Ο Αντώνης Δρακουλαράκος κατάφερε το ακατόρθωτο: να στήσει ένα κομμάτι Ιαπωνίας μέσα από τα ελάχιστα σκαμπό ενός μπαρ -έτσι είναι εξάλλου τα περισσότερα εστιατόρια εκεί- με μια προϋπηρεσία ελάχιστων μόλις μηνών στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπου διδάχθηκε τη γιαπωνέζικη κουζίνα.

sushimou2

sushimou4

Καθόλου ντεκόρ, μόνο ο Αντώνης κυρίαρχος της πείνας σου πίσω από το μπαρ, σφιγμένος μέσα στο κοστούμι που κρύβει η λευκή ποδιά και το αντίστοιχο καπελάκι. Ξεκινάς με ζεστό σάκε, μια ανάλαφρη miso soup και edamame και στη συνέχεια… omakase, που σημαίνει «το αφήνω πάνω σου!». Για την ακρίβεια, πάνω στον Αντώνη, που με λίγες διαφωτιστικές ερωτήσεις θα ταιριάξει τα γούστα σου με την ψαριά της ημέρας.

sushimou

Μέχρι να ετοιμάσει το nigiri aji από σαβρίδι εσύ θα έχεις γίνει κολλητός με τους διπλανούς και όλοι μαζί θα αξιολογήσετε ένα aka bora με χριστόψαρο, όπου το ψάρι έρχεται φιλεταρισμένο, με ολόκληρο το σκελετό και το κεφάλι να τρώγονται σε μια εξωτική, τραγανή tempura χωρίς κουρκούτι. Ο Αντώνης φτιάχνει τα nigiri του μόνο με ελληνικό ολόφρεσκο ψάρι, χωρίς μαρινάρισμα, μπροστά σου, περνώντας μόνο με το φλόγιστρο στιγμιαία τη σάρκα τους που βρέχει με μια σταγόνα sake.

sushimou6

sushimou7

Σαφρίδι, κολιός, σκουμπρί, παλαμίδα, μπαρμπούνι, αλογομούρικο αλλά και γαρίδα Κοιλάδας και ολόφρεσκη σουπιά και αχινός και γαριδάκι τύπου συμιακό από τη Χαλκίδα και βασιλικά στρείδια. Κanpyomaki ρολό με γλυκιά κολοκύθα, temaki με φύλλο σίσο και μπρικ, don με ψάρι, αβοκάντο και αγγούρι μαριναρισμένα σε σόγια πάνω σε ρύζι και ολόκληρα τραγανά φύλλα στο πλάι να φτιάξεις τα δικά σου ρολάκια, μια κουζίνα-μύηση στις πιο λεπτές νότες της γεύσης, που δεν «δυτικίζει» για να χαϊδέψει τα ελληνικά σου γούστα, φινετσάτη και λεπτεπίλεπτη.

info
Σκούφου 6, Σύνταγμα, τηλ. 211 4078457. Κόστος: € 18-25.

Το άρθρο της εβδομάδας