Το ότι το ηρακλειώτικο Πεσκέσι, θα αποκτούσε το πρώτο του αδερφάκι, μου το είχε εκμυστηρευτεί πριν από αρκετό καιρό ο ιδιοκτήτης αυτού του γνωστού εστιατορίου, Παναγιώτης Μαγγανάς.

Ήταν μεταξύ τσικουδιών και μεζέδων, έτσι όπως γίνονται οι συζητήσεις κάτω στην Κρήτη. «Θα είναι ωραίο, σε ένα καινούργιο ξενοδοχείο που ανοίγει φέτος, λίγο πιο έξω από το Ηράκλειο. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ότι κάνουμε εδώ, θα συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή, υπηρετώντας την ίδια φιλοσοφία» μου είχε πει ο Παναγιώτης. Παρ’ όλα αυτά, από τότε μου είχε εξάψει την περιέργεια. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία, πριν από λίγες μέρες, κατέβηκα στο νησί για μια γρήγορη επίσκεψη, τόσο για να δω το νέο ξενοδοχείο Pnoé Breathing Life όσο και για το Thymises, το αδερφάκι του Πεσκέσι.

Αρχικά να σας αναφέρω ότι πίσω από το νέο αυτό ξενοδοχείο, που έχει προσανατολισμό στην ευεξία και την χαλάρωση, βρίσκεται η Μαρίτα Καράτζη, η οποία τρέφει μια ιδιαίτερη εκτίμηση στην δουλειά που κάνουν στο Πεσκέσι. Και κάπως έτσι προέκυψε η συνεργασία και στο ολοκαίνουργιο Pnoé. Πάνω λοιπόν, από την κεντρική πισινά, σε ένα ωραίο άνετο μπαλκόνι απλώνονται τα τραπέζια του Thymises προσφέροντας όμορφη θέα.

Το γεύμα ξεκίνησε με μια μίνι γευσιγνωσία ελαιόλαδων, έτσι ακριβώς κάνουν και στο Πεσκέσι χρόνια τώρα. Ο Παναγιώτης «κυνηγά» τα ωραία, ιδιαίτερα λάδια τόσο από την Κρήτη όσο και από όλη την Ελλάδα και κάθε φορά βγάζει δυο ή τρία στο τραπέζι για να τα δοκιμάσουν οι φιλοξενούμενοί του. Τους μιλά για αυτά, τους εξηγεί το γευστικό προφίλ τους και τους προτρέπει να τα δοκιμάσουν είτε με το προζυμένιο ψωμί είτε με τα παξιμάδια που έρχονται ως συνοδευτικά. Έχει ενδιαφέρον αυτό το παιχνίδι της «βούτας». Όσο ενδιαφέρον είχε και τα παλληκάρια ή αλλιώς πολυσπόρια, όπως ονομάζεται ένα κρητικό πιάτο με στην αρχαία πανσπερμία. Στο πιάτο μπλέκονται διάφορα όσπρια, όπως φασόλια, ρεβύθια και στάρι μαζί με οξύμελο, που του δίνει μια ωραία γλυκά. Δίπλα ήρθε το κατσοχοίρι, ένα ξεχασμένο τυρί της περιοχής που σιγά σιγά επανέρχεται. Πρόκειται για μια φρέσκια γραβιέρα που ωμή δεν έχει τόσο ενδιαφέρον, όσο σαγανάκι. Έτσι την φτιάχνουν εδώ, πάνω σε ένα μαντέμι που τσιτσιρίζει από ευχαρίστηση.

Ακολούθησαν οι τηγανητοί κολοκυθοανθοί, οι οποίοι είχαν γεμιστεί με μυζήθρα, το χειροποίητο απάκι από μάγουλα με αυγά, που ήταν ένα πιάτο κόλαση και η τηγανιτή μελιτζάνα με τον τραχανά, ένα άκρως καλοκαιρινό πιάτο, από αυτά που πρέπει κανείς να δοκιμάσει. Αντίθετα, το καπνιστό χοιρομέρι, δικής τους παραγωγής, ήταν σκεπασμένο με καραμελωμένα κρεμμύδια, τα οποία του αφαιρούσαν τη νοστιμάδα. Βέβαια, το πιλάφι με το κατσικάκι και το γιαούρτι που ήρθε στο τέλος, έκλεισε με τον καλύτερο, δυνατό τρόπο το γεύμα. Το συγκεκριμένο πιάτο, το ζητάω κάθε φορά που επισκέπτομαι το Πεσκέσι, και δεν θα μπορούσε να έλειπε και από το Thymises. Όσο για τα για επιδόρπια: «τυροπλακούντα», το κρητικό cheese cake, με μέλι, καρύδια και βάση από παξιμάδι και «γάστριν». Το τελευταίο μοιάζει με μπακλαβά, έχει τις ρίζες του στη μινωική Κρήτη και φτιάχνεται με χειροποίητο φύλλο, καρύδια και αμύγδαλα, μέλι, πετιμέζι, παπαρουνόσπορο, γαρίφαλο, κανέλα, πιπέρι.

Όπως καταλαβαίνετε, στο Thymises η εμπειρία του φαγητού είναι μοναδική και ένα ταξίδι στην κρητική κουζίνα. Σε αυτή του σήμερα, αλλά και του χθες που αναβιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, να σας αναφέρω ότι πολλές από τις πρώτες υλές που χρησιμοποιούν έρχονται από το αγρόκτημα του Παναγιώτη, στο Χαρασό, ένα χωριό που απέχει 28 χλμ. από το ξενοδοχείο.

info
Ξενοδοχείο Pnoé Breathing Life, Παραλία Καρτερού, Ηράκλειο, τηλ. 2810000990