Κάθε περίσταση είναι κατάλληλη για να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας πάστες. Ειδικά όταν γιορτάζουμε την αγάπη και τον έρωτα όμως ένα καλό κλασικό γλυκό σχεδόν επιβάλλεται. Ποιός άλλωστε δεν λατρεύει τα γλυκά και ιδιαίτερα τις πάστες; Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία λοιπόν να προσφέρετε στο ταίρι σας ό,τι πιο εκλεκτό και να χαρείτε μαζί του όλα όσα αισθάνεστε. Ακόμη κι αν είστε single όμως η γιορτή των ερωτευμένων είναι μια τέλεια αφορμή να χαρίσετε στον εαυτό σας κάτι ξεχωριστό.

Νουγκατίνα από τον Tillas
Αυτό το ιστορικό ζαχαροπλαστείο είναι πασίγνωστο για τα πολίτικα γλυκά του, στα οποία όντως είναι master, όμως και οι πάστες του δεν πάνε πίσω. Όλες είναι καλοφτιαγμένες και πάντα φρέσκες αλλά αυτή που ξεχωρίζει με διαφορά είναι η νουγκατίνα: τραγανά επίπεδα ντακουάζ εναλλάσσονται με πλούσια κρέμα για να καταλήξουν σε μια κορυφή φτιαγμένη από αέρινη σαντιγί. Ζ.Π.
Ελ. Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2514 077

Η μους γάλακτος με καραμέλα του The Sweet Spot
Mπορεί το μαγαζί αυτό να απέκτησε τη φήμη του για τα cupcakes και τις τούρτες υπερπαραγωγή, ωστόσο από τότε που μετακόμισε στο Ψυχικό σε έναν καλαίσθητο χώρο, διεύρυνε την γκάμα του και δημιούργησε μεταξύ άλλων και μια σειρά από πάστες, όπως η μους γάλακτος με καραμέλα που ξεχώρισα. Την αγαπώ για τη βελούδινη υφή της ολόφρεσκιας μους και τη γεύση της καραμέλας που λατρεύω στα γλυκά. Για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη υπάρχει και εκδοχή μους γάλακτος με στέβια. Ιδανικά θα την απολαύσω στα τραπεζάκια που έχουν στο αίθριό τους, με το όμορφο περιβάλλον. Ε.Σ.
Αδριανείου 46, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6715 929

Η σοκολατίνα του La Maison
Τα γλυκά του Θανάση Τσαγκλιώτη έχουν μια γοητεία. Από την πρώτη στιγμή που θα τα δοκιμάσετε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα αγαπήσετε. Έτσι ακριβώς γίνεται και με τις πάστες που ετοιμάζει. Μέσα στην απλότητα των προσεγμένων υλικών τους κρύβουν μια γλυκιά – πλεονασμός – νοστιμιά. Η σοκολατίνα, από τις αγαπημένες μου, είναι αφράτη, με ισορροπημένη γεύση όπου υπερισχύει το κακάο και με ωραία τραγανή βάση που φτιάχνεται από φεγιεντίνη και χαρίζει αυτή την τσαχπινιά που θα λατρέψετε. Β.Δ.
Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ.216 7006 518

Η Αθηναία σοκολατίνα
Η σοκολατίνα είναι από τα πρώτα γλυκά που φτιάχτηκαν σε αυτό το ζαχαροπλαστείο πριν σχεδόν έξι δεκαετίες που ξεκίνησε να λειτουργεί. Η συγκεκριμένη είναι μπίτερ και εξωτερικά αλλά και μέσα. Τα παντεσπάνια είναι φίνα και ζουμερά, με ελαφρύ άρωμα ποτού στο σιρόπι τους, η κρέμα βελούδινη και η γκανάς λεία και γυαλιστερή. Ζ.Π.
Πριγκιπονήσσων 12, Νέα Κυψέλη, τηλ.: 210 6464 297

Σεράνο, μον μπλαν και σοκολατίνα στο ρετρό Desiré
Παλιό, αστικό ζαχαροπλαστείο με ρετρό ατμόσφαιρα, όσο και τα γλυκά του. Οι πάστες του έχουν μείνει αναλλοίωτες στο χρόνο και αξίζουν να τις δοκιμάσετε. Η σεράνο για παράδειγμα, που καλύπτεται από γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας, τρώγεται χωρίς σταματημό, ενώ η μον μπλαν και η κλασική σοκολατίνα ανταγωνίζονται σε νοστιμιά η μια την άλλη. Κοινώς, μην αφήσετε καμία από τις τρεις χωρίς να τις πάρετε για το σπίτι ή να τις απολαύσετε στην ρετρό ατμοσφαιρική σάλα του ζαχαροπλαστείου. Β.Δ.
Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ. 210 3632 333

Πάστα αμυγδάλου στον Κωστή
Μια από τις πιο κλασσικές πάστες αμυγδάλου που κυκλοφορούν στην Αθήνα. Καλά σιροπιασμένο παντεσπάνι σε τρεις στρώσεις, ενδιάμεσα γενναίες δόσεις κρέμας ζαχαροπλαστικής και από πάνω μπόλικη σαντιγί. Αρκετά γλυκιά αλλά πάντα απολαυστική, φτιαγμένη με εξαιρετικά υλικά. Ζ.Π.
Σαρκουδίνου 57 – 59, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9018 677

Το ποντικάκι του Lateau
Εδώ τα σοκολατένια ατομικά γλυκά έχουν πολλά πρόσωπα και όλα είναι φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές και πρώτης ποιότητας υλικά. Το ποντικάκι όμως ξεχωρίζει γιατί έχει πραγματικά γεύση παιδικών χρόνων. Πλούσια κρέμα σεράνο μέσα και γκανάς υγείας απ’ έξω το φέρνουν πρώτο στη λίστα των προτιμήσεων. Ζ.Π.
Πανόρμου 101, Αθήνα, τηλ.: 210 6922 841

Πάστα αμυγδάλου από το Νουγκάτ
Ένα κλασικό ζαχαροπλαστείο από τη δεκαετία του 1970 που συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει πιο κλασικά γλυκά, από αυτά που δεν βρίσκουμε πλέον τόσο εύκολα. Και εδώ θα βρείτε ποντικάκι, αλλά η πάστα που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε εδώ είναι η αμυγδάλου. Γλυκιά όσο πρέπει, πασπαλισμένη με αμύγδαλα φιλέ στο πλάι για να δίνουν πιο έντονη τη γεύση του ξηρού καρπού και με μια φραουλίτσα στο πάνω μέρος που δένει αρμονικά με το σύνολο και απογειώνει τη γεύση που μας γυρνά πίσω στα παιδικά μας χρόνια. Ν.Κ.
Μακεδονομάχου Πραντούνα 51, Αθήνα, 2106726490

Η αρχόντισσα Σεράνο του Πετέκ
Αυτή η υπέροχη – Old fashioned – πάστα έχει χαραγμένα περισσότερα από 60 χρόνια ιστορίας, στα ζαχαροπλαστεία της κοσμικής Αθήνας. Εναλλάξ στρώσεις από σοκολατένιο παντεσπάνι με βελούδινη κρέμα κακάο, όχι από τις σύγχρονες τις λιπαρές αλλά από τις άλλες τις παλιές, τις αέρινες που παγώνουν με ιταλική μαρέγκα που δένει με σαντιγί και κουβερτούρα. Ύστερα ακολουθεί το «κέντημα» με το κορνέ που δημιουργεί υπέροχες κρεμώδεις γιρλάντες που πολλαπλασιάζουν την απόλαυση και στην κορυφή στέκεται καμαρωτό ένα κατακόκκινο γλασαρισμένο κερασάκι. Αυτή τη νοσταλγική γεύση, τη συναντάμε πλέον μόνο σε ιστορικά ζαχαροπλαστεία όπως είναι το ΠΕΤΕΚ στην πλατεία Βικτωρίας. Λειτουργεί από το 1964, στο ίδιο ακριβώς σημείο, και παρότι προτείνει συχνά νεοτερισμούς και πειράματα, αυτή η πάστα σεράνο, που γεμίζει το στόμα με την βελούδινη κρέμα, παραμένει ασύγκριτη. Γ. Μπ.
3ης Σεπτεμβρίου 81, τηλ.: 2108223955  

Πάστα Ferrero από το Sweet Shop
Εδώ δύσκολα θα απογοητευτείς από τις πάστες: πάντα ολόφρεσκες και με υλικά εξαιρετικής ποιότητας, αρκεί να τις δοκιμάσεις μια φορά για να σου μείνουν αξέχαστες. Και αν έχεις λίγο παραπάνω αδυναμία στην πραλίνα φουντουκιού, είσαι αρκετά τυχερός αφού εδώ θα βρεις μια από τις πιο νόστιμες πάστες ferrero που έχω δοκιμάσει. Μιμούμενη το σχήμα από το ομώνυμο διάσημο σοκολατάκι (αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος φυσικά) μοσχομυρίζει φουντούκι και κακάο. Με κρέμα αέρινη και αφράτη κλείνει μέσα της μια μόνο λεπτή στρώση παντεσπάνι και απέξω είναι ντυμένη με πεντανόστιμο γλάσο πραλίνας και τραγανά κομματάκια καραμελωμένου φουντουκιού. Με λίγα λόγια σκέτη βόμβα ferrero-απόλαυσης! Ε.Τ.
Βασ. Σοφίας 21, Μαρούσι, τηλ. 21 0612 3888

Σεράνο από το Συντριβάνι
Η πιο νοσταλγική πάστα των αστικών ζαχαροπλαστείων σε μια εκδοχή πραγματικά απολαυστική. Απ’ έξω είναι καλυμμένη με σοκολατένιο γλάσο (σαν σοκολατίνα) και μέσα είναι βελούδινη και αφράτη, με κρέμα γλυκιά και παντεσπάνια χειροποίητα σε δύο στρώσεις, ακριβώς ίδια με κείνη που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά. Ζ.Π.
Ειρήνης 4, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2528 897

Πάστα πορτοκάλι από τον Παυλίδη
Μπορεί να φημίζεται για το γαλακτομπούρεκό του αλλά και για τις καταπληκτικές μάντολες με σοκολάτα, αλλά στο παραδοσιακό αυτό ζαχαροπλαστείο με την πλούσια ιστορία θα βρείτε και πολύ ωραίες λαχταριστές πάστες, τόσο κλασικές, όσο και πιο μοντέρνες. Οι επιλογές πολλές, για να καλύψουν και τους λάτρεις της σοκολάτας αλλά και της βανίλιας. Πολύ πετυχημένη η Ferrero του και πολύ κλασική η πάστα ποντικάκι, για όσους προτιμούν αυτήν την αυθεντική γεύση σοκολατίνας που ξέρουμε και θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια. Ωστόσο, εγώ προτιμώ την πάστα αμυγδάλου: αέρινη και ελαφριά, χωρίς πολύ σαντιγί. Στις λιγότερο κλασικές επιλογές όμως, ξεχωρίζει η πάστα πορτοκάλι, πολύ αρωματική, ελαφριά και γευστική, έλιωνε στο στόμα, χωρίς να σε βαραίνει και να σε λιγώνει. Όπως με ενημέρωσαν, φτιάχνουν και πολύ ωραία νουγκατίνα, που ανυπομονώ να δοκιμάσω. Ν.Κ.
Κατεχάκη 39, Ελληνορώσων, Τηλ. 21069111912

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Νίκη-Μαρία Κοσκινά, Γιάννα Μπαλαφούτη, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Εύη Τσιροπούλου