Ο νομός Ευρυτανίας με πρωτεύουσα το Καρπενήσι μπορεί να ενδείκνυται κυρίως για χειμερινές διακοπές αλλά είναι μια ωραία ιδέα και για φθινοπωρινές αποδράσεις. Όμορφα τοπία, ποτάμια, βουνά συνθέτουν το τοπίο εδώ. Εμείς σας έχουμε συγκεντρώσει 5 ταβέρνες που αξίζουν.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Αντιγόνη / Πανάρας Χρήστος
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από 42 χρόνια η γνωστή, πολύ καλή μαγείρισσα Αντιγόνη. Αγαπήθηκε για τις πολύ καλές πρώτες ύλες και το καλομαγειρεμένο παραδοσιακό φαγητό της. Το μαγαζί το δουλεύει ο γιος της Χρήστος μαζί με τη σύζυγό του Βίκυ και την κυρία Αντιγόνη. Όμορφη σάλα με πέτρινους τοίχους, ρομαντικές διακοσμητικές λεπτομέρειες: στεφανάκια από λουλούδια, καθρέφτες, καδράκια.

Σερβίρει: Κρεατικά της ώρας και σούβλες, παραδοσιακές κατσαρόλες, όπως κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες, γιουβέτσι μοσχάρι στο πήλινο, αγριογούρουνο στιφάδο, κατσικάκι λεμονάτο, ρεβιθάδα, πίτες (χορτόπιτα, μανιταρόπιτα), αλλά και τηγανόψωμο, τη σπεσιαλιτέ της Βίκυς. Για το τέλος, χειροποίητος μπακλαβάς και γαλακτομπούρεκο με ντόπιο γάλα και δικά τους αυγά από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής.

Τιμή: €€
Κρίκελλο, Ευρυτανία, τηλ. 22370 71250

Το Χωριάτικο / Νασιόπουλος
Είδος: κρεατοταβέρνα
Ιστορία: Το μαγαζί ξεκίνησε το 1994 από τον Νίκο Νασιόπουλο και τη Βασιλική Νασιοπούλου ως παραδοσιακή ταβέρνα με μαγειρευτά και σούβλες. Σήμερα τη διαχείριση έχουν αναλάβει οι δυο γιοι τους, Δημήτρης και Παναγιώτης.

Σερβίρει: Σούβλες (το αρνί είναι η σπεσιαλιτέ τους), κοκορέτσι, κοντοσούβλι, φριγαδέλι κ.λπ. Κρεατικά στη σχάρα, όπως μοσχαρίσια σταβλίσια μπριζόλα, λουκάνικα ντόπια αρωματισμένα με πράσο, εξαιρετικά παϊδάκια. Από μαγειρευτά, αγριογούρουνο στιφάδο, κόκορα κρασάτο, κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο, μοσχαράκι γιουβέτσι σε πήλινο, γάστρα με κότσι χοιρινό και γάστρα με ζυγούρι με κεφαλογραβιέρα και πατατούλες και πίτες. Όλα τα κρεατικά είναι ντόπια.

Τιμή: €€
Μικρό Χωριό, Ευρυτανία, τηλ. 22370 41257

Το Σπίτι του Ψαρά
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ψαράς ποταμίσιος ο παππούς Γιάννης Ντουφεκιάς, ξεκίνησε την οικογενειακή ταβέρνα πριν από 37 χρόνια για να την παραδώσει στον γιο του, Θύμιο, και αυτός με τη σειρά του στις κόρες του, Ελένη και Χρυσούλα.

Σερβίρει: Πέστροφα ψητή στα κάρβουνα ή τηγανητή με βούτυρο, πίτες (τυρόπιτα και χορτόπιτα), πολλά μαγειρευτά (κατσικάκι λαδορίγανη στη γάστρα, αγριογούρουνο στιφάδο, κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες) και κρεατικά της ώρας. Σε ένα ονειρεμένο φυσικό περιβάλλον μέσα στο πράσινο, με τα πλαϊνά μπαλκόνια να «κρέμονται» πάνω από τα νερά του καρπενησιώτη ποταμού.

Τιμή: €€
Γαύρος, Ευρυτανία, τηλ. 22370 41202

Αφοί Μαθέ
Είδος: ταβέρνα
Ιστορικό: Ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη, ο Γιώργος Μαθές, ήταν ταβερνιάρης ήδη από το 1890, σε ένα διπλανό μαγαζί. Συνέχισε και επέκτεινε τη δουλειά γιος του Δημήτρης και το 1975 ήρθε στα χέρια του εγγονού, του σημερινού ιδιοκτήτη Βαγγέλη Μαθέ, που ξεχώρισε τις επιχειρήσεις, έφτιαξε στη σημερινή θέση την ταβέρνα και λειτουργούσε και το παντοπωλείο μέχρι το 1995 και μετά το παρέδωσε στην τέταρτη γενιά, την ανιψιά του, που έφτιαξε το Καφέ της Χαράς.

Σερβίρει: Μαγειρευτά παραδοσιακά φαγητά με πιο διάσημα τον «βλαχομεζέ» (χοιρινό με τυριά στη γάστρα) και σούπες τον χειμώνα, όπως την κολοκυθόσουπα και τη μανιταρόσουπα. Ακόμα, κυνήγι στην εποχή του, αγριογούρουνο στιφάδο και κοκκινιστό με πιπεριές και ζαρκάδι στιφάδο και ζαρκαδοκεφτέδες, αλλά και τραχανόπιτα. Όλο τον χρόνο έχει κοκκινιστό μοσχαράκι, κόκορα κρασάτο, πανσέτα καραμελωμένη με μια μυστική σάλτσα, πολλά λαδερά το καλοκαίρι, κολοκυθόπιτα με πράσινο κολοκύθι και χορτόπιτα. Ψήνει κρεατικά της ώρας, πάντα ντόπια, και κάποιες φορές θα βρείτε και σούβλες αρνί, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, όπως και ψητά κρεατικά. Εγκάρδια και πολύ ευγενική εξυπηρέτηση. Πάνω στη γραφική πλατεία με θέα στα βουνά που κόβει την ανάσα.

Τιμή: €-€€
Κλαυσί, Ευρυτανία, τηλ. 22370 22397

Στην Πόλη
Είδος: γαστροταβέρνα
Ιστορία: Ο Γιάννης Αρώνης με καταγωγή από το χωριό και η γυναίκα του Πόλη (Πηνελόπη) Κεχαγιά, που κατάγεται από την Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης, εξ ου και το όνομα της ταβέρνας, έμεναν ήδη μόνιμα στο Παλαιό Μικρό χωριό επί 14 χρόνια, όταν η κόρη τους Άρια τελείωσε τις σπουδές μαγειρικής. Ξεκίνησαν την επιχείρηση το 2018, με τη σκέψη να προσφέρουν στην περιοχή κάτι διαφορετικό, που θα άρεσε και στους ίδιους να τρώνε σε μια έξοδο.

Σερβίρει: Fusion κουζίνα που συνδυάζει ελληνικές και διεθνείς γεύσεις με τοπικές πρώτες ύλες και γνωστά ελληνικά προϊόντα. Ενδιαφέροντα πιάτα είναι η τσουκνιδόσουπα, τα κάστανα με μανιτάρια, σέσκουλα και μυρόχορτα, το μπέργκερ προβατίνας με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστή μαγιονέζα και ψωμί πατάτας, οι χυλοπίτες Καρπενησίου με καβουρμά Θράκης και μους από το ευρυτανικό τυρί «κλωτσοτύρι». Για επιδόρπιο, μους από χαλβά του μπακάλη. Λίστα κρασιών με ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα. Σάλα που παραπέμπει σε κεντροευρωπαϊκό bistrot του Μεσοπολέμου και υπέροχη θέα στην Ποταμιά.

Τιμή: €€-€€€
Παλαιό Μικρό Χωριό, Ευρυτανία, τηλ. 22370 41544

Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€