Με πρόφαση τον πρόσφατο νυχτερινό Ημιμαραθώνιο βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη – ναι είναι στα πλαίσια της προετοιμασίας για τον Κλασικό της Αθήνας σε λίγες μέρες.

Εκτός από τα 21 χλμ. του αγώνα έκανα και άλλα τόσα, φέρνοντας βόλτα τη πόλη. Όχι μόνο για να δω τι καινούργιο έχει ανοίξει αλλά και να επισκεφτώ παλιά και αγαπημένα στέκια. Όπως για παράδειγμα τον Μπαντή (Παναγιάς Φανερωμένης 33, τηλ. 2310 510 355) που φτιάχνει τις πιο νόστιμες μπουγάτσες. Και όταν λέω μπουγάτσες δεν αναφέρομαι μόνο στη γλυκιά εκδοχή που ξέρουμε εμείς εδώ κάτω στην Αθήνα, αλλά στο αέρινο φύλλο, το οποίο γεμίζουν με τυρί, με κιμά, με κρέμα και με ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Η επίσκεψη στον Μπαντή είναι κάτι σαν υποχρεωτική. Και πάντα η ίδια παραγγελία: μια με τυρί και με κρέμα με χιόνι (άχνη ζάχαρη δηλαδή) και ελάχιστα σκουριά (κανέλα).

Μπαντής
Valenio Coffee Vibes

Η συνέχεια γίνεται στο Valenio Coffee Vibes (Ικτίνου 6, τηλ. 2311 291 518) για ένα καφέ φίλτρου ή δύο ή τρεις espresso ανάλογα με τα κέφια. Ο Βαλάντης Λαμπριανίδης, ιδιοκτήτης, καβουρδίζει εκλεκτούς καφέδες και πάντα έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει. Πρόσφατα άνοιξε και έναν καινούργιο χώρο στα Λαδάδικα, όπου εκεί είναι το εργαστήριο του και ο χώρος που δίνονται τα σεμινάρια αλλά και οι εκπαιδεύσεις.

Peach boy
Shed

Και μιας και μιλάμε για καφέ, επισκέφτηκα και άλλα τρία νέα coffee shop. Αρχικά βρέθηκα στο Naked (Φιλίππου 62, τηλ. 2310 260 487) ένας χώρος που θυμίζει κάτι από τα παλιά καφενεία (μωσαϊκό στο πάτωμα, μαρμάρινα τραπέζια, ξύλινες καρέκλες) αλλά έχει και έναν ευρωπαϊκό αέρα. Οι καφέδες που προσφέρουν, έρχονται από το Un Common roastery ένα από τα πιο γνωστά του Άμστερνταμ. Σερβίρουν και brunch -πως άλλωστε- καθώς και φυσικά κρασιά και κοκτέιλ. Το δεύτερο ήταν το Peach boy που άνοιξε τρίτο σημείο στη πόλη, στη πλατεία του Ιωάννου Δέλλιου. Πιο μεγάλο, πιο φωτεινό και με περισσότερα τραπέζια, που και αυτά φαίνονται λίγα καθώς γεμίζουν από πολύ νωρίς με φοιτητόκοσμο. Το τελευταίο ήταν το μικρό, γωνιακό Shed (Πατριάρχου Διονυσίου Ε 11) με το σκανδιναβικό του ύφους και τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο πίσω από το ναό της Αχειροποιήτου. Ο καφές τους, από την αθηναϊκή εταιρία Kudu.

MLRT Sourdough Microbakery

Η τάση με τους φούρνους της νέας γενιάς, ξέρετε, αυτοί με τα προζύμια και τα προσεγμένα άλευρα, φαίνεται ότι αρχίζει να «χτυπάει» και την Θεσσαλονίκη. Η αρχή έγινε με το 72 H Artisanal Bakehouse από την ομάδα του Ergon μέσα στην αγορά Μοδιάνο, που πλέον έχει και δεύτερο μαγαζί στο κέντρο στην Παλαιών Πατρών Γερμανού 2. Όπως καταλαβαίνετε και από την ονομασία του μιλάμε για ψωμί που φτιάχνεται από προζύμι αργής ωρίμανσης, 72 ωρών. Ένας νέος ακόμα φούρνος είναι και το MLRT Sourdough Microbakery (Μητροπολίτου Ιωσήφ 15, τηλ. 2310 220 223), όπου καθημερινά θα βρείτε πέντε διαφορετικά ψωμιά από προζύμι αργής, και πάλι, ωρίμανσης 18 ωρών αλλά και πολύ ωραίες πίτες.

Η Κουζίνα της Γιαγιάς Σοφίας

Πίτες, παραδοσιακές Ελασσόνας, φτιάχνουν στο Η Κουζίνα της Γιαγιάς Σοφίας (Ελ. Βενιζέλου 55, τηλ. 2310 265 414). το φύλλο χειροποίητο, το οποίο ζυμώνεται και ανοίγεται επί τόπου γεμίζεται με όλα τα καλούδια. Σας προτείνω την πολύ νόστιμη κιμαδόπιτα καθώς και την γλυκιά γαλατόπιτα – από αυτήν πάρτε δυο κομμάτια και θα με θυμηθείτε.

Dos Margaritas

Και αφού πιάσαμε τα ζυμάρια, να σας πω και για το Dos Margaritas (Αιμιλίου Ριάδη 5, τηλ. 2310 831 832), μια καινούργια πιτσαρία που χρησιμοποιεί ζυμάρι αργής ωρίμανσης 7 ημερών για τις ναπολιτάνικου στιλ πίτσες. Εκτός από την κλασική margherita σας προτείνω την formagi με έξι διαφορετικά ιταλικά και ελληνικά τυριά καθώς και την πληθωρική toutaki. Και φυσικά μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και κάποιο από τα κοκτέιλ που σερβίρουν που εναρμονίζονται πλήρως με τις λαχταριστές πίτσες.

Τέλος, δεν γίνεται να μην σας αναφέρω το πολυσυζητημένο Poster (Συγγρού 6 & Πάικου 2, τηλ. 2310 547 384) ένα γαστρομπιστρό όπου στην κουζίνα βρίσκουμε τον ελληνοπαλαιστίνιο Βασίλη Χαμάμ. Σε ένα μοντέρνο, νεανικό χώρο σερβίρει νόστιμα πιάτα όπως το φοβερό ταρτάρ προβατίνας, που δοκίμασα, με λάδι φρικασέ και κράκερ τραχανά, αλλά και το μουσάχαν, παραδοσιακή παλαιστινιακή συνταγή, με κοτόπουλο, πολλά μπαχαρικά και χειροποίητη πίτα.

Κι αν νομίζετε ότι η Θεσσαλονίκη πέφτει μακριά έχω να σας πω ότι με το αεροπλάνο απέχει μόλις 40 λεπτά και η Aegean έχει καθημερινά 9 με 10 πτήσεις που κάποια μπορεί να σας βολεύει. Οπότε δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Και αυτή την περίοδο, η πόλη είναι στα καλύτερα της.