Τι σχέση έχει ο Captain Τζακ Σπάροου με τη Νάξο; Ενδεχομένως καμία… Με την Tortuga, όμως, τον μυστικό παράδεισο των «Πειρατών της Καραϊβικής» όπου οι πειρατές αναγεννιόντουσαν και ήταν έτοιμοι για επιστροφή στη δράση;

Η Νάξος και δη η Πλάκα, η ωραιότερη παραλία της, έχει κάτι από Καραϊβική, αν σκεφτεί κανείς τα πανέμορφα κρυστάλλινα νερά της… Όμως, εδώ και μερικές ημέρες έχει αποκτήσει κι έναν δεύτερο λόγο να την ταυτίζουμε με την Καραϊβική. Τι άλλο από την έναρξη λειτουργίας του Tortuga; Ενός ιδιαίτερα προσεγμένου εστιατορίου εντός του ξενοδοχείου «Naxian on the Beach», όπου έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στη γαστρονομία του νησιού. Και γιατί όχι να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών – “πειρατών” από κάθε γωνιά όχι μόνο του νησιού αλλά και των Κυκλάδων.

paralia

Tortuga-anoigma

Πώς φτάσαμε, όμως, στο Tortuga; Ο διευθυντής Κώστας Καραμανής είχε την έμπνευση. Φανατικός οπαδός των «Πειρατών της Καραϊβικής» ήθελε να δει μια… Tortuga και στη Νάξο. Όταν συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Naxian on the Beach», Μαρία Πολυκρέτη και Γιάννη Μαργαρίτη συνέβη το μοιραίο. Ο Κώστας έβαλε το όνομα, η Μαρία έβαλε το σχέδιο, με δεδομένο ότι η Tortuga στα ελληνικά δεν είναι άλλη από τη χελώνα και έδεσε το γλυκό. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η περιοχή έχει αρκετές χελώνες…

Tortuga-piato

Την επιμέλεια της κουζίνας ανέλαβε ο Γιάννης Παρίκος, γνώριμος και ταλαντούχος σεφ που φέτος συνεργάζεται με τον Λευτέρη Λαζάρου στο Varoulko Seaside και διαπρέπει. Ο Γιάννης μαγεύτηκε από τη Νάξο και τα προϊόντα της: τα καταπληκτικά τυριά, τα λαχανικά, τα κρέατα και βέβαια τα ψάρια της. Τα προϊόντα της Νάξου τα γνώριζε από την εποχή που δούλευε στη Χαλκιδική.

Tortuga-piato12

Πρεσβευτής της απλότητας -έχει άλλωστε και καταγωγή από την Ικαρία- ο Παρίκος έδωσε τον καλύτερό του εαυτό στη Νάξο. Το νιώσαμε από την πρώτη επαφή με το μενού… Από την ψαρόσουπα με λαβράκι και την τριλογία του Ceviche (τόνος, σολομός και λαβράκι) έως τις μακαρονάδες με λάδι και γυαλιστερές (όστρακα) και τη ροφομακαρονάδα. Όλα υπέροχα μαγειρεμένα με μεράκι και φροντίδα. Και βέβαια, ένα καλό γεύμα ή δείπνο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και το ανάλογο κρασί. Άλλωστε η αγάπη του Γιάννη Μαργαρίτη για το καλό κρασί είναι γνωστή. Και η κάβα του Tortuga είναι πραγματικός θησαυρός.

tortuga5

info
Tortuga του Naxian on the Beach, Πλάκα, Νάξος, τηλ. 2285 044300. Καθημερινά ανοιχτά λίγο μετά το μεσημέρι και έως τα μεσάνυχτα.

Το άρθρο της εβδομάδας