Η Χαλκιδική μπορεί να βρίσκεται πολύ μακριά από την πολύβουη πρωτεύουσα, αλλά αξίζει να την επισκεφθούμε για να γνωρίσουμε από κοντά τις πανέμορφες παραλίες και τα καταπράσινα τοπία της. Εμείς σας προτείνουμε 9 ταβέρνες για να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και ντόπια κρέατα σε κατάφυτα μέρη δίπλα στο κύμα.

Σουσουράδα
Είδος: νεοταβέρνα
Ίστορικό: Ο πρωτοπόρος για την εποχή Νίκος Κατσάνης και η γυναίκα του Ιωάννα, ξεκίνησαν το μαγαζί το 1989 βάζοντας στο προσκήνιο τις παραδοσιακές συνταγές και τα τοπικά προϊόντα. Από το 2005 και μετά υιοθέτησαν μια πιο μοντέρνα προσέγγιση βάζοντας τη δική τους γαστρονομική άποψη και σήμερα ο γιος τους, Θανάσης, συνεχίζει τη παράδοση.

Σερβίρει: Θα βρείτε κάποια πληθωρικά, νόστιμα πιάτα, όπως το χοιρινό με σάλτσα από ρόδι, λαχανικά εποχής και «πιλάφι» από πλιγούρι, φαγόπυρο, ρόδι και σταφίδες και το παραδοσιακό αρνάκι Αφύτου στη γάστρα με ρύζι, και ορισμένα πιο απλά, όπως η μελιτζάνα γεμιστή με κρέμα γιαουρτιού, η μαραθόπιτα ή η «κολομπαρόπιτα» (μπατσίνα), μια πίτα από πράσινα κολοκυθάκια. Α .ΤΖ .

Τιμή: €€ -€€€
Κασσάνδρα, Άφυτος, Χαλκιδική, τηλ. 23740 91594

Βούκα
Είδος: γαστροταβέρνα
Ιστορία: Τη δεκαετία του ʼ’60, όταν δεν υπήρχε τίποτα στην Άφυτο, ο χώρος λειτουργούσε ως καφενείο-παντοπωλείο από τον Λάκη Παυλή, παππού του σημερινού ιδιοκτήτη. Το 1976 ο γιος του το μετέτρεψε σε ταβέρνα και σήμερα ο εγγονός Άρης Τσελεπής συνεχίζει την παράδοση.

Σερβίρει: Ο νεαρός σεφ Θάνος Κορμπής δημιουργεί πιάτα κοντά στην ελληνική γεύση, αλλά με μια γαστρονομική «αυθάδεια». Μιξάρει τα γιαπωνέζικα υλικά σε δικές μας συνταγές, όπως ο λευκός ταραμάς με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, φύκι nori και ροζ πιπέρι και η πράσινη ζεστή φάβα με κρίταμο Χαλκιδικής, τραγανό κρεμμυδάκι και αποξηραμένη παλαμίδα (bonito). Ενδιαφέρον πιάτο ο μαρινάτος γαύρος με μαυρομάτικα φασόλια και τζελ ξιδάτο από πιπεριά Φλωρίνης. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€
Κασσάνδρα, Άφυτος, Χαλκιδική, τηλ. 23740 91363

Μαριγούλα
Είδος: γαστροταβέρνα
Ιστορία: Ο ιδιοκτήτης Σοφοκλής Γιαγτζόγλου, εγγονός του φημισμένου ζαχαροπλάστη Καπλάνη, μεγάλωσε στο καφενείο-ζαχαροπλαστείο όπου σερβίριζαν και κάποια μαγειρευτά πιάτα της μητέρας του, της κυρίας Μαριγούλας. Ανέλαβε το μαγαζί στις αρχές της δεκαετίας του ʼ’90 και το ανέδειξε σε γαστρονομικό προορισμό.

Σερβίρει: Οι σεφ Μπιλάλ Ντόκα και Νίκος Αβράμης συνδυάζουν εξαιρετικές ντόπιες πρώτες ντόπιες και σύγχρονες τεχνικές και δημιουργούν γευστικά πιάτα: φίνο καρπάτσο από μυλοκόπι, γευστικότατη ξεψαχνισμένη μοσχαρίσια ουρά πανέ με τραχανά κ.ά. Κρεατικά και ιδιαίτερες κοπές από την ξακουστή φάρμα του Ζαγορίτη και αμνοερίφια από τη Γαλάτιστα και φρέσκα ψαρικά ανάλογα με τον καιρό στη σχάρα ή στο τηγάνι. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€ -€€€€€
Κωνσταντινουπόλεως 7, Χαλκιδική, Πολύγυρος, τηλ. 23710 23171

Τριζόνι
Είδος: γαστροταβέρνα
Ιστορία: Ο πατέρας, Γιώργος Σούσουρας, μεγάλος ψαροντουφεκάς, αποφάσισε κάποια στιγμή το 1983 να μετατρέψει το πατρικό του σπίτι σε ταβέρνα. Σήμερα, ο γιος του Αστέριος έχει μετατρέψει το Τριζόνι σε μια εξαιρετική γαστροταβέρνα, πάντα με επίκεντρο το ψάρι.

Σερβίρει: Ολόφρεσκα ψάρια ψημένα άψογα και ιδιαίτερες δημιουργίες στη γραμμή της νέας ελληνικής κουζίνας (σεφ ο Ιωάννης Γεωργιάδης), όπως οι ντολμάδες από μαρούλι γεμιστοί με μυδοπίλαφο, το Ψάρι στον ταβά (χαλκιδιώτικη συνταγή από το Άγιον Όρος). Σε ξεχωριστό κατάλογο με τον τίτλο «Sea Treasure» βρίσκονται τα ωμά – ανάμεσά τους το ωραιότατο Σεβίτσε ξιφία πάνω σε παξιμάδι χαρουπιού με τσίλι, σέλερι και κόλιανδρο. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€ -€€€€€
Κασσάνδρα, Κρυοπηγή, Χαλκιδική, τηλ. 23740 51945

Καπετάν Μανώλης
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορικό: Η ταβέρνα σαλπάρισε το 1991 με τον καπετάν Μανώλη Διδώνη στο τιμόνι, παππού του σημερινού ιδιοκτήτη Αντώνη Ανδριώτη. Μαζί με τη γιαγιά Μελαχρινή στην κουζίνα, έκανε όνομα για τα φρέσκα ψαρικά και τα θαλασσινά του. Ψαράς ο ίδιος, με δικό του καΐκι, παρέδωσε την ταβέρνα στην κόρη του και καλή μαγείρισσα Σμαρώ Ανδριώτη και στον εγγονό του.

Σερβίρει: Φρέσκα ψάρια ανάλογα με τον καιρό, ολόφρεσκα θαλασσινά και τα διάσημα μύδια Ολυμπιάδας, φτιαγμένα με επτά διαφορετικούς τρόπους από τη μητέρα του Αντώνη. Επίσης χορταστική κρέπα θαλασσινών, καλοφτιαγμένο κριθαρότο θαλασσινών, ψάρι ψητό που υπάρχει πιθανότητα να έχει μόλις βγει το πρωί από τη θάλασσα. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€ -€€€€€, ανάλογα με το ψάρι
Παραλία Ολυμπιάδα, Χαλκιδική, τηλ. 23760 51218, 6948 724821

Θέα Θάλασσα
Είδος: γαστροταβέρνα
Ιστορία: Ξεκίνησε το 2003 από τον Ανδρέα Τσαλδάρη και στη συνέχεια μπήκε στον χώρο και η σύζυγός του Κατερίνα Τσιμπούκα. Και οι δύο έχουν τουριστικές σπουδές, έχουν εργαστεί στον ξενοδοχειακό χώρο, ενώ ο Ανδρέας έχει κάνει εξειδικευμένες σπουδές στο κρασί.

Σερβίρει: Εκτός από φρέσκα ψάρια ημέρας από βαρκάκια του Τορωναίου κόλπου στη σχάρα ή στο τηγάνι και θαλασσινά με ζυμαρικά, θα δοκιμάσετε και ξεχωριστά πιάτα, όπως το καρπάτσιο από ψάρι ημέρας με κρύο κάπνισμα, ένα σωστά χυλωμένο κριθαρότο γαρίδας με οσομπούκο μοσχαριού και μαύρο σκόρδο, οσπριάδα με καπνιστό σκουμπρί, κρίταμα Χαλκιδικής με χταπόδι. Μίνι μενού με αλίπαστα δικής τους παρασκευής (ανάμεσά τους δική τους λακέρδα από «τουρούκι», είδος τόνου) και άλλο ένα μίνι μενού με ντόπια Τυριά όπως το «δερματίσιο» Χαλκιδικής (σαν τουλουμοτύρι). Α .ΤΖ .

Τιμή: €€ -€€€€
Άφυτος, Κασσάνδρα, Χαλκιδική, τηλ. 23740 91044

Μετόχι
Είδος: κρεατοταβέρνα
Ιστορικό: Το 2004 τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Δημήτρης Σχοινάς έστησαν στη μέση του πουθενά, μέσα στον οικογενειακό ελαιώνα, μια μικρή ταβέρνα-ψησταριά. Το 2010 ανακαίνισαν τον χώρο, δίνοντάς του μοντέρνο αέρα, πρόσθεσαν μια μεγάλη γκάμα premium κρεατικών και δημιούργησαν ένα σημείο κρεατοφαγίας.

Σερβίρει: Σούβλες και κοκορέτσι, χοιρινό Ibérico pluma, κολοκυθοκεφτέδες και ταλιάτα μόσχου HΠA από outskirt. Επίσης κρέας προβατίνας από τον Παναγιώτη Μουλκιώτη, ντόπια χοιρινά και αμνοερίφια από τη βόρεια Χαλκιδική, μοσχάρι από Ουρουγουάη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, αλλά και ελληνικό από τη φάρμα Κουτσιώφτη (Φάρμα Ω3) στη Βέροια. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€ -€€€€
2ο χλμ. Κασσάνδρειας -Σάνης, Χαλκιδική, Κασσάνδρεια, τηλ. 6977 268210, 6977 022868

Κληματαριά
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Στο παραδοσιακό χωριό Μεταγγίτσι της Χαλκιδικής, ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας, η ιστορία της ταβέρνας ξεκινάει από το 1963 κλείνοντας 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας της οικογένειας στον χώρο. Οι ντόπιοι την ξέρουν με το όνομα του ιδιοκτήτη, του Αποστόλη, υπεύθυνου για τις σούβλες και τα ψησίματα.

Σερβίρει: Η ταβέρνα έχει γίνει γνωστή για τα νόστιμα, μαστόρικα ψημένα ντόπια κρέατα, το κοντοσούβλι και το κεμπάπ της, αλλά και τα σουβλιστά αρνιά και το κοκορέτσι. Δεν λείπουν τα μαγειρευτά, οι μεζέδες και οι πλούσιες σαλάτες. Έχει μια μικρή λίστα κρασιών, μπίρες και τσίπουρο. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Μεταγγίτσι, Χαλκιδική, τηλ. 23750 92365

Τα κείμενα υπογράφουν:  Νανά Δαρειώτη, Άρτεμις Τζίτζη

Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€