Η Τσικνοπέμπτη είναι η αποθέωση της κρεατοφαγίας αλλά και η γιορτή της χαράς. Αυτή η ξεχωριστή ημέρα ταυτίζεται με υπέροχες μυρωδιές και γεύσεις λαχταριστές, με αποκριάτικα πάρτι και παρεΐστικα τραπέζια. Κάποιοι προτιμούν να την περνούν στο σπίτι, ψήνοντας ή παραγγέλνοντας, ενώ κάποιοι άλλοι τη βλέπουν σαν ευκαιρία για να βγουν, να φάνε καλά και να γλεντήσουν. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη μέρα έχουν την τιμητική τους οι σούβλες και οι σχάρες γι αυτό κι εμείς δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε κάποιες εγγυημένες επιλογές για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Όποιο και να επιλέξετε, για να μην ταλαιπωρηθείτε κάντε σίγουρα κράτηση, ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα.

Μαζωμός
Μια ταβέρνα που θα σας πάει ένα ταξίδι μέχρι τη Νάξο. Όχι με την ατμόσφαιρά της, αλλά με όλα αυτά που σερβίρει, καθώς τα περισσότερα έρχονται από το νησί. Για να εξηγηθούμε, δεν είναι η χαρακτηριστική χασαποταβέρνα ή κρεατοταβέρνα όμως τα παϊδάκια που φτιάχνουν εδώ είναι σκέτο λουκούμι. Τα απεραθίτικα αρδουμάκια, κοινώς γαρδουμάκια τυλιγμένα κοτσίδα, είναι τραγανά απέξω και μέσα η νοστιμιά από γλυκάδια ξεχειλίζει. Νόστιμη πολύ είναι και η ψιλοκομμένη τηγανητή συκωταριά. Φυσικά από το τραπέζι σας δεν πρέπει να λείψουν οι φοβερές, χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες – από το νησί και αυτές. Β.Δ.
Αγ. Γεωργίου 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210 8035 800

Το Βιετνάμ
Αυτή η ψησταριά υμνεί τις δεκαετίες του 80 και του 90 με κάθε τρόπο. Από το όνομά της που είναι εμπνευσμένο από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος» και τη διακόσμησή της που είναι βγαλμένη κατευθείαν από «Το Ρετιρέ» μέχρι τον μερακλή ψήστη της που κατέχει καλά την τέχνη μιας εποχής που οι ταβέρνες ήταν στα πολύ χάι τους. Τα must εδώ είναι τα μπιφτέκια προβατίνας και τα πρόβεια λουκάνικα. Ωστόσο, και οι πιο κλασικές επιλογές έχουν τους φανατικούς τους: ζουμερά αρνίσια παϊδάκια, τρυφερές χοιρινές μπριζόλες και μαλακές μοσχαρίσιες γάλακτος. Κοκορέτσι φοβερό και λαχταριστό κοντοσούβλι δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι, ειδικά αν πάτε Τσικνοπέμπτη. Ζ.Π.
Αγίου Κωνσταντίνου 18, Μεταμόρφωση, τηλ. 210 2815 528

Μυρτιά
Μια πρόταση στα Νότια, ιδανική για όλες τις εποχές του χρόνου, για όλες τις περιστάσεις. Ένα μαγαζί της παρέας και της μοιρασιάς. Οπότε αποτελεί την τέλεια πρόταση και για την Τσικνοπέμπτη, που αποτελεί μια ευκαιρία να βρεθείτε με τους δικούς σας και να συν-δειπνήσετε. Το μέρος ενδείκνυται για παρέα, κρασάκι ή ουζάκι και πολλά και διαφορετικά μεζεδάκια στη μέση. Άλλωστε οι ποσότητες είναι πολύ γενναίες! Πέρα από τα κλασικά, εδώ αξίζει πολύ να δοκιμάσετε το μπιφτέκι, τόσο το μοσχαρίσιο όσο και το κοτόπουλου. Η μερίδα είναι σε… XL διάσταση, οπότε δεν καταναλώνεται εύκολα από ένα άτομο, ειδικά αν παραγγείλετε πολλά μεζεδάκια! Στο τέλος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους λουκουμάδες! Με μέλι ή και σοκολάτα, είναι το ιδανικό τελείωμα της κρεατοφαγίας! Ν.Κ.
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109370708

Τα Πεύκα
Μια κλασική οικογενειακή ταβέρνα στην Πεύκη επέλεξα για τα κρεατικά αυτής της Τσικνοπέμπτης. Η αίθουσα σε κλασικό ρουστίκ ύφος, που περιβάλλεται από κήπο με τραπέζια κάτω από τα πεύκα, εξού και το όνομά της. Σερβίρει ζουμερά, καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια είτε σε μερίδα, είτε με το κιλό, καθώς και παϊδάκια κοτόπουλου που είναι εξίσου νόστιμα. Την τελευταία φορά που την επισκέφθηκα απόλαυσα το σιγομαγειρεμένο της κότσι, ενώ φημίζεται και για το πολύ καλό κοντοσούβλι και κοκορέτσι. Φυσικά, εδώ θα βρείτε και όλα τα κλασικά ψητά της ώρας και μια μεγάλη γκάμα σε χειροποίητα ορεκτικά και σαλάτες. Ε.Σ.
Χαϊμαντά Δημητρίου 34, Πεύκη, τηλ. 210 8022 371

Το κουτούκι του Τσεκούρα
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία «Το κουτούκι του Τσεκούρα», αποτελεί σημείο αναφοράς για τους φανατικούς θαμώνες του Πειραιά. Από τις 19 Οκτωβρίου του 1933 που έλαβε την πρώτη άδεια ως οινοπαντοπωλείο λειτουργεί αδιάκοπα και εξελίσσεται, τόσο – όσο, χωρίς να ξεφεύγει ποτέ και χωρίς να χάνει το στυλ του. Αρχικά εξυπηρετούσε την εργατιά της γύρω περιοχής και σήμερα, έχοντας χαράξει 90 χρόνια ιστορίας, συνεχίζει να φροντίζει ανθρώπους που κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή θέλουν για λίγο να ξεφύγουν, απλά και λαϊκά. Είναι το ιδανικό μέρος για τα κοψίδια της Τσικνοπέμπτης με όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα και ακόμα περισσότερα. Μοσχαρίσιο συκώτι, παϊδάκια, μπριζόλες, συκωταριές, κρασί και μπουζουκάκι πάνε μαζί. Γ.Μπ.
25ης Μαρτίου 83, Κερατσίνι, τηλ. 697 2307 574

Ο Χριστόφορος
Από τις πιο γνωστές ταβέρνες στα Καλύβια που η ιστορία της ξεκίνησε το 1953. Αν και μεγάλη σε μέγεθος, τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τις λοιπές αργίες, μαζεύει αρκετό κόσμο που όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να σας εξυπηρετήσουν. Απλά χρειάζεται λίγη – έως πολλή- υπομονή. Φημίζεται για τις τεράστιες μερίδες του στις οποίες τα κρέατα ζυγίζονται αφού ψηθούν. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το πληθωρικό μπιφτέκι, το οποίο φτιάχνεται από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, το φοβερό κοκορέτσι με την «μυστική» γεύση δυόσμου, τα γλυκάδια που ψήνονται στη σχάρα όπως και όλες οι γιγαντιαίες μπριζόλες μοσχαρίσιες ή χοιρινές. Β.Δ.
Μιχάλη Καλαβρυτινού 11, Καλύβια, τηλ. 2290 48 266

Το στέκι του Ηλία
Στον πεζόδρομο του Θησείου, πλάι στον ΗΣΑΠ, η αυλή αυτού του μαγαζιού αλλά και η σάλα του είναι μονίμως γεμάτες από κόσμο που αγαπάει τα ψητά κρέατα και ειδικά τα παϊδάκια. Ψημένα ολόσωστα θέλουν μια τηγανητή συκωταριά από δίπλα, ένα βουνό τηγανητές πατάτες, κομμένες στο χέρι, και μια περιποιημένη χωριάτικη σαλάτα για να κάνουν το τέλειο γεύμα της Τσικνοπέμπτης και όχι μόνο. Δοκιμής αξίζουν επίσης τα λαχταριστά λουκάνικα, τα αφράτα μπιφτέκια του που μοσχοβολάμε δυόσμο και τα χειροποίητα συνοδευτικά όπως για παράδειγμα το τζατζίκι και η μελιτζανοσαλάτα. Ζ.Π.
Επταχάλκου 5, Θησείο, τηλ. 210 3458 052


Φωτογραφία: Facebook @tsompanakos

Ο Τσοπανάκος
Βρέθηκα σε εκείνο το αδιέξοδο στενάκι της Καισαριανής πριν λίγα χρόνια όταν εγώ και δυο-τρεις καλοί μου φίλοι αναζητούσαμε απεγνωσμένα ένα πιάτο με καλομαγειρεμένο κρέας για να ησυχάσουμε τη πείνα μας μετά από μια πολύωρη πεζοπορία στον όμορφο Υμηττό. Ο μέσα χώρος σαν ένα μεγάλο κουτούκι άλλης εποχής σε αγκαλιάζει αμέσως ζεστά και σου μαρτυρά την μεγάλη ιστορία του με αφίσες διαφημίσεων και αποκόμματα εφημερίδων να ασφυκτιούν στους τοίχους και παλιά αντικείμενα να κρέμονται από τα μεγάλα ξύλινα δοκάρια. Στο αγαπημένο στέκι καλλιτεχνών και αθλητών του ποδοσφαίρου, θα πάτε εκεί για να φάτε ζουμερά και καλοψημένα «Φρούτα του δάσους» (τα παϊδάκια τους) και χεράτα κομμένες τηγανητές πατάτες, στο ίδιο μέρος που έτρωγαν κάποτε η Μπέλλου και ο Τσιτσάνης. Θα πιείτε ακόμα καλό κρασί από τα δικά τους βαρέλια και θα δοκιμάσετε σουτζουκάκια, λαχανοντολμάδες, χορτόπιτες και προβατίνα κοκκινιστή που κουβαλούν τα αρώματα της Πολίτισσας γιαγιάς και του παππού του ιδιοκτήτη που τσοπάνης τότε, βρέθηκε εδώ ξεριζωμένος από τη Μικρά Ασία και άνοιξε το κουτουκάκι του το 1954 στο ήσυχο δρομάκι της Καισαριανής. Ε. Τσ.
Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, τηλ. 210 7248441

Το… Τρίγωνο της απόλυτης κρεατοφαγίας
Δεν είναι πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης, ειδικά αν πάρετε την Αττική Οδό. Στην έξοδο προς Μαρκόπουλο, θα ακολουθήσετε τις πινακίδες και θα βρεθείτε στα Καλύβια. Στην κεντρική πλατεία, πολύ κοντά στο Δημαρχείο, είναι το Τρίγωνο. Ανοιχτό χειμώνα-καλοκαίρι, με τραπέζια έξω και μέσα, ανάλογα με τον καιρό, είναι ιδανική πρόταση για να τσικνήσετε όπως πρέπει. Στα must, πέρα από τα παïδάκια -που μπαίνουν στη μέση- είναι και οι μπριζόλες -μοσχαρίσια και χοιρινή, σε μέγεθος που είναι ό,τι πρέπει για να μπει και αυτό στη μέση. Δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε το κοκορέτσι και το αρνίσιο κοντοσούβλι. Και φυσικά, πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε και το μπιφτέκι τους, επίσης σε μερίδα που είναι ό,τι πρέπει για να το μοιραστείτε με την παρέα σας. Ο κατάλογος λιτός και απέριττος. Έχει ό,τι συνοδεύει το κρέας: νόστιμες τηγανητές πατάτες και μικρή ποικιλία από σαλάτες. Ν.Κ.
Αθηνών 36, Καλύβια Θορικού, τηλ. 2299 048540

Κεντρική φωτογραφία: www.facebook.com/oxristoforos.gr

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Νίκη-Μαρία Κοσκινά, Γιάννα Μπαλαφούτη, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Εύη Τσιροπούλου