Δεν ξέρω ποιος λεξικογράφος θα επιχειρήσει να καταγράψει τη διαφορά ανάμεσα στο «εστιατόριο για κρασί» όπως θα απέδιδα τον όρο Wine Restaurant και στο «εστιατόριο με κρασί», ένα εστιατόριο δηλαδή με καλή κάρτα κρασιών. Για την πρώτη κατηγορία πάντως, σίγουρα θα ξεκινούσε από τη Scala Vinoteca, στα σκαλάκια της Αναγνωστοπούλου.

Ο χώρος: Λιτός και ζεστός, όπου πρωταγωνιστεί το ξύλο. Τραπέζια σχετικά λίγα και αυτά σε ανοιχτόχρωμο ξύλο.

scala1

Τι θα πιούμε; Πάνω από 100 φιάλες -αν μέτρησα σωστά 122- καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τόπων και ύφους, από την Ελλάδα και τον κόσμο. Πολύ προσεγμένες επιλογές, λογικά τιμολογημένες, οι φιάλες ξεκινούν από τα 22€ και κυρίως σωστά και κατανοητά αποτυπωμένες στον κατάλογο. Άλλωστε, η ευγενέστατη οινοχόος είναι πάντα πρόθυμη να προτείνει, να βοηθήσει και να εξηγήσει.

Πάνω από 40 ετικέτες, προσφέρονται και σε ποτήρι, όμως στην πράξη και από επιλογή ανοίγεται και οποιαδήποτε άλλη φιάλη υπάρχει στον κατάλογο. Οι τιμές στα ποτήρια αρχίζουν από τα 5,5€, λογικές, αν υπολογίσει κανείς την περιοχή και την ποιότητα των προτάσεων.

scala

Θα φάμε τίποτα; Το φαγητό είναι το ίδιο ισχυρό ως κίνητρο,για να έρθει κανείς εδώ. Μαγειρικές δεξιότητες υψηλού επιπέδου από τον Δημήτρη Κοντόπουλο, αλλά πάνω από όλα πιάτα φιλικά στο κρασί που πειθαρχούν στην ιδέα της αρμονικής συνύπαρξης μαζί του. Κρατώ, ανάμεσα στα άλλα, τις μνήμες ενός φινετσάτου ωμού ροφού με πίκλες και ενός γευστικότατου tagliolini με καραβίδες.

Τελικά να πάμε ή όχι; Ασφαλώς ναι. Τόσο για το κρασί όσο και για το φαγητό.

Αν βάζαμε βαθμό; Εξαντλώντας την αυστηρότητα μας, 9/10.

scala2

info
Σίνα 50 & Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι, τηλ. 210 3610041.
Ανοιχτά καθημερινά από τις 18:30. Οι κρατήσεις συνιστώνται, ειδικά τις μέρες αιχμής.