Τα τελευταία χρόνια, οι δρόμοι γύρω από την Μητροπόλεως φιλοξενούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εστιατορικές αφίξεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γεύσεων – από ιαπωνικές και λατινοαμερικάνικες σε μεσογειακές και ελληνικές – και έχουν αναδείξει το ιστορικό κέντρο σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό της πόλης.

Μια τέτοια άφιξη ήταν και αυτή του Okio, που στη γλώσσα τον ναυτικών είναι η τρύπα από όπου ρίχνεται η αλυσίδα της άγκυρας στη θάλασσα. Η δικιά του άγκυρα ρίχτηκε στη συμβολή των οδών Νίκης και Ναυάρχου Νικοδήμου το φθινόπωρο του 2021 και σύντομα έλαβε θέση στη λίστα του Michelin Guide με τα προτεινόμενα εστιατόρια της Αθήνας. Τα παράθυρα που το αγκαλιάζουν αφήνουν το φως να κυλήσει στη σάλα όπου στρώνονται τραπέζια δίπλα από το μεγάλο μπαρ. Ιδιαίτερα cosy, με privée ατμόσφαιρα, είναι ο ημιώροφος που προσφέρει δυνατότητα δείπνου με φόντο την κάβα του εστιατορίου ενώ τους ζεστούς μήνες τραπέζια απλώνονται και στο ευρύχωρο πεζοδρόμιο.

Η κουζίνα του βαδίζει σε διεθνή fusion μονοπάτια, με ισορροπημένες μίξεις ελληνικών και ξένων πρώτων υλών και αρτιστικό πάντρεμα μεσογειακών και ασιατικών γεύσεων. Το μενού του υπογράφουν ο βραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής και οι επί χρόνια συνεργάτες του Πέτρος Φωτείνης και Γιώργος Τσόλκας, ο οποίος εκτελεί χρέη head chef. Ο κατάλογος αλλάζει σχεδόν δύο φορές το χρόνο ενώ συχνά εμφανίζονται και πιάτα ημέρας.

Στο τωρινό μενού ιδιαίτερες είναι οι αρωματικές φακές μπελούγκα με κρέμα καρύδας, κάρυ, γλυκοπατάτες και γκρεμολάτα μυρωδικών καθώς και το βουτυράτο ταρτάρ από μοσχαρίσιο Black Angus με ψιλοτριμμένη γραβιέρα Νάξου, πολύ λεπτές, crispy τηγανιτές πατάτες και ρόκα. Εξαίσιο είναι και το καραμελωμένο αρνί, που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα, με κρέμα από καλαθάκι Λήμνου, πιπεριά Φλωρίνης και ημιαφυδατωμένες ελιές όπως και το πληθωρικό flap Black Angus με μελιτζάνα, κυβάκια μήλου και miso. Δυνατό είναι και το κλείσιμο της αυλαίας του δείπνου με άκρως απολαυστικά επιδόρπια, ανάμεσά τους και η τηγανητή μπανάνα με κρέμα από ψητές μπανάνες, σοκολάτα γάλακτος και παγωτό καραμέλα-μπανάνα.

Η λίστα κρασιών διαθέτει επιλογές από το διεθνή και τον ελληνικό αμπελώνα ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δροσερά cocktails δια χειρός Άγγελου Ζεϊμπέκη (Line), σε αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνται υλικά της κουζίνας που δεν μπορούν να προστεθούν στα πιάτα, όπως οι φλούδες παντζαριού που γίνονται βάση για το όμορφα γλυκό El Jimador beetroot raspberry milk whey.

Το Okio είναι αναμφίβολα μια από τις πιο αξιόλογες προτάσεις διεθνής κουζίνας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η μέχρι τώρα πορεία του αποτελεί διαβεβαίωση της θετικής εξέλιξης που σίγουρα θα δούμε στις γεύσεις του.

info
Νίκης 33 & Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, τηλ. 210 3311436

Φωτογραφία ανοίγματος: Facebook @Okio.restaurant