Στα Φηρά της Σαντορίνης, ο Λουκάς Κατρής και ο Παναγιώτης Γιακαλής οργανώνουν καθημερινά μια γιορτή ελληνικών γεύσεων, συνοδεία εξαίσιων κρασιών και μοναδικής θέας στο Αιγαίο.

Σφυρηλατημένο πάνω στο βράχο των Φηρών, το Idol χαρίζει μια από τις πιο δραματικές θέες στην Καλντέρα που έχει να προσφέρει η Σαντορίνη. Με έντεκα χρόνια βίου, ετοιμάζεται να εισέλθει στην εφηβεία του αλλά με ωριμότητα που θα ζήλευαν πολλά εστιατόρια του είδους του – και όχι μόνο. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι διένυσε τα πρώτα τρία χρόνια του ως καφέ, ξεκινώντας την εστιατορική του πορεία το 2015. Πέρασαν αρκετοί σεφ από την κουζίνα του αλλά ο Λουκάς Κατρής, ο ευφυής ιδρυτής του, βρήκε το εστιατορικό του ταίρι στο πρόσωπο του ταλαντούχου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή (Krabo, Akti, The Margi) το 2019. Έκτοτε, το περίφημο δίδυμο έχει αναδείξει το εστιατόριο σε όαση comfort δημιουργικής ελληνικής κουζίνας με διακριτικές μεσογειακές νότες.

Γαλαντόμος και μονίμως ευδιάθετος με άπλετο χιούμορ, ο Κατρής είναι ο ηθικός αυτουργός της φιλικής ατμόσφαιρας και της ποιότητας, στην οποία δεν κάνει ποτέ σκόντο. Στο Idol, η farm to table φιλοσοφία είναι καθημερινή πρακτική. Τις ανάγκες σε προϊόντα μαναβικής και σε αυγουλάκια, κυρίως για το πρωινό και το brunch, ικανοποιεί η ιδιόκτητη φάρμα των δέκα στρεμμάτων όπου εκτρέφονται χήνες και κότες και καλλιεργούνται κάθε λογής καλούδια, ανάμεσά τους, λευκές μελιτζάνες, κατσούνια, πιπεριές, ντομάτες, κολοκύθια, κάπαρη και σύκα ενώ πειραματισμοί με νέες καλλιέργειες πραγματοποιούνται συνεχώς, όπως οι μπάμιες και τα αμπελοφάσουλα που προστέθηκαν πρόσφατα στο μακρύ κατάλογο των εκ φάρμας Κατρή ορμώμενων προϊόντων. Οι στενές σχέσεις του Λουκά με τους ψαράδες του νησιού εγγυόνται και αδιάκοπες προμήθειες σε θαλάσσιους θησαυρούς. Φέτος, μάλιστα, έφτασα στο Idol λίγα λεπτά μετά την άφιξη γερής φουρνιάς από αστακούς, κολοχτύπες και απαστράπτουσες σκορπίνες. Κάπως έτσι, κρίθηκε η επιλογή πιάτων για το γεύμα μου, χωρίς τη χρήση καταλόγου.

Με τον Γιακαλή στο τιμόνι, οι μαγειρικές τεχνικές είναι υψηλές και οι γεύσεις καθαρές και μεστές, χωρίς υπερβολές και άσκοπες πολυφωνίες υλικών. Εν ολίγοις, καταλαβαίνεις τι τρως και αυτό που τρως είναι ιδιαίτερα νόστιμο και καλομαγειρεμένο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς σε ένα πιάτο, ιδιαίτερα όταν έχει πιάτο και το Αιγαίο μπροστά του.

 

 

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια από τα φαγητά που δοκίμασα θα ήταν η πληθωρική μακαρονάδα με κολοχτύπα – εξαίσια βρασμένα λιγκουίνι, τέλεια ψημένα θαλασσινά και με κομψή γλυκύτητα η σάλτσα – το κότσι αρνιού που έλιωνε κυριολεκτικά στο στόμα και την παραδοσιακή μανέστρα, καταπληκτική συνταγή του Λουκά από τον πατέρα του «για να μην νομίζουν όλοι ότι είναι μόνο ο Γιακαλής στην κουζίνα», όπως λέει και ο ίδιος (όταν χάνει από τον Παναγιώτη στο τάβλι). Ο Λουκάς σκορφίστηκε και έναν εντυπωσιακό δίπατο «πύργο» με κυδώνια, στρείδια περυχυμένα με αέρινη, ελαφρώς όξινη, beurre blanc και μια γενναία δόση από χαβιάρι, καθώς και φρέσκο αχινό, που παρέα με καρδαμίδα και λεπτοκομμένο καρέ ντομάτας πάνω σε τραγανισμένο ψωμάκι ήταν η πιο εθιστική μπουκιά του καλοκαιριού.

Δυνατό, επίσης, ατού του εστιατορίου είναι και η κάβα του, την οποία θα ζήλευαν ακόμη και φημισμένα fine dining εστιατόρια ανά τον κόσμο. Διαθέτει πάνω από 65 ετικέτες σε σαμπάνιες και 450 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα, ανάμεσά τους παλιές Σαντορίνες, συλλεκτικά κρασιά όπως ο Πορφυρογέννητος, καθώς και κρασιά από οινοποιεία δυναμίτες όπως Petrus, Margaux και Rothchild.

Το εστιατόριο είναι χτισμένο σε τρία επίπεδα, στα οποία σερβίρονται γεύματα και σνακς καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Το πρώτο επίπεδο έχει αμφίεση καφέ-εστιατόριου ενώ στο δεύτερο πόστο έχει πιάσει και το μπαρ. Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω την άψογη εξυπηρέτηση. Μου κάνει ευχάριστη εντύπωση το ότι συναντώ την ίδια ομάδα κάθε χρόνο – κάτι που σπάνια συμβαίνει σε εστιατόρια, ιδιαίτερα σε τουριστικά νησιά όπως η Σαντορίνη. Εκτιμώ ιδιαίτερα τις ιδιωτικές στιγμές του καλοκαιριού αλλά δεν κρύβω πως η κυρία Βάσω, με την τέλεια μνήμη της για τις προτιμήσεις μου, μου τονώνει πάντα την ευχάριστη διάθεση.

info
Idol, Πόλη Φηρών, Σαντορίνη, τηλ.: 22860 23292,  https://idolsantorini.gr/

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα