Πολύ κοντά στην Πλατεία του Γέρακα θα βρείτε ένα καλαίσθητο μπιστρό, με ωραία ατμόσφαιρα και νόστιμο φαγητό. Πρόκειται για το Casserole bistro, που ανήκει στους Χρήστο Τρικούκη και Δημήτρη Παπαζυμούρη (aka Cucina Caruso).

Tο εστιατόριο είναι αρκετά καινούριο καθώς  άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2022 με ιδιοκτήτη αρχικά μόνο τον Xρήστο Τρικούκη. Στην ομάδα προστέθηκε πριν από λίγους μήνες ο Δημήτρης Παπαζυμούρης ως συνιδιοκτήτης αλλά και υπεύθυνος του μενού.

Ο χώρος μικρός, αλλά ατμοσφαιρικός και φιλόξενος. Ανάλογα βέβαια με τις κρατήσεις, ανοίγουν και τον εξωτερικό χώρο, που είναι ντυμένος με τζαμαρία. Στον τοίχο που αντικρίζεις μόλις μπαίνεις στο εστιατόριο, αντικρίζεις μια πολύ όμορφη κατασκευή που έχουν φτιάξει για κάβα και κοσμεί ολόκληρο τον τοίχο του εστιατορίου ενώ σε έναν άλλο τοίχο του εστιατορίου, ανάμεσα σε άλλους πίνακες και διακοσμητικά θα ξεχωρίσετε το οικόσημο της οικογένειας του Δημήτρη Παπαζυμούρη από τις κεφαλονίτικες ρίζες του.

Το μενού αλλάζει κάθε εβδομάδα, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά και την εποχικότητα, αν και υπάρχει ένας κοινός κορμός συνταγών που παραμένει ίδιος. Ο χαρακτήρας των πιάτων αντικατοπτρίζει τη μαγειρική προσωπικότητα του Δημήτρη Παπαζυμούρη που συνδυάζει αρκετά αρμονικά τόσο ελληνικές κλασικές συνταγές -όπως τα κεφτεδάκια ή το γιουβέτσι- όσο ιταλικές και γαλλικές, που πηγάζουν από τα ταξίδια του, τις επιρροές του και την καταγωγή του. Το μενού είναι λιτό, αλλά έχει προτάσεις για όλα τα γούστα. Οι ποσότητες κανονικές, οπότε θα μπορούσατε είτε να πάρετε πιάτα και να τα μοιραστείτε με την παρέα σας είτε να παραγγείλετε ο καθένας το πιάτο του. Οι σαλάτες είναι πληθωρικές ενώ το ψωμί είναι χειροποίητο και συνοδεύεται από ελιές και ελαιόλαδο από τη Μάνη.

Στα must είναι το καρπάτσιο, το οποίο σερβίρεται σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή του, που μπορείτε να ζητήσετε στον σεφ να σας τη διηγηθεί. Η παρουσίασή του λιτή και λιγότερο λεπτή από τα συνηθισμένα, ενώ η σος μαγιονέζας έρχεται κι εκείνη να προστεθεί σε μια αρκετά πυκνή στρώση. Αν αγαπάτε το καρπάτσιο, το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο.

Από σαλάτες δοκίμασα την πράσινη σαλάτα με μπλε τυρί, αχλάδι, ρόδι και καρύδια. Ήταν και πληθωρική σε ποσότητα και μεστή σε γεύση. Άλλωστε ο συγκεκριμένος συνδυασμός υλικών είναι win-win κατάσταση.

Ένα πιάτο που δεν πρέπει να παραλείψετε να πάρετε από τα ορεκτικά είναι τα κεφτεδάκια με πατάτες. Πολύ κλασικά, μαμαδίστικα, όπως πρέπει. Σερβίρονται με δυο σάλτσες. Η μια -η κόκκινη- έχει μέσα μεγάλη ποσότητα κύμινου ώστε να παραπέμπει στα σουτζουκάκια. Οι πατάτες είναι φρέσκες και ταιριάζουν αρκετά και με αυτή τη σος.
Η σος που θα σας προτείνει ο σεφ -που ταιριάζει πολύ και με τις πατάτες- είναι η σος «Επίκουρος». Πρόκειται για την αυθεντική συνταγή της σος που είχε ένα από τα πιο παλιά φαστ φουντ της Αθήνας, ο Επίκουρος, που θα το θυμούνται οι πιο παλιοί.

Στα κυρίως, ξεχώρισα μια πολύ απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή. Τα πικάντικα ζυμαρικά με τη ‘njuga. Αν δεν είστε λάτρεις των καυτερών, μην την επιλέξετε. Αν πάλι σας αρέσουν, τότε αυτό το πιάτο θα το λατρέψετε, καθώς καίει αρκετά και σε κερδίζει με την απλότητά του. Τα ζυμαρικά -strozzapreti (σαν τα δικά μας σιουφιχτά)- είναι χειροποίητα και τα προμηθεύονται από ένα εργαστήριο στο Μενίδι, όπως και όλα τους τα ζυμαρικά.

Εξίσου πολύ νόστιμο ήταν και το γιουβέτσι με μοσχαρίσια μάγουλα, που έλιωναν στο στόμα. Πολύ κλασικά μαγειρεμένο, με τα μπαχαρικά του και τα μυρωδικά του, σε κέρδισε σε κάθε πιρουνιά.

Το τελευταίο πιάτο που δοκίμασα ήταν το εσκαλόπ cafe de paris, που είναι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Πρόκειται για μια μοσχαρίσια μπριζόλα medium-rare με μια πραγματικά πληθωρική σάλτσα βουτύρου με 24 υλικά (ανάμεσά τους δενδρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο). Ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά ιδιαίτερα… πληθωρική για τα γούστα μου.

Στα γλυκά, το must είναι ο χαλβάς. Δεν είναι η κλασική συνταγή αλλά μια ειδική πατέντα του μαγαζιού (την ονομάζουν εξτραορντινέρ), που από ό,τι μας είπε ο Δημήτρης Παπαζυμούρης, υπήρχε προτού αναλάβει τα ηνία της κουζίνας, του άρεσε και την κράτησε. Σερβίρεται ζεστό, τρώγεται με το κουτάλι και σε γεύση σε παραπέμπει περισσότερο στα μπισκότα κανέλας που τρώγαμε μικροί.

Πολύ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και το γλυκό με λεμόνι που προτείνεται στους διαβητικούς! Ελαφρύ, δροσερό και νόστιμο, που δεν καταλαβαίνεις ότι δεν έχει ζάχαρη.

Ο κατάλογος των κρασιών περιέχει αρκετές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα αποκλειστικά. Παράλληλα, στο Casserole Bistro εφαρμόζουν την ενέργεια που είναι περισσότερο μόδα στο εξωτερικό Bring your own bottle. Τι σημαίνει αυτό; Όποιοι πελάτες θέλουν μπορούν να έρθουν με το δικό τους μπουκάλι κρασί, να το ανοίξουν εκεί και να το καταναλώσουν με το φαγητό τους.

Στον κατάλογο υπάρχει σήμανση και για vegan, gluten free, αλλά και για πιάτα που είναι κατάλληλα για διαβητικούς. Ο σεφ είναι διαβητικός, οπότε γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση από τη δική του εμπειρία και γι’ αυτό θέλησε να φροντίσει να υπάρχει ειδική μεριμνα και στον κατάλογο.

Κατά διαστήματα στο εστιατόριο διοργανώνται live βραδιές, όπως αυτή που έχουν προγραμματίσει για την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

info
Kαρδίτσας 12, Γέρακας, 210661 8838
Τιμή: €35-50/άτομο, χωρίς κρασί