Μπατζίνα, πλαστός, τραχανόπιτα, γαλατόπιτα. Οι νοικοκυρές της Θεσσαλίας έχουν δημιουργήσει τις ξακουστές πίτες του τόπου, με την άφταστη τέχνη τους στο τραγανό φύλλο, μια χεριά χόρτα, μια κούπα τυρί, μια κούπα τραχανά.

Special, Ζαχαροπλαστείο
Ένα από τα πιο παλιά και παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της Λάρισας, το Special άνοιξε τις πόρτες του το 1997. Εδώ θα γευτείτε το φημισμένο πολίτικο εκμέκ (αν χρειάζεστε πάνω από ένα ταψάκι πρέπει να μπείτε σε λίστα αναμονής). Φτιάχνεται με δύο στρώματα αφράτης κρέμας σαντιγί, μπόλικο καραμελωμένο αμύγδαλο και σιροπιασμένο κανταΐφι στη βάση. Θα βρείτε επίσης μια σειρά από παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως τα μικρασιατικά φοινίκια, κορνέ γεμιστά με κρέμα, μπαμπάδες με πλούσια κρέμα σαντιγί, πάστα αμυγδάλου, ποντικάκι σοκολατένιο, ροξάκια, μικροσκοπικά τουλουμπάκια μπουκιάς, γαλακτομπούρεκο.
Λάρισα, Παπαναστασίου 90, τηλ. 2410 625486

Φούρνος Ντόλα, Φούρνος
Κάθε μέρα στις 8 το πρωί, εκτός από τη μεγάλη ποικιλία ψωμιών, ο φούρνος Ντόλα, στο κέντρο της πόλης, βγάζει εξαιρετική φρεσκότατη αυθεντική γαλατόπιτα Θεσσαλίας με πλούσια κρέμα και τραγανό φύλλο. Το ελαφρύ σιρόπιασμα είναι αυτό που κάνει τη γαλατόπιτα τόσο διαφορετική. Διαχρονικές αξίες είναι, επίσης, η σπανακοτυρόπιτα ταψιού και η τυρόπιτα ταψιού με τριφτό χωριάτικο φύλλο. Ενδιαφέροντα τα κριτσίνια ολικής άλεσης σε πολλές γεύσεις, όπως με τυρί και κρεμμύδι, μια μεγάλη ποικιλία από προζυμένια ψωμιά και χειροποίητες φρεσκοφουρνισμένες φρυγανιές και ψωμιά του τοστ.
Λάρισα, Φιλελλήνων 19, τηλ. 2410 258071

Φρούριο, Πολυχώρος-αρτοποιείο
Εντυπωσιακός πολυχώρος στο πιο πράσινο σημείο της Λάρισας. Αν και λίγα all day καφέ έχουν τον δικό τους αρτοποιείο στο Φρούριο, ο κ. Κώστας δημιουργεί στον δικό του γερμανικού τύπου ξυλόφουρνο. Θα απολαύσετε τον καφέ σας ή το πρωινό σας συνοδεία εξαιρετικών χειροποίητων κουλουριών Θεσσαλονίκης με έξτρα σουσάμι, σφακιανής πίτας που συναγωνίζεται σε νοστιμιά εκείνες της Κρήτης, μικρασιάτικων πεϊνιρλί με διαφορετικές γεμίσεις, αφράτων μπριός και χειροποίητης πίτσας. Δοκιμάστε ακόμα τα πολυ νόστιμα ψωμάκια καλαμποκιού και τα ολικής άλεσης.
Λόφος Φρουρίου, τηλ. 2410 251707

Ολύμπιον, Ζαχαροπλαστείο
Όταν πριν από πέντε δεκαετίες οι Αδελφοί Τσίκου έστηναν το ζαχαροπλαστείο τους, κανείς δεν θα περίμενε ότι το γλυκό που λανσάρισαν τότε, η πουτίγκα, θα γινόταν πολύ γρήγορα γνωστό όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Ακόμα και σήμερα σήμα κατατεθέν του ζαχαροπλαστείου είναι η πουτίγκα με τη διάσημη κρέμα και το καλό σιροπιασμένο πλούσιο παντεσπάνι. Μπορείτε να δοκιμάσετε, επίσης, πάστες αμυγδάλου καθώς επίσης και τον ονομαστό βουτυρένιο λευκό κορμό. Αξιοθαύμαστη ποικιλία απο σιροπιαστά γλυκάκια, εξαιρετικοί κουραμπιέδες με φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο. Κλασικά καρυδάτα με επικάλυψη σοκολάτας και κοκ τούρτα με γλάσο σοκολάτας, κρέμα βανίλια και δύο αφράτα παντεσπάνια.
Τύρναβος, Κιλελέρ 1, τηλ. 24920 22321

Φούρνος Αντωνιάδη, Φούρνος
Ιστορικός φούρνος με συνεχή λειτουργία από το 1871. Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα αρτοποιεία-ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας με πολλές διεθνείς διακρίσεις, ενώ στη μακρά ζωή του έχει αποκτήσει το 1940 και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της Μουστοκαρυδόπιτας. Στο βιογραφικό του εγγράφεται και η ανάθεση της προμήθειας της βασιλικής αυλής (αρχές του 20ου αιώνα) με ψωμιά και γλυκίσματα. Τα σαμπλέ είναι ένα από τα κορυφαία προϊόντα της επιχείρησης, έχουν τη δική τους πολυτελή συσκευασία δώρου και διατίθενται σε πολλές και διάφορες νέες γεύσεις, σοκολάτα, βανίλια, μαρμελάδα. Επίσης παρασκευάζει πάνω από 20 είδη κριτσίνια, όπως κλασικά, με καλαμπόκι, με παντζάρι, με καρότο, με γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ολικής, με δημητριακά, πολύσπορα, ζέας, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με χούμους, καθώς και διάφορα είδη από κουλούρια, όπως αυτό με κουρκουμά και δεντρολίβανο, βουτήματα, κλασικά γλυκά ταψιού και μεγάλη ποικιλία από μπάρες. Εδώ θα βρείτε και μια ενδιαφέρουσα γκάμα ψωμιών, με ναυαρχίδα αυτό της αργής ωρίμανσης με ελάχιστη μαγιά, πολύ ευχάριστη γεύση, βαρύ και υγρό, που διατηρείται αναλλοίωτο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παπαναστασίου 33, τηλ. 2410 530822

Φαίδων, Φούρνος
Η ιστορία του αρτοποιείου ξεκίνησε το 1979. Γρήγορα ακολούθησε και δεύτερο κατάστημα το 1981, το οποίο επεκτάθηκε και μεταφέρθηκε στην Ανθίμου Γαζή το 1996. Μεγάλη ποικιλία από χωριάτικες πίτες με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο που το ανοίγουν μέσα στο εργαστήριο και ολόφρεσκες πρώτες ύλες. Κλασική θεσσαλιώτικη χορτόπιτα με φύλλα λαδιού, τυρόπιτα, γαλατόπιτα με «καμένη» κρούστα και φύλλο. Επίσης, κουλούρια όλων των ειδών, σάντουϊτς, μπάρες σε απίστευτους συνδυασμούς υλικών, πολλά αρτοποιήματα όπως κρουασάν, τσουρέκια απλά και γεμιστά, λουκουμάδες, κουλουράκια και πολλά είδη κέικ και cupcakes.
Μανδηλαρά & Κολοκοτρώνη 1

1 και κάτι – Χαλβαδοποιία Μπουλογιώργος, Ζαχαροπλαστείο
Αυτό που σε κάνει να κοντοσταθείς μπροστά στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου είναι τα τεράστια ταψιά με χαλβά Φαρσάλων. Καραμελωμένη επιφάνεια, πλούσιος σε καβουρδισμένα αμύγδαλα και διαυγής, ο χαλβάς Φαρσάλων αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Η βιοτεχνία μετράει περισσότερα από 40 χρόνια ζωής και ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Μπουλογιώργο. Εκτός από τον εξαιρετικό χαλβά Φαρσάλων, πάντα φρέσκο, βουτυράτο και ευωδιαστό, θα βρείτε παραδοσιακά λουκούμια και σιροπιαστά γλυκά.
Παπαναστασίου 56, τηλ. 2410 538223

Η πηγή του φύλλου, Εργαστήριο
Σύγχρονο εργαστήριο φύλλου με μεγάλη ποικιλία φρέσκων και κατεψυγμένων προϊόντων σε φύλλα για πίτα, κανταΐφι και έτοιμες πίτες. Οι ζύμες δεν περιέχουν συντηρητικά, ενώ κανένα προϊόν δεν μένει στην κατάψυξη περισσότερο από δύο μήνες λόγω της μεγάλης ζήτησης. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο πελάτης μπορεί να φέρει τα υλικά και να του ετοιμάσουν την πίτα του με χωριάτικο βέργας ή με ολικής άλεσης. Τα προϊόντα περιλαμβάνουν παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο βέργας λευκό και ολικής άλεσης, φύλλο κρούστας, σφολιάτα και κανταΐφι και έτοιμες κατεψυγμένες πίτες και πιτάκια με διάφορες γεμίσεις: σφολιατάκια, τυροπιτάκια, λουκανοπιτάκια, κασερόπιτες, ζαμπονοκασερόπιτες και φωλιές πίτσας (ατομικές) και την έτοιμη για ψήσιμο κατεψυγμένη στρογγυλή ή τετράγωνη χωριάτικη πίτα αλμυρή ή γλυκιά με ένα από τα βασικά υλικά (τυρί, κασέρι, σπανάκι, ζαμπόν, πράσο, κρέμα).
Ζωοδόχου Πηγής 38, τηλ. 2410 622259

Γαλανόπουλος Σοκολατοποιία – Ζαχαροπλαστική, Ζαχαροπλαστείο
Η επιχείρηση δημιουργήθηκε το 1958 από τον Απόστολο Γαλανόπουλο και είναι συνυφασμένη με την ιστορία της σοκολατοποιίας στην πόλη. Πάρα πολλά είδη σοκολάτας, όπως πραλίνες γεμιστές με διάφορες πρωτότυπες γεύσεις banoffee, tiramisu, μους σοκολάτας με δαμάσκηνο, και κεράσι, σοκολατάκια απλά, γεμιστά, σοκολάτες, σοκολατάκια με δαμάσκηνο και καρύδι, με κάστανο μαρόν και το κλασικό πορτοκάλι σοκολάτα. Υπάρχουν για τους νοσταλγούς της εποχής της αθωότητας και τις ρετρό μαργαρίτες γάλακτος ή με μαύρη bitter σοκολάτα καθώς και μικρές ελίτσες με ολόκληρο αμύγδαλο.
Παναγούλη 80, τηλ. 2410 622676

Έξαρχος, Ζαχαροπλαστείο
Τρίτη γενιά ζαχαροπλάστες οι ιδιοκτήτες, συνέδεσαν αρχικά τη φήμη του ζαχαροπλαστείου με την αγγλική πουτίγκα, ενώ στην πορεία του χρόνου το μαγαζί έγινε διάσημο για το γαλακτομπούρεκο σε ταψάκι. Αν σας φέρει ο δρόμος σε ένα από τα δύο μαγαζιά του ζαχαροπλαστείου, δοκιμάστε χαλβά Φαρσάλων με φρέσκο βούτυρο, φυσικά το φημισμένο γαλακτομπούρεκο με αιγοπρόβειο βούτυρο, τα κουρκουμπίνια, το σαραγλί, το κανταΐφι, τα τουλουμπάκια, τα εκλέρ, την καταπληκτική νουγκατίνα και τα γαλλικά μακαρόν.
Ολύμπου 39 – Μεγάλου Αλεξάνδρου 41 & Μανδηλαρά, τηλ. 2410 535790

Ξυλόφουρνος Κώστογλου, Αρτοποιείο
Η ιστορία του καταστήματος ξεκινά το 1929, όταν ο Κωνσταντίνος Κώστογλου από την Κωνσταντινούπολη και η γυναίκα του Σταυρούλα από τη Σαμσούντα έρχονται πρόσφυγες στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών του ’23, εγκαθίστανται στη Ν. Σμύρνη στη Λάρισα και ανοίγουν το πρώτο τους αρτοποιείο. Το 1954 ο φούρνος μεταφέρεται στην οδό Σοφοκλέους 8, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα. Λίγα πράγματα άλλαξαν από τότε, καθώς ο κ. Γιώργος Κώστογλου φρόντισε να συνεχίσει την τέχνη που του δίδαξε ο πατέρας του. Ο φούρνος του είναι στρωμένος με πυλόχωμα και αλάτι και καίει ακατάπαυστα από το 1954. Τα πρώτα καρβελάκια φουρνίζονται κατά τις 4 το πρωί και είναι έτοιμα περίπου 2 ώρες μετά. Οι πελάτες του έρχονται απ’ όλη τη Λάρισα καθημερινά για να πάρουν ένα καρβέλι ψημένο στα ξύλα. Ενδιαφέρον στοιχείο η δυνατότητα να φέρετε το φαγητό σας σε ταψί και να σας το ψήσουν στον ξυλόφουρνο.
Σοφοκλέους 8, τηλ. 2410 231242

Αίγλη Γκρίνιας, Ζαχαροπλαστείο
Για τη διάσημη πουτίγκα Φαρσάλων δεν θα χρειαστεί να πάτε στα Φάρσαλα. Λίγο έξω από το κέντρο της πόλης το μαγαζί Αίγλη Γκρίνιας, δεύτερη γενιά του μαγαζιού Αίγλη Γκρίνιας στα Φάρσαλα που λειτουργεί από το 1957, πουλάει μια ολόφρεσκια πουτίγκα, σκέτο ποίημα: σιροπιαστό παντεσπάνι, κρέμα ζαχαροπλαστικής, καραμελωμένα αμύγδαλα και πολλές εκπλήξεις στην πόλη της Λάρισας και τα Φάρσαλα.
Πλατεία Νεάπολης, 1ης Μεραρχίας 13, τηλ. 2410 626552, Φάρσαλα, Ρήγα Φεραίου 9, τηλ. 24910 22394

Πίτα Ολύμπου, Εργαστήριο
Στα τέλη του 2011 ο χημικός Απόστολος Καπετανούλης, με καταγωγή από την περιοχή του Κάτω Ολύμπου, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη φαρμακευτική εταιρεία που εργαζόταν και να ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός εργαστηρίου πίτας. Με επίκεντρο την παραδοσιακή διατροφή σχεδίασε μια σειρά από παραδοσιακές θεσσαλικές πίτες και προϊόντα ζύμης. Το εργαστήριο παρασκευάζει χειροποίητες μικρές και μεγάλες πίτες σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων: από τη φημισμένη μελιτζανόπιτα, την πρασόπιτα, την κοτόπιτα αλλά και την πλούσια μανιταρόπιτα. Οι πελάτες εκτιμούν ιδιαίτερα τα μίνι κιμαδοπιτάκια και τα γαλατοπιτάκια μπουκιάς.
Παπαναστασίου 70, τηλ. 2410 258745

Φούρνος με Ξύλα Κόντσα, Αρτοποιείο
Ένας από τους πιο παλιούς φούρνους με ξύλα στη Λάρισα, ο οποίος πριν από περίπου 15 χρόνια στράφηκε στη νέα γενιά ξυλόφουρνων που διατηρούν την οξιά ως καύσιμη ύλη ωστόσο υιοθετούν και τη νέα τεχνολογία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία. Ο φούρνος του -για το χτίσιμο του οποίου ήρθαν ειδικοί τεχνίτες από την Ισπανία- είναι φτιαγμένος από λάβα και πυρόπλακα. Η ουσιαστική διαφορά του με τους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους είναι ότι διαθέτει τιμόνι που επιτρέπει την περιστροφή των προϊόντων και την αποφυγή της χρονοβόρας διαδικασίας φουρνίσματος και ξεφουρνίσματος με το ξύλινο φτυάρι. Η ποιότητα του ψωμιού αλλά και όλων των προϊόντων που παρασκευάζουν παραμένει αναλλοίωτη. Εκτός από το ζυμωτό προζυμένιο ψωμί με την τραγανή κόρα, ξεχωρίζει το ψωμί με κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης, το ψωμί από αλεύρι κάνναβης, η μπαγκέτα με καπνιστή πιπεριά Φλωρίνης και οι λαγάνες, για τις οποίες κάθε Καθαρή Δευτέρα σχηματίζονται ατελείωτες ουρές.
Χατζημιχάλη 65, τηλ. 2410 613298

PieLab, Εργαστήριο παραδοσιακής πίτας Θεσσαλίας
Το μικρό εργαστήρι παρασκευάζει μια σειρά αυθεντικές θεσσαλικές πίτες. Όλα τα φύλλα ανοίγονται ένα-ένα με τον πλάστη στο χέρι, τα άγρια χόρτα μαζεύονται από τον Κίσσαβο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθώς και οι τραχανάδες προέρχονται από μικρούς τοπικούς παραγωγούς. Οι συνταγές είναι οικογενειακές και έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πίτα Λαχανία, η οποία γίνεται με πολλά άγρια χόρτα όπως, παπαρούνες, τσουκνίδια, λάπατα και μυρώνια, ο παραδοσιακός πλαστός με την καλαμποκίσια βάση και η κοτόπιτα που γευστικά συμπληρώνεται με τραχανά και πολύχρωμες πιπεριές. Από τις κλασικές γεύσεις μπορείτε να επιλέξετε τυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, κολοκυθόπιτα, μελιτζανόπιτα πρασόπιτα και γαλατόπιτα. Οι τραχανάδες είναι ζυμωμένοι με πρόβειο γάλα και στεγνωμένοι σε απόλυτα φυσικό περιβάλλον.
Αγιά, Γερακάρι, τηλ. 24940 41001

Φωτογραφία: Studiom.com – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην Ειδική Έκδοση του Πρώτου Θέματος «300 φούρνοι και ζαχαροπλαστεία σε όλη την Ελλάδα- Επιλεγμένα σημεία που δημιουργούν αρτοποιήματα και γλυκά με τέχνη, αγάπη, γνώση και καινοτομία».