Για να βρω την είσοδο του εστιατορίου έκανα δύο βόλτες το τετράγωνο του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ήταν βράδυ και η κεντρική ήταν κλειστή όποτε έπρεπε να βρω την «κρυφή» πόρτα για να περάσω στο εσωτερικό του μουσείου, να διανύσω όλο τον ισόγειο χώρο, να πάρω το ασανσέρ και να ανέβω στον τέταρτο όροφο όπου βρίσκεται το εστιατόριο Nyn Esti. Μπαίνοντας το μάτι καρφώνεται στην φωτισμένη Ακρόπολη που φαίνεται στο φόντο του λιτού, σκανδιναβικού τύπου σκηνικού και μετά στα τεράστια τραπέζια στα δεξιά με τα πιάτα – έργα τέχνης που έχουν στηθεί σαν σε έκθεση. Λίγα βήματα πιο κάτω η ανοιχτή κουζίνα, που δεν μαρτυρά ότι το εστιατόριο βρίσκεται σε λειτουργιά μιας και γενικά επικρατεί μια ωραία ηρεμία και πλήρης τάξη.

Επικεφαλής της κουζίνας στο Nyn Esti είναι ο σεφ Σταμάτης Μισομικές που μετά από ένα διάστημα στο εξωτερικό επιστρέφει στην Ελλάδα με πιο ώριμες και κατασταλαγμένες ιδέες και φυσικά με πολλές εμπειρίες. Και όλα αυτά τα βάζει στα μενού – τρία degustation ένα εκ των οποίων vegan – που ετοιμάζει εδώ στο καινούργιο εστιατόριο του μουσείου. Μενού που βασίζονται στην χλωρίδα και στην πανίδα της χώρας μας και στα προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Φυσικά δεν λείπουν οι επιρροές από την τοπική κουζίνα της ιδιαίτερης πατρίδας του σεφ, τη Ρόδο. Εδώ να σας πω ότι ο Μισομικές μαθήτευσε δίπλα σε ένα πολύ αξιόλογο σεφ, τον Γιώργο Τρουμούχη, ο οποίος έχει κάνει μια φανταστική δουλεία για την αναβίωση και την εξέλιξη της ροδίτικης κουζίνας.

Το μενού που δοκίμασα εκείνο το βράδυ ήταν ο Βιότοπος. Ένας συνδυασμός των δύο άλλων δηλαδή που δίνει την πλήρη εικόνα της μαγειρικής του Μισομικέ. Οι εκπλήξεις ξεκινούν από τα λεγόμενα «καλωσορίσματα». Αυτοί οι αφράτοι λουκουμάδες από μπλε καβούρι και κρέμα από φασόλια Φενεού αλλά και τα ελληνικά tacos που είναι φτιαγμένα από ρεβύθι και κλείνουν μέσα τους καπνιστό χέλι σε σάλτα από αβοκάντο. Για να έρθει η κολοκυθόπιτα με κατσικίσιο τυρί που το φτιάχνει η ομάδα της κουζίνας καθώς και η σαλάτα, ένα φρέσκο μπουκέτο από διάφορα σαλατικά που την ονομάζουν «φυλλώματα», όπου την έφτιαξαν μπροστά μας και τη συνόδεψαν με ένα αλμυρό παγωτό από κατσικίσιο τυρί.

Και η δημιουργικότητα έχει και συνέχεια. Όπως για παράδειγμα η βοδινή καρδιά με τον σχίνο, δύσκολο αλλά πολύ νόστιμο πιάτο, ή οι ταλιατέλες καλαμαριού που καψαλίζονται ελαφριά (από τα πιάτα που ήθελα να επαναλάβω) ή το φιλέτο στήρας με κρέμα ταραμά, κρέμα αμπελόφυλλου, ανθάκια κουνουπιδιού και κουμκουάτ. Είναι όμως και το φιλέτο του κόκορα που σερβίρεται σαν σουβλάκι με άγρια μανιτάρια περασμένο σε ένα κοτσάνι φυτού.

Και αφού τελειώσουν όλα αυτά τα αλμυρά έρχονται και τα επιδόρπια. Ελαιόλαδο σε διάφορες υφές – παγωτό, σταγόνες, μπισκότο, κρέμα τζελ– που όσο και αν ακούγεται λιπαρό δεν είναι. Αντίθετα καθαρίζει με έναν έξυπνο τρόπο τους γευστικούς κάλυκες για να περάσουμε στο κυρίως γλυκό. Αυτά τα «φθινοπωρινά φύλλα», που όμως σε λίγο τελειώνουν: κρέμα αρωματισμένη με 28 διαφορετικά φύλλα, γρανίτα από κόκκινα μούρα, τραγανά φύλλα κρούστας για έξτρα υφή και «χώμα» από βύνη. Ένα μικρό δάσος στο πιάτο.

Στο Nyn Esti το φαγητό είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις και μια νόστιμη εμπειρία. Ο Σταμάτης Μισομικές μαζί με την ομάδα του σερβίρει πιάτα που έχουν άποψη, γεύση, ενδιαφέρον, τεχνικές αλλά ταυτόχρονα δεν γίνονται δυσνόητα, φλύαρα ή ελιτίστικα.

info
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 51-53, Κουκάκι, τηλ. 6989438866
Τιμές: 60 + ευρώ χωρίς κρασί