Σε μια εποχή που συζητάμε για γαστρονομικά concept και αναζητάμε την «ψυχή» στα εστιατορικά πιάτα, κάπου απομακρυσμένα, στη μέση ενός παραγωγικού κάμπου, εξελίσσεται μια γαστρονομική ιστορία σαν να έχει βγει από παραμύθι. Στην επαρχία του Νέου Πρόδρομου Ημαθίας, κοντά στη Βεργίνα, λειτουργεί σιωπηλά η οικογενειακή ταβέρνα «Εκείμερος». Κι εκεί που νομίζεις ότι θα γευματίσεις και θα συνεχίσεις το δρόμο σου, κάτι συμβαίνει και τελικά συνειδητοποιείς ότι αυτός τελικά ήταν «Ο Προορισμός» που έδωσε χρώμα, γεύσεις και εικόνες στο ταξίδι σου.

Λειτουργεί 20 χρόνια και αν το καλοσκεφτούμε, είναι απορίας άξιο το γιατί δεν αναφέρεται στους γαστρονομικούς καταλόγους. Ή μήπως είναι καλύτερα που δεν το αναφέρουν για να μη χαλάσει η μαγεία και για να μπορούμε, όσοι είμαστε τυχεροί, να έχουμε ένα κρυμμένο διαμαντάκι να συστήνουμε μόνο σε φίλους και όχι παραέξω. Να είναι το μικρό μας μυστικό μόνο για λίγους και εκλεκτούς.

Το σκηνικό του παραμυθιού: Ρουστίκ ατμόσφαιρα, κολοκύθες και Frank Sinatra

Φτάνοντας στον φροντισμένο καταπράσινο κήπο με τα στολισμένα έλατα, αντικρίζουμε το κτίσμα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει τα γραφικά σπίτια της Μακεδονικής γης. Ανεβαίνουμε τα λιγοστά σκαλιά, ανοίγουμε τη βαριά ξύλινη πόρτα και μπαίνουμε σε μια ζεστή και καλοσυνάτη σάλα που χωρίζεται σε δύο επίπεδα, η κάθε μία με το δικό της τζάκι να καίει κούτσουρα από νωρίς. Μας υποδέχεται η μικρασιατικής καταγωγής Πελαγία και ο ποντιακής καταγωγής Σάββας, ζευγάρι από πάντα, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και άφησαν την αγάπη τους να γράψει τις δικές της σελίδες στο παραμύθι. «Με αγάπη και μεράκι» φαίνεται να είναι όλα στημένα εδώ μέσα, και όσο και αν ακούγεται η φράση κλισέ, εδώ είναι ο πραγματικός ορισμός. Οι σάλες είναι στολισμένες με χρωματιστές κολοκύθες όλων των μεγεθών «έχουμε πολλές και δεν ξέρουμε τι να τις πρωτοκάνουμε, γι’ αυτό τις βάλαμε εδώ να τις βλέπουμε», απαντάει ταπεινά η μαγείρισσα και μας οδηγεί προς το τζάκι για να δούμε τις γάστρες που ψήνονται πάνω στις πυροστιές. «Βάζω το φαγητό στις μεγάλες κατσαρόλες της πεθεράς μου και τις αφήνω εδώ να σιγομαγειρεύουν. Έρχονται καμιά φορά τα ερωτευμένα ζευγαράκια να καθίσουν κοντά στο τζάκι, κι εμείς ασχολούμαστε με τις κατσαρόλες και τους το χαλάμε, όμως πάντα έτσι μαγειρεύαμε, στο τζάκι».
Διακόσμηση παραμυθένια, με τα χριστουγεννιάτικα στοιχεία να δίνουν έξτρα εορταστική διάθεση, ψηλά κηροπήγια αναμμένα και από το ταβάνι κρέμονται γυάλινες διάφανες μπάλες όλων των μεγεθών και πολυέλαιοι. Ρουστίκ ατμόσφαιρα, ξύλινα έπιπλα και βαριές αναπαυτικές καρέκλες για όλους, με τη μουσική να παίζει απαλά Frank Sinatra Fly me to the moon (in other words I love you).

Οι γάστρες σιγομαγειρεύονται στο τζάκι

«Προχθές που μαγειρέψαμε αγριογούρουνο, το μαρινάραμε και μετά μπήκε στην κατσαρόλα, πάνω στο τζάκι με ένα τελευταίο κούτσουρο. Νωρίς το πρωί ξαναρίξαμε ξύλα. Για να σερβιριστεί το μεσημέρι, σιγομαγειρεύεται από τις 3:00 τα ξημερώματα».
Στα ορεκτικά το μενού έχει κεφαλοτύρι τυλιγμένο σε σουσάμι, φέτα τυλιγμένη με ηλιόσπορο ή με φιστίκι τηγανιτή, μελιτζανέλι της Έλλης, μανιτάρια γεμιστά, πατάτες σε τρεις διαφορετικές συνταγές: γεμιστές με μπέικον και κασέρι, τηγανιτές, οφτές με μυρωδικά και μπουγιουρντί σε πήλινο. Στις σαλάτες ξεχωρίζει με διαφορά η σαλάτα «Ελπίδα» που αυτή την εποχή σερβίρεται με λωτό, κούμαρα, καρύδια και ότι άλλο έχει η περιοχή, τόσο πληθωρική που θα μπορούσε να σταθεί και ως πιάτο μόνη της. (Κόστος ανά ορεκτικό: 5€ – 8€)
Στα πιάτα ημέρας την τιμητική τους έχουν τα μαγειρευτά στο τζάκι. Αρνί γεμιστό με ρύζι και συκωταριά, ζυγούρι με χυλοπίτες, μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ πατάτας, πλευρά μοσχαρίσια, γλώσσα κοκκινιστή, οσομπούκο και ακολουθούν σαρμάδες (λαχανοντολμάδες) ποντιακής συνταγής, σβερκιά στη λαδόκολλα, στρογκανόφ με ροζ σάλτσα, χοιρινά φιλετάκια λαιμού στη λαδόκολλα γεμιστά με γραβιέρα καθώς και σουβλιστές πανσέτες και φιλέτο κοτόπουλο. (Κόστος ανά κατσαρολάτο: 14€ – 16€)
Τα της ώρας λέγονται «ψητά του μπαμπά» και περιλαμβάνουν μπριζόλα αγελαδινή ωρίμανσης, πανσέτα, σουβλάκι χοιρινό, σουβλάκι πρόβειο, μπιφτέκι, συκώτι μοσχαρίσιο, αρνίσια παϊδάκια αλλά και ribeye για τους πιο απαιτητικούς που δεν συγκινούνται με τα ντόπια κρέατα της περιοχής.
«Για τους μοντέρνους» όπως αναφέρει και η κάρτα του μενού, υπάρχουν εννέα διαφορετικές τηγανιές: λεμονάτη, αλά κρεμ, τυριών, μουστάρδας, με πάπρικα του Κυριάκου, τσιγγάνικη με μανιτάρια, πολίτικη καυτερή με φέτα και κεφαλοτύρι, γλυκόξινη με τσακιστές πατάτες και σπέσιαλ για τους μερακλήδες. (Κόστος τηγανιάς: 15€ – 18€)

Οίνοι και Αποστάγματα της ευρύτερης Μακεδονικής γης

Λίστα κρασιών ικανοποιητική με ιδιαίτερη έμφαση στους οίνους της γύρω περιοχής και της ευρύτερης μακεδονικής γης. Τα αποστάγματα δεν μπορούν να απουσιάζουν από μία τέτοια εστιατορική σκηνή και η λίστα είναι αρκετά εφοδιασμένη. Δοκιμάστε τις προτάσεις του Οινοποιείου Κάππα, που έρχονται από το Αγγελοχώρι της Νάουσας.

Μπεζέδες με φρούτα εποχής

Μη φύγετε αν δεν ζητήσετε επιδόρπιο γιατί θα χάσετε την πλούσια πιατέλα με τους χειροποίητους μπεζέδες, κομπόστες και φρέσκα φρούτα εποχής. «Να φάτε και τα κούμαρα γιατί πήγαμε στο βουνό και τα μαζέψαμε για εσάς» ακούγεται να λέει η Πελαγία.

info
Επαρχιακή οδός Βέροιας – Κυψέλης 11, Νέος Πρόδρομος 590 31, Τηλ. 2331 306857
Κόστος ανά άτομο: 16€ – 36€ ανάλογα την επιλογή του κρέατος.

Φωτογραφίες: Γιάννα Μπαλαφούτη, Πάνος Γεωργιάδης / BoardingPassport.com