Το 1982 το Αυγό του Κόκκορα ήταν, θέλοντας και μη, το πιο ρομαντικό ταβερνείο της Αθήνας, αφού κάθε βράδυ, μετά τις 2 και μέχρι τις 6 το πρωί, λειτουργούσε με κεριά. Αυτό συνέβαινε γιατί ένας νόμος της εποχής υποχρέωνε τα μαγαζιά εστίασης να μένουν ανοιχτά το πολύ μέχρι τις 2 ώστε να εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια (sustainable before it was cool). Έτσι ο ιδιοκτήτης του Νίκος Γρέβιας προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εργαζόμενους και τους ξενύχτηδες της πόλης άνοιξε αυτό το νομικό «παραθυράκι» μέσω του οποίου έμελε να μπει στον φιλόξενο χώρο του όλη η αφρόκρεμα της εποχής.

Διάσημοι ηθοποιοί, σημαντικοί σκηνοθέτες και σπουδαίοι τραγουδιστές, μεγάλοι μουσικοί, πολιτικές προσωπικότητες και αστέρες των γηπέδων περνούσαν καθημερινά από το στενό της Σποράδων, δίπλα στη Φωκίωνος, προκειμένου να γευτούν την περιβόητη κοκκορόσουπα που φτιάχνει ακόμα και σήμερα, στην πλατεία Αυδή όπου έχει πλέον μεταφερθεί.

Εδώ και λίγα χρόνια βρίσκεται στο υπέροχο νεοκλασικό του 1930 όπου κάποτε στεγαζόταν το φημισμένο οινομαγειρείο «Το Μεταξουργείο». Χωρίς αμφιβολία το ωραιότερο σημείο του είναι η περίκλειστη αυλή. Βουτηγμένη στο πράσινο και στα πολύχρωμα λουλούδια, με πέτρινους τοίχους, ξύλινα τραπέζια και ασορτί καρέκλες, μεταλλικά φανάρια και παράθυρα, είναι βγαλμένη κατευθείαν από παλιά ελληνική ταινία. Ωστόσο, την Άνοιξη και το καλοκαίρι βγάζει αρκετά τραπέζια και στην πλατεία αφού οι παρέες Αθηναίων και τουριστών διαδέχονται συνεχώς η μία την άλλη, μεσημέρι και βράδυ.

Εδώ σχεδόν όλοι, θαμώνες και συστημένοι, έρχονται για την πεντανόστιμη κοκκορόσουπα. Καλοχυλωμένη και καταπραϋντική, όσοι τη γεύονται για δεκαετίες ορκίζονται ότι παραμένει ίδια και απαράλλαχτη ενώ οι πρωτάρηδες τη θεωρούν εφάμιλλη της μαμάς και της γιαγιάς τους. Στα μαγειρευτά που ξεχωρίζουν περιλαμβάνονται και άλλα εντελώς κλασικά πιάτα όπως ο παραδοσιακός κοκκινιστός κόκκορας με τις χειροποίητες κρητικές μακαρούνες και οι μπαμπάτσικοι λαχανοντολμάδες με το πλούσιο αβγολέμονο. Επίσης, τα αφράτα κεφτεδάκια, οι τηγανιτές πατάτες και οι αρωματικοί κολοκυθοανθοί ανοίγουν την όρεξη με τον πιο νοσταλγικό τρόπο αφού έχουν αυτή τη γνώριμη γεύση, συνώνυμη της παιδικής ξεγνοιασιάς, που στο μυαλό μας θα συνοδεύει πάντα τις κυριακάτικες οικογενειακές εξόδους για φαγητό.

Όσο για τη σχάρα, όποιο δρόμο και να θέλει να ακολουθήσει η παρέα, του κρέατος ή των θαλασσινών, το αποτέλεσμα τους αποζημιώνει όλους και με το παραπάνω. Για παράδειγμα, ο «νταβάς της παρέας» είναι μια πληθωρική ποικιλία. μαεστρικά ψημένων κρεατικών όπως νόστιμα χοιρινά μπριζολάκια, τρυφερά φιλέτα κοτόπουλου κ.ο.κ. που σε συνδυασμό με τη δροσερή πράσινη σαλάτα με το ρόδι και την ξινομυζήθρα αλλά και με τα ξεχωριστά ελληνικά κρασιά της λίστας είναι ιδανική για μερακλήδες κρεατοφάγους. Ακόμα, τα υποδειγματικά ψημένα καλαμάρια και οι ζουμερές γαρίδες μαζί με το μαστιχωτό μαστέλο σαγανάκι και τη σούπερ αρωματική μαραθόπιτα συνοδεύουν τέλεια τα εκλεκτά ούζα και τσίπουρα του καταλόγου.

Συνελόντι ειπείν, που λέγανε κι οι παλιοί, το Αυγό του Κόκκορα είναι μια κλασική ταβέρνα με ιστορία που εξακολουθεί να αποτελεί σταθερή αξία στην κατηγορία της αφού διατηρεί την αγνότητα και την προσιτότητά της σε όλα τα επίπεδα, εξ ου και παραμένει στέκι πραγματικών καλοφαγάδων, διάσημων και μη.

Info
Λεωνίδου 46 & Μυλλέρου, τηλ.: 210 5249 750
Τιμή: 20 ευρώ το άτομο

Φωτογραφίες: facebook.com/toaugotoukokkora