκδοχή του μπεκρή μεζέ που παρουσίασε ο σεφ με λαχταριστό μοσχαράκι μπρεζέ που έλιωνε κυριολεκτικά στο στόμα, πράσινες και τσίλι πιπεριές, ντομάτα, γραβιέρα και μεστή σάλτσα από το κρέας.

Στα επιδόρπια, από την pastry chef  Νικολέττα Τσαλίκη, ξεχωρίζουν ο αποδομημένος μπακλαβάς φιστίκι με καραμελωμένο φύλλο και κρέμα αρωματισμένη με μπαχαρικά καθώς και τα χειροποίητα παγωτά με δροσερές γεύσεις όπως σοκολάτα, φράουλα, τριαντάφυλλο και passion fruit.

Το Baladaya, με τις νόστιμες γεύσεις του, το κομψά χαλαρό σκηνικό, την εκπληκτική θέα και τη σπιτική του φιλοξενία, αποτελεί άξιο εκπρόσωπο της παραλίας του «παραδείσου» που χρόνια τώρα ελκύει πληθώρα τουριστών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

info
Παραλία Paradise, Μύκονος, τηλ: 694 0801 135.

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα