Για 37 χρόνια ο Ηλίας Χαϊδεμένος δήλωνε τραπεζικός υπάλληλος και εστιάτορας. Εγκαταστημένη σε ένα off Broadway δρομάκι της Καλλιθέας, η Ψαροπούλα του, με τα παραδοσιακά της φαγητά, κέρδισε τις καρδιές των φίλων του ψαριού στα πέριξ, και όχι μόνο. Κέρδισε όμως και την καρδιά του ίδιου. Έτσι, πριν πάρει την τελική απόφαση να «αποφοιτήσει» από την εργασία και να ξεκινήσει μόνιμες διακοπές, βρήκε μια απίθανη παρέα τεσσάρων φίλων, στα χέρια της οποίας εμπιστεύθηκε το όμορφο ταβερνάκι του.

Ο Σπύρος Κερκύρας, ο Ηλίας Ανθίδης, ο Ερμής Τριανταφύλλου και η Ειρήνη Πυρπυρή ανέλαβαν την μικρή επιχείρηση τον Ιούνιο του 2022 και, σεβόμενοι πάντα την ένδοξη παράδοσή της, της έδωσαν νέα πνοή. Ο χώρος, ντυμένος στα λευκά, με πτυσσόμενες τζαμαρίες και οροφή, βοκαμβίλιες και λιτά ναυτικά διακοσμητικά στους τοίχους, μοιάζει με κυκλαδίτικη αυλή το καλοκαίρι. Χαλαρό λοιπόν το σκηνικό, με την ευχάριστη διάθεση να ενισχύεται σημαντικά από τους ήχους αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών. Τη μετατροπή της παραδοσιακής ταβέρνας σε γοητευτικό εστιατόριο και το διακριτικό face lift της σάλας του ακολούθησε και η ονομασία του, η οποία είναι πλέον Psaropoula Fish Meze.

Την επιμέλεια του μενού έχει ο Γιάννης Λιόκας (Monzu), ενώ επικεφαλής της κουζίνας είναι ο στενός του συνεργάτης Αλέξανδρος Μηλιαράκης. «Δίνουμε τη δικιά μας οπτική στη σύγχρονη ψαροφαγία. Όσο για τις πρώτες μας ύλες, είναι πάντα ολόφρεσκες. Έχουμε δύο ψαράδες που κάθε βδομάδα μας φέρνουν ότι καλό προσφέρει η θάλασσα. Συνεργαζόμαστε, επίσης, με επώνυμους, γνωστούς για την ποιότητά τους, προμηθευτές», μου λέει ο Αλέξανδρος. Ο κατάλογος ανανεώνεται σύμφωνα με την εποχικότητα αλλά και τα… κέφια της κουζίνας.

Η γνωριμία μου με τις γεύσεις του εστιατορίου ξεκίνησε με δύο ορεκτικά: το δροσερό και όμορφα όξινο ceviche μαγιάτικο με φινόκιο, αυγοτάραχο, σάλτσα εσπεριδοειδών και πορτοκάλι, και το πιο πληθωρικό καρπάτσιο τσιπούρας με ψητό αγγούρι, σάλτσα σόγιας και κρίταμο. Η σαλάτα παντζάρι με πέστο παντζαριού, καρύδια και καψαλισμένο ψωμί ξεχώρισε για τις ωραίες υφές και την κομψά γλυκιά της γεύση ενώ στις νέες αφίξεις εντύπωση μου έκαναν οι ντοματοκεφτέδες με τη χρυσαφένια κρούστα τους -που συνοδεύονταν από κρύα σάλτσα ντομάτας και κρέμα φέτας- καθώς και οι πιο παραδοσιακές γαρίδες σαγανάκι με πλούσια πικάντικη σάλτσα ντομάτας και φέτα.

Πολλά ακόμα πιάτα πέρασαν από το τραπέζι μου αλλά ανάμεσά τους ξεχώρισα το ψητό καλαμάρι με σπαστή πατάτα, σάλτσα από πιπεριές jalapeño και το μελάνι του καθώς και το γιουβέτσι θαλασσινών (γαρίδες, χταπόδι και στρείδια) με άρωμα ούζου, ζωμό γαρίδας και φρέσκα μυρωδικά που έρχεται μελωμένο στο πήλινο. Σε αγαπημένο μου πιάτο αναδείχθηκε το όμορφα ψημένο και με φινετσάτη σπιρτάδα χταπόδι σχάρας με γλάσο ξιδιού, φάβα, χόρτα τουρσί και σάλτσα κάππαρης με πιπεριές Φλωρίνης.

Η λίστα ποτών προσφέρει επιλογές για κάθε γούστο και συμπεριλαμβάνει ούζα, τσίπουρα, μπίρες, cocktail καθώς και φιάλες κρασιού από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα.

Αξία μνείας και η σπιτική φιλοξενία του εστιατορίου που συμβάλλει αισθητά στην όμορφη εμπειρία. Με πολλές και μεγάλες υποσχέσεις συνεχίζεται λοιπόν να γράφεται το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της γοητευτικής Ψαροπούλας.

info
Σωκράτους 237, Καλλιθέα 176 64, τηλ. 210 9431 209

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα