Από τα πέτρινα Μαστοροχώρια και το Ζαγόρι στις ανοιχτές θάλασσες του Ιονίου και από τους νομάδες κτηνοτρόφους στους τεχνίτες της πέτρας, η ηπειρώτικη γεύση και η παράδοση της πίτας ταξιδεύει στους αιώνες. Στα εστιατόριά της το χθες συμβαδίζει με το σήμερα.

Πρέβεζα

Sesa, Εστιατόριο
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα με ευρηματικές παρεμβάσεις από τον consultant chef Κώστα Τερζούδη σε ένα εστιατόριο-προορισμό για την ευρύτερη περιοχή. Οι πρώτες ύλες έρχονται από τον Αμβρακικό και τις γύρω καλλιέργειες και αξιοποιούνται με φαντασία διατηρώντας, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, την επαφή με την παράδοση. Ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον πάνω στη θάλασσα με τραπεζάκια που στρώνονται σε υπερυψωμένο ξύλινο ντεκ δίπλα στο κύμα ή στη βεράντα και τη σάλα με τη σύγχρονη αισθητική. Προσεγμένη wine list.

Τιμές: €€
Παραλία Κανάλι, «Sesa Boutique Hotel», τηλ. 26820 52705

Alati Sea food & more, Εστιατόριο για ψάρι
Μια διαφορετική, φρέσκια πρόταση ανάμεσα στις ψαροταβέρνες της Πρέβεζας, το Alati που, εκτός από τα κλασικά ψάρια στη σχάρα, στο τηγάνι ή στον ατμό και τα θαλασσινά σε διάφορες παραλλαγές, σερβίρει και πιάτα που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο, με δημιουργική, αλλά κυρίως νόστιμη προσέγγιση. Κριθαράκι και τραχανάς σε λογική ριζότο, ωραία ταραμοσαλάτα και ζυμαρικά με θαλασσινά φιλοξενούνται στο μενού του. Βρίσκεται στην παραλία της πόλης, δίπλα στις ψαρόβαρκες που έρχονται φορτωμένες κάθε πρωί για να προμηθεύσουν κατοίκους και μαγαζιά. Υπέροχη θέα στον Αμβρακικό και τραπεζάκια έξω όταν το επιτρέπει ο καιρός και κατευθείαν από τη βάρκα τα ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές, ακόμα και αστακοί και κολοχτύπες. Wine list με κάποιες επιλογές από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα.

Τιμές: €€€€, ανάλογα με το ψάρι
Ελευθερίου Βενιζέλου 31, Παλαιά Πόλη, τηλ. 26820 27145

Σαϊτάν Παζάρ, Εστιατόριο
Στριμωγμένο στο ομώνυμο γραφικό στενό του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας, είναι ίσως το πιο όμορφο και πολύχρωμο εστιατόριο της παλιάς πόλης. Με νοσταλγική διάθεση και αισθητική, ωραίες μουσικές και vintage καλαίσθητα σερβίτσια, έχει καλό σέρβις και δύο ευγενέστατους ιδιοκτήτες, τον Στάθη και τη Μαρίνα. Το φαγητό, κατά κύριο λόγο προσανατολισμένο στη θάλασσα, είναι γευστικό και προσεγμένο. Εκτός από τα κλασικά που περιλαμβάνουν γαρίδες και θαλασσινά, είναι καλοφτιαγμένα τα ριζότι και τα ζυμαρικά του. Ακολουθώντας τις νέες τάσεις, υπάρχουν και επιλογές για vegetarian και vegan πιάτα. Μια μικρή λίστα εμφιαλωμένων κρασιών, ούζων, τσίπουρου και κοκτέιλ συμπληρώνουν το σκηνικό.

Τιμές: €€€
Σαϊτάν Παζάρ, Παλαιά Πόλη, τηλ. 26820 60863

Ιωάννινα

Θamõn, Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Ένα κομψό, σύγχρονο εστιατόριο, με ανοιχτή κουζίνα και φιλόξενη ατμόσφαιρα στην καρδιά της πόλης. Σεφ και ιδιοκτήτης ο Θανάσης Τάσσος, που μετά τον οικογενειακό ξενώνα στην Κόνιτσα, το Bourazani Wild Life Resort, θήτευσε σε εστιατόρια του εξωτερικού, όπως το ιστορικό για τα πιάτα με κυνήγι Spielweg, στο Baden της Γερμανίας. Στην κουζίνα του πρωταγωνιστεί η παραδοσιακή κουζίνα, άλλοτε με κλασικό και άλλοτε με πιο σύγχρονο, αλλά σταθερά με τεχνικά άρτιο τρόπο. Ουσιαστικά το εστιατόριο προτείνει ένα μικρό μενού που στο σύνολο του δεν ξεπερνά τα 10 πιάτα, με συχνές εναλλαγές που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο. Πολύ καλό σέρβις και καλή λίστα κρασιών.

Τιμές: €-€€ / Set menu 5 σταδίων: €45 (χωρίς το κρασί)
Αβέρωφ 63, τηλ. 26510 83500

Ευ Ζην στη Φρόντζου Πολιτεία, Εστιατόριο ελληνικής κουζίνας με ανησυχίες
Το συγκρότημα Φρόντζου Πολιτεία, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το εστιατόριο Ευ Ζην, βρίσκεται στον λόφο της Αγίας Τριάδας, προσφέροντας καταπληκτική θέα στην πόλη και τη λίμνη. Πυρήνας του το θέατρο, αντίγραφο του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, και το τουριστικό περίπτερο που έχτισε στις αρχές του ’60 ο οραματιστής Κωνσταντίνος Φρόντζος, θέλοντας να δημιουργήσει έναν χώρο πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους. Σε αυτό ακριβώς το περίπτερο, με τα ξυλόγλυπτα ταβάνια και τέμπλα, στεγάζεται το εστιατόριο, δίνοντας την αίσθηση παλιού αρχοντικού. Σερβίρει πολλά τοπικά πιάτα σε σύγχρονη απόδοση, αλλά και μερικές πιο κοσμοπολίτικες παρασκευές κρεατικών.

Τιμές: €€€
Λόφος Αγίας Τριάδος, τηλ. 26510 21011

Το Μαγαζάκι που λέγαμε, Εστιατόριο δημιουργικής ελληνικής κουζίνας
Δίπλα στα τείχη του Κάστρου των Ιωαννίνων, στη νότια πλευρά τους, τούτο το εστιατόριο με το ασυνήθιστο όνομα αποτελεί μία από τις πιο πολύτιμες διευθύνσεις της πόλης. Δημιούργημα τής Δωδεκανήσιας στην καταγωγή και κάποτε καθηγήτριας Αγγλικών σεφ Μαρίας Κλήμη, μικρό, χαριτωμένο, με λίγα τραπέζια στο εσωτερικό και ακόμα λιγότερα στο πεζοδρόμιο, υποδέχεται τους επισκέπτες από το 2018. Η Μαρία Κλήμη λατρεύει τα προϊόντα των μικρών παραγωγών και τα αναζητά, κυριολεκτικά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, δημιουργώντας με αυτά πολύ νόστιμα πιάτα που σε ταξιδεύουν.

Τιμές: €€
Εθνικής Αντιστάσεως 44, τηλ. 26510 33106

Συντάκτες: Α.Ν. Ανδρουλιδάκης, Νανά Δαρειώτη, Βασίλης Δημαράς, Άρτεμις Τζίτζη 

info
Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€
Το κείμενο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην ειδική έκδοση του Πρώτου Θέματος «Τα 300 κορυφαία εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα»