Η εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν και η καλύτερη για πολλούς από εμάς. Ζέστη, φωτιές, κλιματική αλλαγή, ευθύνες και νεύρα. Νεύρα που ακόμα η λέξη «πρόληψη» δεν έχει μπει στο λεξιλόγιο μας και κοιτάμε να φορτώσουμε τις ευθύνες στους άλλους για να είμαστε εμείς πιο ήρεμοι. Γενικολογίες, που όμως έχουν βάση, και ίσως αν τα σκεφτόμασταν λίγο πιο πολύ τα πράγματα, να μην είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι με τη χώρα να φλέγεται και από το κύμα καύσωνα αλλά κι από τις φωτιές, η διάθεση για έξω δεν υπήρχε.

Στο μπαλκόνι με ανεμιστήρα και με το λάστιχο του νερού ανά χείρας πέρασα κάποια βράδια με φίλους συζητώντας αυτά τα θέματα. Παρέα είχαμε πότε μια Margarita, πότε μια Paloma, πότε μια Piña Colada. Τρία άκρως καλοκαιρινά κοκτέιλ, τα οποία δεν είναι δύσκολα να τα φτιάξει κανείς σπίτι. Προσωπικά λατρεύω την Paloma που το μόνο που χρειάζεται κανείς για να την φτιάξει είναι tequila , λίγο αλάτι και μια καλή σόδα γκρέιπφρουτ – υπάρχουν πολλές επιλογές για σόδα στην αγορά και μάλιστα οι περισσότερες είναι αρκετά καλές. Βέβαια, στην δική μου εκδοχή προσθέτω και μια μικρή ποσότητα mezcal, για να δώσει στο ποτό λίγη ένταση και καπνιστό χαρακτήρα. Η καλύτερη συνοδεία για αυτά τα κοκτέιλ είναι nachos με guacamole -αυτό το δροσερό, ελαφρώς όξινο και καυτερό ντιπ με τον κόλιανδρο.


Φωτογραφία: Άννα Τασιούλα

Φωτογραφία: Άννα Τασιούλα

Στο Loco Athens (Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 0331 8778) φτιάχνουν ένα νόστιμο guacamole που ναι μεν είναι όξινο και φρέσκο, όμως όχι τόσο καυτερό – βέβαια αν το αγαπάτε μπορείτε να το ζητήσετε. Επίσης, στο Comal (Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, τηλ. 211 750 8216) σερβίρουν μια πολύ νόστιμη εκδοχή αυτού του μεξικάνικου αλείμματος. Και στα δύο αυτά μαγαζιά οι Margaritas έχουν την τιμητική τους στον κατάλογο των ποτών και δεν θα βρείτε μόνο μια, αλλά πολλές διαφορετικές εκδοχές της, για να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στα δικά σας γούστα.

Σε άλλα νέα, αφίξεις δεν έχουμε μιας και ο Αύγουστος είναι προ των πυλών και όλοι φεύγουν από την Αθήνα. Έχουμε όμως, ανακοινώσεις για νέα project σαν αυτό του Άνταμ Κοντοβά που θα ανοίξει στο Παγκράτι και θα ονομάζεται Ex Machina. Θα είναι ένα fusion bistro που θα θυμίζει και κάτι από ελληνική ταβέρνα αφού το φαγητό θα μπαίνει στη μέση για να το μοιραστεί η παρέα. Οι συνδυασμοί των υλικών θα είναι multi culti, όπως άλλωστε είναι και η κουζίνα του Άνταμ. Πιο σύντομα, ίσως στις αρχές του Αυγούστου, περιμένουμε να ανοίξει και το κρητικό μαγαζί του Σίφη Μανουσέλη που θα βρίσκεται στα Ιλίσια.

Και επειδή καλοκαίρι χωρίς Κυκλάδες δεν γίνεται, λέω να κάνουμε μια βόλτα μέχρι την Πάρο που και φέτος έχει γαστρονομική κινητικότητα. Η πιο ηχηρή άφιξη, βέβαια, δεν είναι άλλη από αυτή του Matsuhisa, εντός του ξενοδοχείου Avant Mar στη Νάουσα. Στην Πάρο επίσης θα συναντήσουμε για άλλη μια χρονιά και τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη στο επίσης καινούργιο ξενοδοχείο Minois, αλλά και τον Ξενάκη Γκίκα, ο οποίος επιμελείται το μενού του Rada στην παραλία των Αγίων Αναργύρων στη Νάουσα και τα ποτά εκεί έχει ετοιμάσει ο Βασίλης Κυρίτσης.

Ο Γιάννης Παρίκος από την άλλη παρουσιάζει δύο νέα project: το Kedros, ένα ελληνικό μεζεδοπωλείο δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα, που βγάζει τραπέζια κάτω από κέρδρους – εξ ου και το όνομά του – και το Sea Rocks, ένα all day beach restaurant όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο ξυλόφουρνος και φυσικά η ελληνική κουζίνα. Και δεν είναι μόνο αυτά που συμβαίνουν στο νησί: ο Μιχάλης Μερζένης στο Machette της Παροικιάς βάζει σε πρώτο πλάνο την κρεατοφαγία, ενώ στο Barbarossa την κουζίνα αναλαμβάνει φέτος ο Θάνος Στασινός.