Λένε ότι τα δύσκολα ονόματα κάνουν καριέρα, γιατί δύσκολα ξεχνιούνται. Ίσως αυτό να είχε στο μυαλό του ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης όταν πήρε την απόφαση μαζί με τους δύο συνεργάτες του και σεφ επίσης, Χρήστο Ρήγα και Κώστα Μπαρούτη, να ανοίξουν ένα street food μαγαζί, διαγώνια από το εστιατόριο CTC, στον Κεραμεικό. Για αυτό άλλωστε του έδωσαν το όνομα Ortsag που στην ουσία είναι η λέξη gastro γραμμένη ανάποδα.

Το νέο αυτό project των τριών σεφ πατάει πάνω στα burgers αλλά και στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων από την κουζίνα του CTC και την αξιοποίηση τους. Δύσκολο και αυτό, αλλά όχι ακατόρθωτο. Το Ortsag, λοιπόν, έχει δύο καταλόγους: ο ένας είναι σταθερός και περιέχει πέντε επιλογές σε burgers και ο δεύτερος -που αλλάζει ανά τακτά διαστήματα- βασίζεται στη δημιουργική εκμετάλλευση των leftovers από την κουζίνα του γειτονικού βραβευμένου με ένα αστέρι Michelin εστιατορίου. Έτσι λοιπόν, τα καλαμπόκια που περισσεύουν και δεν χρησιμοποιούνται για τη φανταστική βελουτέ του CTC, εδώ ψήνονται στα κάρβουνα -αφού μαριναριστούν σε λάδι περγαμόντου- και σερβίρονται με μια μαγιονέζα από κέλυφος αστακού. Άλλα παραδείγματα είναι το risotto που γίνεται arancini ή το beef skewer που μετατρέπεται σε ένα μικρό, νόστιμο μοσχαρίσιο σουβλάκι με σάλτσα από ταρτάρ. Στο τελευταίο αντί για πίτα χρησιμοποιούν το ψωμί του burger που όμως το έχουν πατικώσει και το έχουν ψήσει και αυτό στα κάρβουνα.

Πάμε στα burger τώρα και στον βασικό κατάλογο. Αρχικά να σας αναφέρουμε ότι το ψωμί που χρησιμοποιούν είναι ένα pain au lait (παν ο λε= ψωμί που φτιάχνεται με γάλα) το οποίο τους το ετοιμάζει ένας γειτονικός φούρνος. Είναι αφράτο, αν και φαίνεται ογκώδες, με ελαφρύ βουτυρένιο άρωμα και με ουδέτερη γεύση που δεν κλέβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το burger με το κουνουπίδι (ναι κουνουπίδι!) ψήνεται στη σχάρα, έχει μαγιονέζα κάρι η οποία του δίνει όλη την γευστική ένταση μαζί με το αγγούρι κίμτσι (μοιάζει με την πίκλα) και φουντούκια που δένουν αυτόν τον φαινομενικά δύσκολο συνδυασμό.

Το επόμενο burger που δοκιμάσαμε ήταν εκείνο με το άρτια παναρισμένο κοτόπουλο σε κορν φλέικς. Ελαφρώς πικάντικο από το μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούν αλλά και από την πικάντικη μαγιονέζα που έχει στην βάση του. Η δε μαγιονέζα ρόκας τού δίνει χρώμα ενώ ταυτόχρονα του χαρίζει μια δροσερή πινελιά που το κάνει πιο απολαυστικό. Τέλος, το double smashed, το οποίο είναι και το δημοφιλές –και όχι άδικα– εκτός από το μπιφτέκι που φτιάχνεται από κιμά Black Angus, περιέχει μια ζαλιστικά νόστιμη μαγιονέζα τηγανητού αυγού η οποία θα σας «σκλαβώσει» με τη γεύση της. Λόγος για να επιστρέψετε και πάλι. Εμείς σίγουρα γιατί αφήσαμε εκκρεμότητες.

Το νέο αυτό street food project έχει νοστιμιά, ενδιαφέρον και μια διαφορετική φιλοσοφία. Στοιχεία, που μαζί με το ασυνήθιστο όνομά του, το κάνουν να ξεχωρίζει. Όσο για τις τιμές του, θα σας πούμε ότι κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Και σε όλα αυτά προσθέστε την χαλαρή ατμόσφαιρά του, το παγωτό με το σιρόπι μπέικον και τα καραμελωμένα ποπ κορν ή το αποδομημένο γαλακτομπούρεκο με λεμονόχορτο και μια έκπληξη ανάμεσα στην κρέμα που δεν γίνεται να μην το δοκιμάσετε.

info
Κεραμεικού 93 – 95, Κεραμεικός, τηλ. 210 3412 658
Τιμές: 10 – 15 ευρώ