To Ergon Bakehouse Athens είναι το νέο concept, που άνοιξε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας από τα αδέρφια Γιώργο και Θωμά Δούζη, ιδρυτές της εταιρείας Ergon (είναι οι ιδιοκτήτες του Ergon House στη Μητροπόλεως) ενώ πρόσφατα έδωσαν στο κοινό της πρωτεύουσας ένα ακόμη εγχείρημα. To όλο εγχείρημα στεγάζεται σε ένα πολυώροφο νεοκλασικό κτίριο, το οποίο ανακαινίσθηκε πλήρως, διατηρώντας την παλιά του κομψότητα, παραπέμποντάς μας σε μια Αθήνα μιας άλλης εποχής. Τι βρίσκουμε στον χώρο του; Έναν φούρνο νέας γενιάς, το 72H Artisanal Bakery & Eatery Athens, καθώς και ένα ξενοδοχείο 29 δωματίων. Σύντομα στον τελευταίο όροφο σχεδιάζεται να ανοίξει εστιατόριο.

Στο ισόγειο του Ergon Bakehouse, θα βρούμε τον φούρνο νέας γενιάς, που λειτουργεί ως take away. Μπαίνοντας στην Πατρώου, στη γωνία θα δείτε το 72H Artisanal Bakery, όπου οι ζύμες παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις περισσότερες παρασκευές του. Για να μπορέσετε να απολαύσετε τα καλούδια του καθιστοί, υπάρχει λίγο πιο πέρα ένας χώρος που λειτουργεί ως καφέ. Παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δυο η ρεσεψιόν του Ergon Bakehouse που οδηγεί στα δωμάτια, τα οποία βρίσκονται στους πάνω ορόφους.

Οι ζύμες και τα αρτο-καλούδια έχουν ξεκάθαρα ρόλο-κλειδί στο Ergon Bakehouse – από τα εδέσματα που φιγουράρουν στις βιτρίνες και τα μενού του ως τα διακοσμητικά και τα έργα που στολίζουν τους τοίχους του, όπως το «bread tapestry» που στέκεται δίπλα στην υποδοχή του ξενοδοχείου και με κομμάτια περσικής πίτας, φτιαγμένα από λευκό αλεύρι αλλά και ολικής, γράφει σε binary κωδικό «αλεύρι, νερό, αλάτι». Την πρωτότυπη αυτή δημιουργία υπογράφει ο επιδραστικός head creative baker του project, Νίκος Χανδόλιας, ο οποίος «ευθύνεται» επίσης για τα αριστουργηματικά πολύχρωμα ψωμιά, που μέχρι πρότινος θαυμάζαμε μόνο σε φωτογραφίες στα social media, και τα δελεαστικά αρτοσκευάσματα – όλα φτιαγμένα με προζύμι. Στη δημιουργία των γεύσεων, αναμφίβολα πρωταγωνιστικός είναι και ο ρόλος που παίζουν ο executive chef της Ergon, Παναγιώτης Ξάνθης, και ο pastry chef Μάρτιν Κιτάν.

Το 72H Artisanal Bakery & Eatery Athens ξεκινά τη μέρα του προσφέροντας λιχουδιές που μπορεί κανείς να γευθεί στο χέρι, όπως τα απίθανα cinnamon rolls με frosting από τυρί Τρικάλων, τα buns με κάρδαμο και η σοκολατένια babka, ενώ στο μενού του πρωινού, που σερβίρεται έως τις 5 μ.μ. στην αίθουσά του, παρουσιάζονται πιάτα όπως το ψωμί σίκαλης με καπνιστό σολομό, το κουλούρι με χούμους, στο οποίο μπορεί να προστεθεί βραστό αυγό και χαλούμι, και το πολύ ιδιαίτερο «new age παπάρα» με καραμελωμένο φυλλοποιημένο τσουρέκι (μίξη τεχνικής τσουρεκιού και κρουασάν) μέσα σε κρέμα anglaise αρωματισμένη με καφέ – ένα πιάτο εμπνευσμένο από το αγαπημένο πρωϊνό του Νίκου Χανδόλια – φούρναρης και εκείνος στο επάγγελμα.

 

Στον κατάλογο θα βρείτε και πλούσια σάντουιτς – όπως αυτό με προζυμένιο ψωμί, ζαμπόν φουαντρέ, όμορφα λιωμένη γραβιέρα, φρέσκια τρούφα, τηγανητό αυγό και λάδι από σχοινόπρασο – ενώ από το μεσημέρι και μετά σερβίρονται πιάτα ημέρας, σαλάτες, πιάτα με pasta και διάφορες επιλογές σε pizza με ζύμη biga, ανάμεσά τους και αυτή με fior di latte, βασιλικό και ελαιόλαδο καθώς και η pizza με κατσικίσιο κορμό, prosciutto cotto, παρμεζάνα, πατατάκια τρούφας και φρέσκια τρούφα.

Με όμορφη σάλα, που συνδυάζει αριστοτεχνικά industrial και rustic στοιχεία, και άκρως νόστιμες γεύσεις, η επίσκεψη στο κομψό bakery είναι αναμφίβολα «must».

info
Πατρώου 9, Αθήνα, τηλ. 216 0006 770

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα