Πίσω από το Χίλτον, σε μια από τις πιο δυνατές εστιατορικές πιάτσες της πόλης, άνοιξε πριν λίγο καιρό το OX των Γιάννη Μωράκη, Γιώργου Μελισσάρη, Πάνου Πολίτη και Thomas Grubac. Με εμπνευστή του μενού τον βραβευμένο σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου και επικεφαλής της κουζίνας τον επί τέσσερα χρόνια συνεργάτη του Χάρη Φράγκο (βλ. Brunello) αυτό το καινούργιο κρεατάδικο δίνει έμφαση στις σούβλες και στις σχάρες που αγαπάμε αλλά και σε όλα εκείνα τα συνοδευτικά που τις απογειώνουν παρουσιάζοντάς τα κάπως διαφορετικά από ότι τα έχουμε συνηθίσει.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η διακόσμηση του χώρου είναι σύγχρονη και λιτή (ADD Architects). Το μαύρο και τα γήινα χρώματα πρωταγωνιστούν, τα θερμά φώτα δημιουργούν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα ενώ οι διασκευές παλιών αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών που ντύνουν μουσικά τις βραδιές στο OX δίνουν έναν νοσταλγικό και ταυτόχρονα νεανικό τόνο. Τον πρώτο λόγο σε όλα αυτά έχει φυσικά η ανοιχτή κουζίνα με τις φωτιές και τον ξυλόφουρνο να κλέβουν τις εντυπώσεις, σαν μια mini αυτοσχεδιαστική θεατρική παράσταση που παρουσιάζεται κάθε βράδυ από την καλά συντονισμένη ομάδα των μαγείρων.

Ο κατάλογος είναι απλός και περιεκτικός αφού περιλαμβάνει όλα εκείνα που απολαμβάνουμε από παιδιά σε μια κλασική ελληνική ψησταριά. Στην πράξη βέβαια κάποια πράγματα είναι λίγο (έως πολύ) αλλιώς κι αυτό είναι το αξιοσημείωτο στην προκειμένη περίπτωση. Δοκιμάσαμε πολλά και διάφορα πιάτα από τα οποία με την πρώτη μπουκιά ξεχωρίζουν σίγουρα το δροσερό και απαλό, σε ό,τι αφορά το σκόρδο, τζατζίκι που φτιάχνεται με βιολογικό πρόβειο γιαούρτι και αγγούρι σε ζύμωση και η ολόφρεσκη, μυρωδάτη μαϊντανοσαλάτα. Και στις δύο περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα χειροποίητα λαδοπιτάκια Ρόδου που αν και είναι νοστιμότατα από μόνα τους ταιριάζουν τέλεια με όλα τα αλοιφώδη του καταλόγου.

Επίσης από τα πρώτα, ξεχωρίζει με διαφορά η υπέροχα χυλωμένη βουτυρομακαρονάδα με χυλοπίτες, φρέσκια και καμμένη μυζήθρα που είναι ο ορισμός του comfort food. Το ίδιο και η πίτα ημέρας, μια φουλ παραδοσιακή σπανακόπιτα με φέτα που όπως όλες οι επιλογές σε πίτες που αλλάζουν σε καθημερινή βάση φτιάχνεται από την εξαιρετική μαγείρισσα Μάρω Διακάτου και ψήνεται στον ξυλόφουρνο.

Σύντομα ήρθε και η σειρά του τηγανιού από όπου περνάει το πασά κεφτέ, δηλαδή τα κεφτεδάκια από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά τα οποία τηγανίζονται ελαφρά σε βούτυρο, κατόπιν ψήνονται στον φούρνο και σερβίρονται με τρίμμα παστουρμά. Στο τηγάνι γίνεται και το φρυγαδέλι σε μια εντελώς αντισυμβατική εκδοχή του: συκώτι τρυφερό, ψημένο τόσο όσο πρέπει, και από πάνω του τριμμένο ψωμί τηγανισμένο σε μπόλια. Πρακτικά δεν θυμίζει σχεδόν τίποτα από τον παραδοσιακό εαυτό του αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να είναι ένα γευστικότατο πιάτο.

Τις σούβλες τις δοκιμάσαμε όλες και η αλήθεια είναι ότι με δυσκολία ξεχωρίσαμε την καλύτερη αφού η καθεμία έχει τη δική της χάρη. Το κοκορέτσι είναι υποδειγματικό, ξεροψημένο και τραγανό εξωτερικά και ζουμερό μέσα, με όλη τη νοστιμιά της κλασικής βερσιόν. Στο χοιρινό κοντοσούβλι η πίκλα κρεμμυδιού, το μπούκοβο και το σουμάκ ανεβάζουν τη γεύση σε άλλο επίπεδο ενώ το κοτόπουλο κοντοσούβλι είναι μαριναρισμένο με μπόλικα μπαχαρικά με αποτέλεσμα να βγάζει ωραία αρώματα που θυμίζουν και λίγο Ανατολή.

Από τα γλυκά, σίγουρα προηγείται το εκμέκ με πραλίνα φιστικιού, βελούδινη λευκή κρέμα και σιροπιασμένο τσουρέκι, ωστόσο και η σοκολατένια μους με την αλμυρή καραμέλα ως άχαστος συνδυασμός δεν μας άφησε ασυγκίνητους.

Εκτός από την κουζίνα δυνατά παίζει και η κάβα η οποία περιέχει πάνω από 100 ετικέτες κρασιών. Η λίστα που έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Μακρής είναι πλήρως προσανατολισμένη στα πιάτα του μενού και περιέχει ως επί το πλείστον ελληνικά κρασιά αλλά και κάποιες εκλεκτές ετικέτες από τον διεθνή αμπελώνα.

info
Χατζηγιάννη Μέξη 9, Ιλίσια, τηλ: 210 7107 070
Τιμή: 40-45 ευρώ χωρίς κρασί