Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Θησείου, στη μικρή πλατεία της Ζακλίν ντε Ρομιγί, βρίσκεται ο παλαιότερος καφενές της περιοχής. Το καφενείο του Ρίζου άνοιξε, ως οικογενειακό μαγαζί, στις αρχές τις δεκαετίας του ’30 τότε που τα αστικά καφενεία δεν ήταν μόνο μέρη χαλάρωσης και διασκέδασης αλλά αποτελούσαν χώρους διαμόρφωσης του λαϊκού πολιτισμού των ταραγμένων μεσοπολεμικών χρόνων. Στο μεταξύ άλλαξε χέρια και όνομα, έκλεισε για κάποια διαστήματα, αλλά τελικά, σχεδόν 100 χρόνια μετά από την πρώτη του λειτουργία, μια σύμπτωση οδήγησε στην αναβίωσή του.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ο Μιχάλης Ρίζος (γνωστός από το αγαπημένο Black Duck της πλ. Κλαυθμώνος) που το λειτουργεί σήμερα θέλησε να νοικιάσει αυτό το μέρος δεν γνώριζε τίποτα για το παρελθόν του χώρου. Γρήγορα ανακάλυψε την τυχαία συνεπωνυμία του με τους ιδιοκτήτες κι έτσι αποφάσισε να διατηρήσει το όνομα και τον χαρακτήρα δίνοντας παράλληλα μια φρέσκια πνοή. Η σημερινή ταυτότητα έχει τον νοσταλγικό αέρα της παλιάς Αθήνας, έντονα καλλιτεχνικά στοιχεία και σύγχρονες επιρροές.

Εξωτερικά η όψη του ιστορικού κτιρίου έχει αποκατασταθεί χωρίς να έχουν αλλοιωθεί τα ιδιαίτερα αισθητικά χαρακτηριστικά του, μέσα τα μαρμάρινα τραπέζια συνδυάζονται με ξύλινες καρέκλες και οι τοίχοι είναι γεμάτοι με αυθεντικούς πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, από Γιάννη Τσαρούχη μέχρι Ανδρέα Ιωαννίδη, και φωτογραφίες σπουδαίων μουσικών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Πουλόπουλος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, επί το έργον. Το σκηνικό συμπληρώνουν έπιπλα αντίκες και συλλεκτικά αντικείμενα, όλα επιλογές της εικαστικού Ντόρας Ρίζου (σ.σ. μητέρα του Μιχάλη και ψυχή του Black Duck). Όσο για τη μουσική, ανάλογα την ώρα, μπορεί να παίζει πειραγμένα ρεμπέτικα, τζαζ, Χατζηδάκι κ.ά. χρωματίζοντας ευχάριστα την ατμόσφαιρα. Το πιο μαγικό σημείο βέβαια, ανεξαρτήτως εποχής, είναι το έξω: γλαστράκια που μοσχοβολάνε, ολάνθιστα φυτά, σκιά από τα δέντρα, ήλιος και δροσερός αέρας, θέα Ακρόπολη, σκέτος παράδεισος!

Στο καφενείο του Ρίζου όλα ξεκινούν με έναν περιποιημένο ελληνικό καφέ. Τα πρωινά ειδικά όλη η Αδάμαντος μοσχοβολάει από τα χαρμάνια του Ρίζου αλλά και από τα εκλεκτά τσάγια και αφεψήματα που σερβίρει (συνεργάζεται με τον Δρόμο του Τσαγιού). Πλάι τους σπιτικό γλυκό κυδώνι, χειροποίητη καρυδόπιτα, ζουμερή και αρωματική, και άλλα λαχταριστά γλυκά ολοκληρώνουν την ιεροτελεστία. Μόλις μεσημεριάσει όμως σειρά έχουν οι μεζέδες. Στην κουζίνα ό,τι υλικό μπαίνει είναι κάτι παραπάνω από ψαγμένο και ελεγμένο από όλες τις απόψεις. Αρκεί μόνο να πούμε ότι για να επιλέξουν πατάτες έψαχναν έναν ολόκληρο χρόνο(!). Οι γεύσεις, κατά κανόνα, είναι ελληνικές, και τα πιάτα παραδοσιακά, με μοντέρνες πινελιές ανά περιπτώσεις.

Τα μπιφτεκάκια προβατίνας είναι αφράτα και νόστιμα ενώ η απαλή μαγιονέζα μαύρου σκόρδου που τα συνοδεύει τους πάει πολύ. Η σαλάτα με τα χειμωνιάτικα λαχανικά (πατάτες, καρότα, κουνουπίδι και μπρόκολο) με κρέμα αβοκάντο είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενώ ο παστουρμάς θαλάσσης που είναι φτιαγμένος από μπακαλιάρο και τα ανάλογα μπαχαρικά είναι μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη. Οι γίγαντες πλακί είναι έχουν όλη τη γεύση του κλασικού εαυτού τους αφού είναι σιγομαγειρεμένοι με μπόλικη φρέσκια ντομάτα. Το ίδιο και τα έξτρα κυμινάτα σουτζουκάκια που σερβίρονται με ρύζι αλλά και το κλέφτικο χοιρινό στη λαδόκολλα που λιώνει στο στόμα μαζί με τις πιπεριές και το τυρί.

Γαύρος μαρινάτος με κρίταμο, βελούδινη φάβα με κάπαρη, χειροποίητα ντολμαδάκια και φυσικά χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες με ξινομυζήθρα από πάνω είναι μερικές ακόμα επιλογές που συνοδεύουν ιδανικά την προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων από όλη την Ελλάδα.

Όσο για τον επίλογο, ανήκει δικαιωματικά στις τιμές, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι είναι λογικότατες για την ποιότητα που προσφέρεται αλλά και για το πόστο στο οποίο βρισκόμαστε.

info
Ακάμαντος 2, Θησείο, τηλ.: 210 3457 825
Τιμή: 15-20 ευρώ το άτομο

Φωτογραφίες: facebook.com/tokafeneiotourizou