Τα εστιατόρια που έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από μία δεκαετία, δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός λιγοστεύουν. Στο κυνήγι της ανανέωσης οι επιχειρηματίες εστιάτορες, στο κυνήγι νέων γευστικών συγκινήσεων οι πελάτες, όλα αποτέλεσμα μιας ανεξέλεγκτης καταναλωτικής μανίας εμπειριών χωρίς κάποιο ποιοτικό πρόσημο, ξεχνούν τον πιο βασικό ίσως παράγοντα της εστίασης. Η επίσκεψη σε έναν χώρο φαγητού γίνεται όχι απλώς για να χορτάσουμε την -όποια- πείνα μας, αλλά για να περάσουμε όμορφα, να ευφρανθούμε και να μοιραστούμε φροντίδα και καλό φαγητό.

Ίσως και να είναι παλιομοδίτικο, ίσως ξεπερασμένο, όμως το χαμόγελο αναγνώρισης από τον υπεύθυνο της σάλας και τον σερβιτόρο μου δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και θετική προδιάθεση για το γεύμα που θα ακολουθήσει. Πολύ μάλιστα περισσότερο όταν, ως παλιά πελάτισσα, απολαμβάνω το φαγητό που μου είναι γνώριμο, όχι σε ένα σταθερό μενού, αλλά από άποψη νοστιμιάς και σεβασμού στην πρώτη ύλη.

Το ΘάΜα άνοιξε πριν από έντεκα χρόνια με την εκ Μεσσηνίας Μαντώ Ηλιοπούλου στο τιμόνι του. Ένα χαμηλών τόνων εστιατόριο, με μεσσηνιακή κουζίνα, αφιερωμένη στις τοπικές συνταγές που τη μεγάλωσαν, και φυσικά μια εξαιρετική ψητή, με κρατσανιστή πέτσα γουρ(ου)νοπούλα που μας έκανε να παραμιλάμε. Όμως η κυρία Μαντώ μεγάλωσε και παρέδωσε τα ηνία στην κόρη της Μαρία, η οποία ανέλαβε την κουζίνα πριν από δύο χρόνια και με τον σύντροφό της Μπάμπη στη σάλα αποφάσισαν να κάνουν μια μικρή μεγάλη αλλαγή.

Το εστιατόριο μετονομάστηκε σε ΘάΜα Μεζέ. Οι δυο τους, η Μαρία και ο Μπάμπης, μοιράζονται ένα κοινό πάθος. Η αγάπη για τα εξαιρετικά προϊόντα της ελληνικής γης απ’ όπου και αν προέρχονται τους οδήγησε και τους οδηγεί στην κατάρτιση μενού που εναλλάσσεται πολύ συχνά, με συνταγές και πρώτες ύλες απ’ όλη την Ελλάδα. Μεζέδες τα λένε, με τις ποσότητες ωστόσο να παραπέμπουν συχνά σε κυρίως πιάτα.

Επειδή πολλές φορές έχουν γραφτεί ανάλογα κείμενα για την πρώτη ύλη και τα πάθη των μαγείρων, θα σας μεταφέρω την κεντρική ιδέα. Πόσες φορές έχετε μουγκρίσει από τη νοστιμιά μιας χωριάτικης σαλάτας; Με ροζ ντομάτες Άργους, πίκλες αγγουριού, λευκά βάτικα κρεμμύδια, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα Φιλιατρά, φρέσκια ρίγανη και δυόσμο, λίγη κόκκινη τσαχπίνικη πιπεριά, ελιές Καλαμών και φέτα από τον Παρνασσό;

Προσωπικά ελάχιστες, ειδικά σε μαγαζί με συνθετικό το «μεζέ». Το προζυμένιο ψωμί έρχεται κάθε μέρα από το Γραμματικό, τα ντολμαδάκια έχουν λεμονάτη σάλτσα βουτύρου, το εθιστικά πικάντικο γιαουρτλού κεμπάπ γίνεται με πρόβειο κιμά, τα λουκάνικα είναι χειροποίητα, το κατσικάκι με τα χειροποίητα ζυμαρικά είναι ένα όνειρο. Και φυσικά δεν λείπει η γουρνοπούλα που τους έκανε γνωστούς αλλά όχι σε καθημερινή βάση. Με λίγα λόγια, το ΘάΜα διάγει τη δεύτερη δεκαετία του πιο φρέσκο και πιο νόστιμο από ποτέ.

info
Λεωφ. Μεσογείων 242, Χολαργός, τηλ.: 211 0139951, τιμή: €20-€25/άτομο