Το Zampanò, το all-day restaurant των Νώντα Σκορπιδέα και Δημοσθένη Μισετζή, λειτουργεί στου Ψυρρή εδώ και οκτώ χρόνια. Βρίσκεται σε ένα διατηρητέο και πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό του 1880. Ο χώρος αποπνέει αύρα κεντροευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Ντυμένο με έπιπλα που ο Νώντας και ο Δημοσθένης έφεραν από τα ταξίδια τους στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, συνδυάζει ρετρό και ρουστίκ στοιχεία με βιομηχανικά, όπως η τσιμεντοκονία στους τοίχους και οι χαλκοσωλήνες που ντύνουν το μαρμάρινο μπαρ.

Το εστιατόριο πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο ήρωα της ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι «La Strada», της οποίας οι ιδιοκτήτες είναι μεγάλοι φαν. Οι δυο τους είναι και οι ηθικοί αυτουργοί του City Circus, ενός από τα πρώτα hostel της Αθήνας, που συνορεύει με το εστιατόριο και συνδέεται εσωτερικά μαζί του.

Η κουζίνα στο Zampanò κινείται σε σύγχρονα ελληνομεσογειακά μονοπάτια ενώ ο Στέφανος Κόκκαλης, που ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία, σκοπεύει να ενισχύσει σταδιακά όλο και περισσότερο τον ελληνικό της χαρακτήρα. «Σε ένα μήνα αλλάξαμε πλήρως τα μενού του πρωινού, του brunch και του βραδινού. Στόχος μας είναι να δώσουμε καθαρά ελληνική ταυτότητα στην κουζίνα μας στο προσεχές μέλλον», μου λέει ο σεφ. Από το πρωί σερβίρονται αφράτα pancakes, αυγά σε πολλές παρασκευές αλλά και πιο διεθνείς πιάτα, όπως pinsa, katsu sando, tacos και hot dog. Το βραδινό μενού είναι μικρό και περιεκτικό με αξιόλογους γευστικούς συνδυασμούς.

Από όσα δοκίμασα την ημέρα της επίσκεψής μου ξεχώρισα την πατατοσαλάτα με μανιτάρια εποχής – ανάμεσά τους, χρυσή τρομπέτα, μαύρη τρομπέτα και κανθαρέλες – καρπάτσιο τρούφας, τραγανό φαγόπυρο, ραπανάκι και βελούδινη κρέμα καπνιστών τυριών, την τάρτα σπετσοφάι με κρέμα φασολάδας, λουκάνικο, πιπεριές, τοματίνια κονφί και ξινό Ίου και το φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, μαριναρισμένο σε μουστάρδα Dijon και συνοδευόμενο από πουρέ καπνιστής πατάτας, ραγού μανιταριών και σάλτσα ρίγανης. Ενδιαφέρουσα ήταν και η ωραία χυλωμένη fregola με κρέμα κολοκύθας, ψητή κολοκύθα, κολοκυθόσπορους και κυανό τυρί, η οποία, με την αφαίρεση του τυριού, γίνεται μια καλή vegan επιλογή.

Η λίστα κρασιών βαδίζει σε ελληνικά μονοπάτια χωρίς να λείπουν και οι διεθνείς ετικέτες, ενώ πρόσφατα ο σομελιέ του εστιατορίου, Αλκιβιάδης Καραμπάσης, πρόσθεσε και κάποιες επιλογές σε κρασιά ήπιας οινοποίησης.

info
Σαρρή 18, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ.: +30 213 023 3244

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα