Εκεί που τα εστιατόρια της παράδοσης  συνομιλούν με εκείνα του fine dining στη διάλεκτο της γνήσιας νοστιμιάς.

Βερσαλλίες, Σύγχρονο εστιατόριο -μαγειρείο
Πώς λέμε οι αυτοκρατορικοί κήποι της Γαλλίας; Ε, καμία σχέση με το μικρό αστικό μαγειρείο-εστιατόριο της Καλαμάτας, κρυμμένο σε ένα κτίριο του 1922 με τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Στον προσφυγικό συνοικισμό, πίσω από την κοσμική μαρίνα, ο Γιάννης Κούμανης, με 20χρονη ιστορία στα εστιατόρια, και η γυναίκα του Μαρία φιλοξενούν καθημερινά Καλαματιανούς και επισκέπτες της πόλης που θέλουν να απολαύσουν ένα γεύμα νόστιμο, τίμιο, με σωστές πρώτες ύλες και σε καλές τιμές. Στη γυάλινη βιτρίνα με τις κατσαρόλες και τα ταψιά θα βρείτε γύρω στα 15 φαγητά καθημερινά, με υλικά εποχικά, παραγόμενα στην ευρύτερη περιοχή. Από τα διαχρονικά τους σουξέ, τα λαζάνια με κολοκυθοκορφάδες και τα κανελόνια γεμιστά με καγιανά, που συχνά επανέρχονται στους καταλόγους τους.

Τιμές: €-€€
Ευαγγελιστρίας 46, Μαρίνα Καλαμάτας, τηλ. 27210 81858

Φοίνο, Εστιατόριο
Σχεδόν δωρική η διακόσμηση του χώρου, με τσιμεντένιο ταβάνι και μωσαϊκό στο πάτωμα, λευκά πλακάκια στους τοίχους και μια ωραιότατη μαρμάρινη μπάρα. Έξω, τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Το μενού του Μεσσήνιου σεφ Γιώργου Χωραΐτη έχει παγκοσμιοποιημένη διάθεση και αγαπάει όλες τις γευστικές κουλτούρες: και μπεργκεράκια και τόνος σασίμι με ντοματίνια, γλιστρίδα και σύκα, και πιπεριές τηγανητές και μπαρμπούνι με κουσκούς και τραχανάς με κανθαρέλες, γραβιέρα και φρέσκια τρούφα. Υλικά εποχικά, τοπικά και και γενικότερα πελοποννησιακά. Η Δήμητρα Πουλοπούλου, σύζυγος του σεφ, έχει επιμεληθεί με γνώση και αφοσίωση τη λίστα κρασιών. Περιλαμβάνει περισσότερες από 200 ετικέτες, κυρίως από την Πελοπόννησο, χωρίς όμως να αφήνει απέξω και την υπόλοιπη Ελλάδα, ρίχνοντας βάρος στα βιολογικά κρασιά και στους μικρούς παραγωγούς. Αρκετές επιλογές για κρασί με το ποτήρι.

Τιμές: €€
Υπαπαντής 35, τηλ. 27210 98403

Anasha, Εστιατόριο
Αll day beach resto σε γοητευτικό χώρο πάνω στην παραλία της πόλης. Ξύλο, πράσινο, πλεκτές ομπρέλες για σκιά, μπλε κεραμικά πλακάκια. Ο σεφ Στέλιος Μπαρμπέας με αξιόλογη θητεία στα εστιατόρια της Καλαμάτας, προτείνει μια ελληνική κουζίνα με ευρύτερες μεσογειακές επιρροές και πολλά τυπικά υλικά της Μεσσηνίας. Ιδιαίτερα δυναμικό το κομμάτι του sushi που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του μενού, ενώ στοιχεία της γιαπωνέζικης κουζίνας ανιχνεύονται και σε άλλα πιάτα, όπως ο κολοκυθοανθός σε τεμπούρα μαζί με τζατζίκι ενισχυμένο με αντράκλα. Πιάτα που ξεχωρίζουν είναι τα στριφτάρια τσουχτά σε καψαλισμένη μυζήθρα, τηγανητό αυγό και τραγανή πούδρα από σύγκλινο Μάνης, οι μοσχαρίσιοι κεφτέδες με σαλάμι Λευκάδας και σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι, η σαλάτα με κινόα, ψητές γαρίδες, αβοκάντο και ενταμάμε, το μεσσηνιακό χυλοπιτάκι με φρέσκες γαρίδες αρωματισμένο με εστραγκόν. Λίστα κρασιών με έμφαση στον πελοποννησιακό αμπελώνα, που περιλαμβάνει ετικέτες και από πειραματικές οινοποιήσεις.

Τιμές: €€
Ναυαρίνου 20, Καλαμάτα, τηλ. 27210 98403

Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη, Eστιατόριο
Ιστορικό σημείο συνάντησης και φαγοποσίας στην πόλη που ξεκίνησε το 1958 από τον Γρηγόρη Χρυσομάλλη με τραγούδια και χαρές, ισοπεδώθηκε το 1986 από τον φοβερό σεισμό, πήρε μπρος πάλι το 1993 στα χέρια του Παναγιώτη Χρυσομάλλη, δεύτερη γενιά, και το 2014 ο ίδιος τού έδωσε τη μορφή του: ένα σύγχρονο εστιατόριο που είναι και παντοπωλείο, με ράφια φορτωμένα με τα καλύτερα προϊόντα της περιοχής. Μέσα στη ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα του χώρου, ο Καλαματιανός σεφ Λεωνίδας Κυριακόπουλος δημιουργεί μια σειρά από εξαιρετικά πιάτα της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, αναδεικνύοντας το εστιατόριο σε ένα από τα καλύτερα της Πελοποννήσου: σεβίτσε μεσσηνιακής γαρίδας με γλυκοπατάτα και κόκκινη κινόα, ριζότο καμένης κολοκύθας με φουντούκια και μπλε τυρί, μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος με σάλτσα πετιμέζι και πουρέ καρότου. Δροσερή αυλή, κρυμμένη στο πίσω μέρος του μαγαζιού, λίστα κρασιών με ξεχωριστές επιλογές κυρίως, αλλά όχι μόνο, από τον τοπικό αμπελώνα, με την επιμέλεια του ιδιοκτήτη.

Τιμές: €€
Υπαπαντής 32, τηλ. 27210 82759

Μπλε Καναρίνι, Εστιατόριο
Ο σεφ και ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Βασιλειάδης δουλεύει με συνέπεια στη λογική farm to table. Τροφοσυλλέκτης και καλλιεργητής ο ίδιος -έχει δικό του κήπο-, με θητεία σε φημισμένα εστιατόρια του εξωτερικού, αξιοποιεί τις εκπληκτικές πρώτες ύλες της περιοχής. Προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα από μικρούς παραγωγούς λαχανικών και τοπικούς κτηνοτρόφους και ψάρια από τους ντόπιους ψαράδες και εμπνέεται από τα εποχιακά προϊόντα. Σερβίρει πίτα κάθε μέρα, μπακαλιάρο τσιλαδιά (παστός μπακαλιάρος με σταφίδες), φιλέτο σφυρίδας με χόρτα και ταραμά αλλά και κοτόπουλο tika massala με τηγανητό ρύζι και μουσακά και κόκκινες γαρίδες Μεσσηνίας που θα τις μαρινάρει, θα τις κάνει γαριδομακαρονάδα, θα τις ψήσει και θα τις σερβίρει με αβοκάντο. Λίστα κρασιών κυρίως με πελοποννησιακούς οίνους, κάποιες ετικέτες από άλλες περιοχές και βιοδυναμικά κρασιά.

Τιμές: €€
Κρήτης 34, τηλ. 27210 43075

Συντάκτες: Α.Ν. Ανδρουλιδάκης, Νανά Δαρειώτη, Βασίλης Δημαράς, Άρτεμις Τζίτζη 

info
Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€
Το κείμενο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην ειδική έκδοση του Πρώτου Θέματος «Τα 300 κορυφαία εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα»