Στη συμβολή Δελφών και Γριβαίων, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους πεζόδρομους δίπλα στην πολύβουη Σκουφά βρίσκεται ένα εστιατόριο που πρόσφατα πήρε τη διάκριση Bιb Gourmand, ένα ειδικό βραβείο που δίνει ο οδηγός Michelin στα εστιατόρια που ξεχωρίζουν για την ποιότητα του φαγητού τους αλλά και για την καλή σχέση ποιότητας – τιμής.

Πρόκειται λοιπόν για το Fine Mess Smokehouse του Κωστή Μπαστιά (βλ. Κόκκινη Σβούρα, Χαλάνδρι) και της Έλενας Καπέρδα (βλ. Lick The Spoon) οι οποίοι από το 2019 μας συστήνουν το παραδοσιακό μπάρμπεκιου του Αμερικάνικου Νότου μέσα από μια δική τους, νέα ματιά που του δίνει χαρακτηριστικά πιάτων υψηλής γαστρονομίας. Η ιδέα ξεκίνησε από ένα ταξίδι που έκαναν οι δυο τους στις ΗΠΑ όπου διανύοντας 21.000 χιλιόμετρα βρέθηκαν σε 39 πολιτείες και μυήθηκαν στην κουλτούρα του low & slow barbecue.

Ο μοντέρνος χώρος με χρώματα σκούρα και γήινα πλαισιώνει αρμονικά τη βιτρίνα του μαγαζιού: την αίθουσα με τα μεγάλα offset καπνιστήρια, το μοναστηριακό τραπέζι με τα αργοψημένα κρέατα, τυλιγμένα στα χάρτινα πουγκιά τους και τα τουλπάνια με το δικό τους κατσικίσιο τυρί που κρέμονται πάνω από τα στοιβαγμένα ξύλα οξιάς. Η αίθουσα είναι ορατή από κάθε σημείο: από τα τραπέζια στον πεζόδρομο και στη σάλα μέχρι τη μεγάλη μπάρα στα δεξιά της εισόδου.

Εμείς δοκιμάσαμε ένα Degustation Menu με wine pairing από νεοκοσμίτικα κρασιά, επιλογές του σομελιέ Ανδρέα Αβραμίδη. Το συγκεκριμένο μενού δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Secret Dine Events που διοργανώνονται κάθε τόσο για τους τακτικούς πελάτες του μαγαζιού σε προνομιακές τιμές. Τα menu αυτά «σηματοδοτούν», όπως μας είπε ο Κωστής «την εξέλιξη του καταλόγου και της γαστρονομικής τους ταυτότητας» αφού αποτελούν μια ευκαιρία για το Fine Mess να δημιουργήσει νέα πιάτα, να διερευνήσει τη δυναμική τους στο κοινό και να ανανεώσει με αυτά στο μέλλον το βασικό μενού.

Το καλωσόρισμα (amuse bouche) ήταν ένας νόστιμος καπνιστός σολομός δουλεμένος με σιρόπι αγαύης μέσα σε τραγανό χωνάκι χειροποίητης ζύμης ο οποίος έδενε ωραία με το Wild rock Sauvignon Blanc από την Νέα Ζηλανδία, ένα κρασί με έντονα φρουτένια αρώματα και γεύσεις από passion fruit και grapefruit. Ακολούθησε το παστέλι από pecan με σπιτικό κατσικίσιο τυρί και φρέσκο σύκο, ένα πιάτο στο οποίο η σεφ κάνει ένα ενδιαφέρον παιχνίδι αντιθέσεων στις γεύσεις αλλά και στις υφές. Καραμελένιο και τραγανό το παστέλι ταίριαζε με τη βελούδινη κρέμα τυριού που ήταν νόστιμη και γεμάτη αρώματα. Η ζωντάνια του σύκου αλλά και η δροσερή οξύτητα του Lapis Luna Chardonnay από την Καλιφόρνια συμπλήρωναν αρμονικά το σύνολο. Ακολούθησαν τα μύδια με κρέμα και καπνιστό λουκάνικο τσορίθο, ένα κατ’ εξοχήν comfort πιάτο με καλή ισορροπία ανάμεσα στη βουτυρένια σάλτσα και το πικάντικο αλλαντικό.

Το επόμενο πιάτο ήταν ένας μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος μαριναρισμένος σε Βourbon που συνοδευόταν από pomme soufflé και χειροποίητη καπνιστή κέτσαπ. Το κρέας ήταν τρυφερό και καλοψημένο ενώ η νόστιμη και αρωματική κέτσαπ του έδινε την απαραίτητη σπιρτάδα. Οι αέρινες και τραγανές pomme soufflé, αν και άρτια εκτελεσμένες, ήταν κάπως αδύναμες γευστικά, ίσως να ήθελαν λίγο παραπάνω αλάτι. Στο πιάτο με το αρνί, την αλμύρα, την αντζούγια και τον αφρό παλαιωμένης παρμεζάνας, το τυρί που ήταν έντονα αλμυρό και καπνιστό, κάλυπτε αρκετά όλες τις υπόλοιπες γεύσεις. Ωστόσο το κρέας ήταν πολύ μαλακό και τα χόρτα τραγανά και νόστιμα ενώ το ψάρι δυστυχώς δεν «ακουγόταν» καθόλου. Το πληθωρικό και ελαφρώς αλμυρό Catena Zapata Malbec από την Αργεντινή που τα συνόδευε ταίριαζε σαφώς περισσότερο με το μοσχάρι.

Για το τέλος η Έλενα, που ως chef pâtissière επιμελείται και τα γλυκά του μενού, είχε επιλέξει κρέμα καραμελέ από γιαούρτι, με παγωτό σύκου και ψητό δαμάσκηνο. Η κρέμα είχε πολύ φίνα υφή και γεμάτη γεύση ενώ το δαμάσκηνο ήταν υποδειγματικά ψημένο. Όμως το παγωτό έχανε σε ένταση και το μπισκότο κανέλας στη βάση της κρέμας, αν και ήταν εξαιρετικά τραγανό, είχε ίσως λίγο παραπάνω έντονη γεύση κανέλας από όση χρειαζόταν. Το ρούμι Abuelo Two Oaks 12YO από τον Παναμά έδενε τόσο αρμονικά που θα μπορούσε να είναι και ένα από τα συστατικά της συνταγής του συγκεκριμένου επιδορπίου.

Στην επόμενη επίσκεψή μας θα δοκιμάσουμε τα best seller του «κανονικού» μενού, δηλαδή τα νιόκι κολοκύθας με κρέμα μασκαρπόνε (αρωματισμένη με φασκόμηλο), mozzarella di bufala και φουντούκι, τη μοσχαρίσια στηθοπλευρά από Black Angus με τη χειροποίητη gravy, την tagliata με κίτρινα παντζάρια και τα γλασαρισμένα με μπίρα, χοιρινά παϊδάκια. Θα επανέλθουμε επίσης για να απολαύσουμε ένα Old Fashioned – σήμα κατατεθέν της ψαγμένης μπάρας του μαγαζιού.

Info
Δελφών 2-4, Αθήνα, τηλ. 21 1115 5725